• Ar ko bīstamas elektroniskās cigaretes?

    Aktuāli
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    17. janvāris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Bezdūmu cigaretes (elektroniskās cigaretes, oikosi un citas iekārtas) tika radītas it kā ar cēlu mērķi – lai palīdzētu smēķētājiem atradināties no cigaretēm. Taču ASV mediķi ar veipošanu jeb elektronisko cigarešu tvaiku ieelpošanu saistīja mīklainas un nopietnas plaušu slimības uzliesmojumu.

    Kā īsti darbojas veips?

    Ieejot elektronisko cigarešu veikalā, es, nesmēķētāja, jutos kā bērns konfekšu tirgotavā – glītas ierīcītes, pudelītes, jauka pārdevēja, pie sienas garšu un smaržu piedāvājuma ēdienkarte. Pirmajā mirklī elektroniskās cigaretes, sauktas arī par veipu, šķiet patiešām elegants ceļš, kā atradināties no smēķēšanas. Nav ar cigarešu smaku sasūkušos drēbju un matu, nedzeltē zobi un pirksti, nav daudzo kancerogēno tabakas sadegšanas savienojumu. Turklāt veipojot nav jāslēpjas aiz stūra, jo ir uzskats, ka nesmēķētājus ar saviem dūmiem neapdraudi.

    Ir liels daudzums dažādu elektronisko cigarešu modifikāciju. Bet, vienkāršoti izklāstot, tas notiek tā: ar bateriju sildāms karsētājs sasilda šķidrumu (ir speciālas kapsulas ar šķīduma maisījumiem), un veidojas tvaiki, kurus ieelpo smēķētājs. Būtiski atšķirties var šķidrumi, tvaicētāja tips un karsētāja konstrukcija. Veipa šķidrums nesatur tabaku, bet satur nikotīnu un dažādas palīgvielas – glicerīnu, propilēnglikolu un aromatizētājus. To karsējot, veipotājs ieelpo nikotīna tvaikus. Veipojot tiek lietoti arī citi aromatizēti šķīdumi, kas nemaz nesatur nikotīnu, bet satur ko citu.

    Pēdējos gados tirgū ienākušas arī citu veidu tabakas karsēšanas iekārtas, piemēram, IQOS, saukts arī par oikosu. Tās arī uzskatāmas par elektroniskajām cigaretēm, taču to pīpēšanu nepavada tvaika mākoņi. Ierīcē ievieto mazu cigareti ar tabaku, taču to lieto citādi – nevis sadedzinot, bet karsējot un to tvaiku ieelpojot. Tā smēķētājs ir pasargāts no kaitīgajiem kancerogēnajiem tabakas degšanas savienojumiem.

    ES direktīvas par e-cigaretēm

    • Eiropas Savienībā ir aizliegta e-cigarešu reklāma.
    • E-cigaretes aizliegts pārdot personām, kas jaunākas par 18 gadiem.
    • Elektroniskās cigaretes drīkst tirgot tikai tabakas vai specializētajos veikalos.
    • Tās nedrīkst saturēt vairāk par 20 mg/ml nikotīna, un uz tām jāizvieto norādes par smēķēšanas kaitīgumu.
    • E-cigarešu ražotājiem un importētājiem atbildīgajām iestādēm jāiesniedz saraksts, kurā norādītas visas sastāvdaļas un to koncentrācija.

    Bažas par jauniešiem

    Pasaulē desmit gadu laikā kopš šo eleganto nieciņu ienākšanas tirgū jau 35 miljoni cilvēku kļuvuši par veipotājiem. Ražotāju peļņa mērāma miljardos, un tiek prognozēts, ka vēl nākamo desmit gadu laikā veipu pārdošanas apjoms apdzīs parasto cigarešu tirgu. 

    Ir gan dažu lietotāju stāsti, ka no veipošanas kļūst sausa mute, rodas sausuma sajūta kaklā, klepus…

    Un 23. augustā ASV veselības aizsardzības iestādes ziņoja arī par mīklainu, ar veipošanu saistītu nāves gadījumu Ilinoisā. Un tad izrādījās, ka sākusies gluži vai epidēmija – simtiem cilvēku saslimuši ar mīklainu, ļoti bīstamu plaušu slimību, un kopīgais viņiem visiem ir elektronisko cigarešu lietošana. ASV ir jau vismaz 1080 saslimušo, un 18 no šīs slimības diemžēl miruši. Satraucoši, ka vairāk nekā puse no saslimušajiem ir jaunāki par 25 gadiem.

    Viens no pirmajiem slimnīcā nonāca astoņpadsmitgadīgais Ādams Hergenreders no Ilinoisas, un ārsti atklāja, ka puiša plaušas izskatās kā septiņdesmit gadu vecam hroniskam smēķētājam. Ādama veipošanas stāžs ir mazliet ilgāks par gadu. Veipot sportiskais puisis sācis, lai iederētos vienaudžu vidū. Sākumā viņš tuvējā degvielas uzpildes stacijā (lai gan aizliegts veipus pārdot personām līdz 18 gadiem, dokumentus viņam tur neviens nav prasījis!) pircis zīmola Juul kapsulas ar mango smaržu, pēc tam sāka eksperimentēt ar THC jeb tetrahidrokanabiolu – vielu, kas ir arī marihuānas sastāvā. Ādamam palaimējās, viņu izglāba. Ārsti teica: vēl trīs dienas, un viņa vairs nebūtu.

    Amerikā lielākās bažas ir tieši par jauniešiem – veipošana jeb jūlošana (Juul ir viens no lielākajiem elektronisko cigarešu ražotājiem) tur kļuvusi par sava veida stilīgu subkultūru. Un atšķirībā no parastās cigaretes, kuru lielākoties uzsmēķē uz mazu brīdi, veipus daudzi mēdz kūpināt stundām ilgi, padarot to par sava veida rituālu. Un, protams, jo ilgāk ieelpo nikotīna tvaikus, jo vairāk nikotīna uzņem. Otrs lielais risks – ar veipošanu sākuši aizrauties un no nikotīna atkarīgi kļuvuši arī cilvēki, kuri pirms tam parastās cigaretes nemaz nav smēķējuši. Par spīti tam, ka ASV kopš 2016. gada aizliegts elektroniskās cigaretes pārdot tiem, kas jaunāki par 18 gadiem, 2018. gadā gados jauno elektronisko cigarešu lietotāju skaits tur pieaudzis par 1,5 miljoniem, un tagad tās lieto vismaz 3,6 miljoni vidusskolēnu.

    Kā ir Latvijā? 2015. gadā lielā Eiropas pētījumā atklāts, ka elektroniskās cigaretes beidzamā mēneša laikā smēķējis vai smēķēt mēģinājis aptuveni katrs trešais 15 gadu vecais Latvijas jaunietis. Jaunāku pētījumu diemžēl nav.

    Ieguvumi un riski, nomainot parasto cigareti pret elektronisko

    • Aizdedzinot parasto cigareti, organismā nonāk gan tabakas degšanas savienojumi, gan nikotīns. Nomainot parastās pret bezdūmu cigaretēm, smēķētājs nesaņem tos četrus tūkstošus kancerogēno savienojumu, kuri rodas tabakas sadegšanas procesā.
    • Nav cigarešu dūmu smakas.
    • Runājot par plusiem, nereti tiek uzsvērts, ka cilvēki blakus smēķētājam nav apdraudēti, jo elektroniskajai cigaretei nav pasīvās smēķēšanas riska. Tomēr nu ārsti jau sākuši to apšaubīt. Bostonas Universitātes profesors Maikls Sigels uzskata, ka bērni, kas pastāvīgi spiesti ieelpot veipa tvaikus, pakļauti nikotīna iedarbībai tieši tāpat kā tad, ja ieelpotu parasto cigarešu dūmus.
    • Jāņem vērā, ka organisms tāpat saņem nikotīnu.
    • Dedzinot cigareti, tabakas dūmos esošais nikotīns strauji absorbējas caur plaušu alveolām. Savukārt bezdūmu cigaretēm uzsūkšanās straujāk notiek caur gļotādām.
    • Iespējams, elektronisko cigareti smēķētāji lieto pat biežāk, nekā smēķējuši parastās, jo nav daudzu agrāko neērtību. Piemēram, Krievijā veipi ļoti populāri kļuva no 2013. gada, kad ar likumu tika aizliegta smēķēšana publiskās vietās, kāpņutelpās, sabiedriskās iestādēs un citur. 
    • Vienā veipa ievilcienā ir 35,5 nanogrami nikotīna – 100 veipa inhalācijas atbilst 10 cigarešu izsmēķēšanai. Reālām briesmām sevi pakļauj tie, kas veipa tvaikus ieelpo 250 un vairāk reižu dienā.

    Mīklainā plaušu slimība

    Kā tā izpaužas? Kā raksta The New England Journal of Medicine, ar veipiem saistītajai plaušu slimībai ir straujš sākums, kas atgādina parastu pneimoniju. Ir klepus, sāpes krūtīs un vispārējs vājums. Daļai saslimušo – arī vemšana, caureja, svara zudums. Pēc tam pievienojas aizdusa un aizvien lielāks elpas trūkums. Visbeidzot abās plaušās var sākt krāties šķidrums un attīstīties plaušu tūska. Ja slimību mēģina ārstēt ar antibiotikām, tās nelīdz, jo slimības iemesls nav baktērijas.

    Meklējot slimības izraisītāju, saslimušo plaušās tika atrastas tauku molekulas jeb lipīdi – acīmredzot, tieši to uzkrāšanās radījusi audu bojājumu un iekaisumu. Mediķi uzskata, ka šīs molekulas plaušās nonāk, ieelpojot veipa tvaikus. Taču pagaidām nav izdevies noskaidrot, no kuriem tieši savienojumiem tās veidojas.

    Ir dažādas versijas – vainots tiek gan glicerīns, gan aromatizētāji, gan THC eļļas šķīdums. Sākotnēji galvenais aizdomās turamais bija THC, taču pēc tam atklājās, ka ne visi saslimušie to lietojuši. Tagad Meijo klīnikas ārsti runā par to, ka plaušās atrasti toksisku izgarojumu radīti bojājumi. Situāciju apgrūtina arī tas, ka karsēšanas procesā e-cigarešu šķidrumu sastāvdaļas var sadalīties un pēc tam jau plaušās veidot jaunus ķīmiskus savienojumus. Turklāt veipos tiek izmantoti gan rūpnieciski sagatavoti šķidrumi, gan arī lietotāji mēdz jaukt un izgudrot paši savus kokteiļus – lai iegūtu biezākus un impozantākus dūmu mākoņus, lai eksperimentētu, lai pamēģinātu ko jaunu… Ar to, protams, aizbildinās arī elektronisko cigarešu ražotāji – saslimušie savos veipos esot smēķējuši vielas, kas oficiāli nav paredzētas veipošanai.

    Tagad dažos ASV štatos elektroniskās cigaretes vai vismaz aromatizētās elektroniskās cigaretes jau aizliegtas, bet ASV Kongress izveidojis speciālu grupu, kas izstrādā plašu aizliegumu.

    Bet kompānijas Juul vadītājs pametis savu posteni (šī kompānija ir viens no lielākajiem elektronisko cigarešu ražotājiem un daļa no holdinga, kurā darbojas arī cigarešu gigants Philip Morris).

    Zinātniskajā žurnālā Thoraks jau aprakstīti pētījumi par to, ka elektronisko cigarešu tvaiks plaušās izraisa iekaisumu un bremzē alveolāros makrofāgus – svarīgas imūnšūnas, kas plaušas parasti attīra no putekļu daļiņām, baktērijām un alergēniem. Līdzīgi bojātas parasti tiek hronisku smēķētāju plaušas. Līdz šim gan pētnieki pauduši viedokli, ka elektroniskās cigaretes tik un tā uzskatāmas par nekaitīgākām nekā parastās, tomēr viņi uzsver, ka tāpēc nevajadzētu dzīvot ilūzijās, ka veipošana ir pilnīgi nekaitīga.

    Bīsties no kontrabandas!

    Latvijas Bezdūmu nozares asociācija, kas apvieno lielākos smēķējamo produktu tirgus dalībniekus, pēc notikumiem ASV paziņojusi, ka Latvijā neviens nespēj kontrolēt nezināmas izcelsmes nelegālu elektronisko cigarešu šķidrumu ievešanu valstī. Šobrīd kontrabanda krietni pārsniedzot 50 procentus, un, izmantojot pasta un kurjeru sūtījumus, varot pavisam vienkārši no ārzemēm saņemt elektroniskās cigaretes un tajās izmantojamos šķidrumus.

    EKSTRĒMA PIEREDZE

    MATĪSS MARKOVSKIS, fotogrāfs:

    «Smēķēju no 17 gadu vecuma, un ar laiku sāku just blaknes – no rītiem bija jāklepo un jāspļaudās, deguns gandrīz vienmēr bija aizlikts. Vispirms no parastajām cigaretēm pārgāju uz oikosu, kas ir karsējamās tabakas ierīce. Pēc pusgada no tā atteicos – bija diezgan čakarīgi, baterijas aukstumā nosēdās, turklāt pietrūka dūma sajūtas, bija tikai tāda vārga dvesma – it kā pīpējis, it kā ne. Tad pārgāju uz veipu. Sākumā biju laimīgs – dūmi griežas, ir process, var laistīties ar šķīdumiem, izmēģināt visādas garšas. Vesela subkultūra! Bet viena nianse – agrāk, no rīta ievelkot pirmo cigareti, bija tāds viegls reibonis, ar elektronisko ne. Pamēģināju lielāku nikotīna stiprumu – nekā, zemē nomesta nauda. Eksperimentējot nopirku veipa šķīdumu ar atvēsinātāju – ievelkot bija sajūta, ka kaklā iebērts sausais ledus. Nākamajā rītā pamodos ar jutīgām smaganām, pēc tam mute kļuva sāpīga, sākās iekaisums, smaganas pietūka un sāka asiņot, sākās drudzis. Nevarēju ne zobus tīrīt, ne ēst kaut ko cietāku par banāna putriņu. Kad aizgāju pie zobārstes, viņai pirmais jautājums bija: Matīs, ko tu pīpē? Izrakstīja smēres, un, kad smaganas vairs neasiņoja, bija jāiet pie higiēnista, kur saspricēja anestēziju un kārtīgi visu nokasīja. Zobārste teica – vēl mazliet, un es būtu palicis bez zobiem. Vēl tagad smaganas jutīgas. Nevaru teikt, ka tas noteikti bija no veipa, bet pieļauju, ka tas iedeva grūdienu. Pēc tam atgriezos pie parastajām cigaretēm, ko miksēju ar oikosu. Domāju, ka elektronisko cigarešu ražotāji paši īsti nezina, ko šie šķīdumi satur. Plus esmu dzirdējis, ka reizēm zem letes varot lētāk dabūt arī izlejamos šķīdumus, kuriem sastāvs var būt vēl mistiskāks.»

    TIRGOTĀJU VIEDOKLIS

    DACE TARVIDA, elektronisko cigarešu veikala Cukura barons pārdevēja:

    «Man pašai elektroniskās cigaretes palīdzēja bez stresa atteikties no parastajām un pāriet uz mazāku nikotīna daudzumu. Agrāk smēķēju paciņu dienā, bet tagad ar 30 ml pudelīti pietiek divām trijām nedēļām (10 ml šķīduma atbilst 80 cigaretēm, tātad viena pudelīte aizvieto apmēram 240 cigaretes). Un, lai arī daudzus gadus biju pīpējusi, parastās cigaretes tagad pat izraisa riebumu. Jau pēc divām nedēļām jutu pārmaiņas – uzlabojās garšas sajūta, uzlabojās miegs. Vairs neož mati, drēbes, rokas. Kā liecina mani novērojumi, Latvijā lielais elektronisko cigarešu bums bija pirms diviem gadiem, tagad tas ir pārgājis. Visbiežāk veipus parasti iegādājas cilvēki, kas divdesmit, trīsdesmit gadu pīpējuši parastās cigaretes un tagad meklē veidus, kā no tām atteikties. Piebildīšu arī, ka Eiropā un ASV ir atšķirīgi noteikumi – Eiropā šķīdumos atļautā nikotīna koncentrācija ir 20 ml/mg, Amerikā – 50.»

    NARKOLOGA KOMENTĀRS

    Pilnībā aizliegt nevajag

    INGA LANDSMANE, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra narkoloģe:

    «E-cigaretes tirgū aktīvi ienākušas apmēram no 2009. gada, bet pētījumi sākti tikai no 2018. gada. Tiek uzskatīts, ka šķīdumā esošā palīgviela glicerīns var izraisīt tādu kā lipoīdu pneimoniju. Bet pētījumu ir ārkārtīgi maz. Jāsāk pētīt arī aromatizētājus, kurus liek klāt šķīdumam e-cigaretēs, jo arī tie var būt iesaistīti nepareizas šūnu darbības izraisīšanā. Runājot par satraucošajiem notikumiem ASV, jāņem vērā arī fakts, ka Amerikā un Kanādā diezgan bieži ar šīm elektronisko cigarešu iekārtām tiek veipoti ne tikai tam domātie oriģinālie šķīdumi, bet arī, piemēram, marihuāna un citas vielas. Bezdūmu cigaretes bija paredzētas kā alternatīva smēķētajiem, lai palīdzētu samazināt smēķēšanu. Taču tā īsti nav noticis, turklāt arī profesionāļi to nav atzinuši par ārstēšanas metodi – atšķirībā no nikotīna plāksteriem, nikotīna košļājamās gumijas un aerosoliem, ko Pasaules Veselības organizācija par tādiem atzinusi.»

    Narkoloģe Inga Landsmane gan secinājusi, ka Latvijā jauniešu vidū veipi nav sevišķi populāri: «Lai arī jauniešiem patīk riskēt, pamēģinot kaut ko jaunu, tomēr e-cigaretes un veipošana viņiem lielākoties šķiet salīdzinoši dārgs un ķēpīgs process, turklāt, pēc jauniešu domām, publiskā vietā neesot īsti stilīgi veipot, labāk smēķēt parasto cigareti.»

    Kad jautāju narkoloģes viedokli par to, vai Latvijā vajadzētu aizliegt e-cigarešu lietošanu, viņa atbild: «Mums nav pētījumu, kas apliecinātu, ka tieši jaunieši tās ļoti daudz lieto, turklāt personām līdz 18 gadiem tās vispār ir aizliegts pārdot. Nedomāju, ka e-cigaretes vajadzētu pilnībā aizliegt. Droši vien, ka ne. Ja tās ir ienākušas tirgū, tad kāpēc gan lai pieauguši cilvēki, kuri smēķē, paši nevarētu izvēlēties – lietot elektroniskās vai parastās cigaretes.»

    Tomēr Inga Landsmane iesaka nepaļauties tikai uz to informāciju, kas pieejama interneta platformās un kur e-cigarete tiek asociēta ar veselīgu dzīvesveidu, radot priekšstatu, ka tas ir nesalīdzināmi labāk par parastās cigaretes smēķēšanu: «Nedrīkst aizmirst par nikotīna atkarību un citiem vēl neizpētītiem riskiem. Ne velti tomēr ir lietotāji, kuriem no e-cigaretēm ir sausa mute, sauss klepus, galvassāpes, iekaisuma sajūta kaklā. E-cigaretes nav nekaitīgas! Un vēl kas ļoti svarīgi – nevajag veipot bērnu klātbūtnē!»

    PLAUŠU ĀRSTA KOMENTĀRS

    Noteikti bīstami arī Latvijā

    ALVILS KRAMS, plaušu slimību speciālists, asociētais profesors:

    Profesors ir pilnīgi pārliecināts, ka arī Latvijas jaunieši ir nopietni apdraudēti un e-cigaretes, tāpat kā parastās, ir radītas atkarību un slimības izraisoša biznesa interesēs. To, ka e-cigaretes rada toksiskus plaušu bojājumus, speciālisti zinājuši jau agrāk, tikai nebija nāves gadījumu. Skaidrs, ka arī elektroniskās cigaretes satur toksiskas vielas, tikai citas – mazāk pētītas. Un plaušu bojājumu radīšanas ziņā e-cigaretes ir līdzvērtīgas parastajām cigaretēm, uzskata profesors: «Indīgs ir gan e-cigarešu tvaiks, gan pats nikotīns. Nikotīns ir inde, kuru agrāk izmantoja kukaiņu indēšanai. Ar mazo flakonu var nogalināt trīs tādas kā jūs!»

    Alvils Krams uzsver, ka arī e-cigarešu aromatizētāji ir toksiski šūnām un var radīt pārmaiņas DNS. Vielas to sastāvā ir nekaitīgas, ja tās lieto kā pārtikas piedevas, bet uzkarsējot iegūst citas īpašības. Kaitīgi organismā kļūst arī šķīduma sastāvā esošie glicerīns un propilēnglikols. «E-cigaretes neapšaubāmi izraisa atkarību. Turklāt viss notiek tik viltīgi, ka Amerikā, kā rāda pētījumi, divas trešdaļas pusaudžu nemaz nezina, ka Juul satur nikotīnu. Ja nikotīna un tabakas atkarība izveidojusies pusaudžu vecumā, vislielākā iespēja, ka tā būs paliekoša. Tāpēc notiek cīņa par pusaudžu dvēselēm. Tam kalpo arī veipu pievilcīgie aromāti un dizains,» ir pārliecināts profesors Alvils Krams.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē