• Padomi, ja moka sarkana seja jeb rozācija

    Skaistumkopšana
    Aija Vīksna
    11. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Rozācija ir labdabīga, bet – viena no sarežģītākajām ādas slimībām… Kad ārsts savu darbu padarīs – atradīs iemeslus, ārstēs, ar procedūru palīdzību tev likvidēs nevēlamās sekas uz sejas –, arī tev turpmāk visu mūžu būs jāievēro ļoti daudzi nosacījumi. Konsultē dermatoveneroloģe Inese Švarca.
    • Turpmāk tu nedrīksti sauļoties solārijā vai atrasties dabiskajā saulē bez aizsargkrēma. Iegādājoties saules aizsargkrēmu, pārliecinies, vai uz iesaiņojuma ir norāde par aizsardzību gan pret UVB, gan pret UVA, tai jābūt maksimāli lielai – SPF 50+/UVA 33.
    • Būtu jāizvairās no krāna ūdens lietošanas sejas mazgāšanai, jo arī tas mēdz kairināt ādu. Pēc sejas notīrīšanas to viegli nosusini ar mīkstu dvieli un uzklāj krēmu.  
    • Jālieto tādi kosmētiskie ādas kopšanas produkti, kas paredzēti kuperozai un jutīgai ādai. Turklāt stingri ievērojot, ka rudenī un ziemā no rīta jālieto aizsargkrēmi pret klimatiskajiem faktoriem, kas sargā un baro jutīgo sejas ādu.

    Tātad aptiekā meklē krēmus, kam uz kārbiņas rakstīts Anti-rougeurs vai Anti-redness – krēms pret apsārtumu.

    Tā kā pierādīts, ka viens no iespējamiem rozācijas cēloņiem ir vaskulārā endotēlija augšanas faktora (VEAF) pastiprināta veidošanās, kas izraisa asinsvadu paplašināšanos un novājināšanos, tad būtiski izvēlēties krēmu, kas darbojas tieši pret VEAF. Tas samazina apsārtumu un atjauno ādas komfortu.

    • Piesardzību pie kosmetologa, jo ne visas procedūras tev ir atļautas! Piemēram, tu nedrīkst veikt stipros skābju pīlingus, lietot losjonus, kuru sastāvā ir spirts, veikt mikrodermabrāziju un citas dziļi atlobošas procedūras.

    Ne biežāk kā reizi divās nedēļās no sausās raga kārtiņas tu drīksti atbrīvoties ar enzīmu pīlinga palīdzību.

    To izmantojot, āda nav jāberž, jo enzīmi šķīdina atmirušās šūnas kopā saturošās saistvielas, un tās nolobās pašas. Lielisks šāda veida dabiskais pīlings ir auzu pārslu maska.

    • Ja ir rozācija, arī ne visas pretgrumbu injekcijas būs vēlamas. Tādēļ vēlams apspriest ar savu ārstu kosmetologu sejas kopšanas plānu.
    • Uztura ierobežojumi paliks spēkā arī pēc terapijas kursa – nelietot asus, garšvielām bagātus, pikantus, alkoholiskus, karstus ēdienus un dzērienus. Ja zināms, ka pastāv alerģija pret kādu produktu, tad tas no uztura jāizslēdz. Jālieto veselīga pārtika, daudz šķidruma.
    • Ādai rozācijas gadījumā nepieciešams skābeklis, jo tas nodrošina kaitīgo radikāļu un gramnegatīvo baktēriju iznīcināšanu. Tādēļ, ja dienu pavadi ofisā, vēl jo vairāk vajadzīgas pastaigas svaigā gaisā – tās cilvēkam ar rozāciju būs veselīgākas nekā svīšana sporta zālē pēc darba!
    • Seko līdzi, vai nav attīstījusies mazasinība. Hemoglobīns asinīs transportē skābekli uz audiem, tai skaitā uz ādu. Bet, ja hemoglobīna trūkst…
    • Nav vēlams lietot sejai paštonējošos līdzekļus, bronzerus, jo tie veicina kaitīgo radikāļu atbrīvošanos ādā, kas negatīvi ietekmē jutīgos, tuvu ādas virskārtai izvietotos asinsvadus.

    Noskaties video par to, kas ir rozācija, kas to var veicināt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē