• Nepārspējamais ķirbis – kura daļa visveselīgākā?

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Julia Yelfimova/Shutterstock.com
    Ķirbi iesaka ēst jebkuras slimības profilaksei. Un lietojams no ķirbja ir viss – gan āriņa, gan iekšiņa.

    Ķirbī tiešām ir daudz vitamīnu (A, B grupas, C, E, PP) un minerālvielu (kālijs, magnijs, fosfors, varš, dzelzs…). Tas satur arī pektīnus, kas attīra organismu. Visi šie elementi ir ideāli sabalansēti. Ķirbju dzelteno krāsu rada karotīni (A vitamīna priekšteči), kas stiprina imūnsistēmu. Turklāt ķirbim ir maz kaloriju – 100 g svaiga ķirbja ir tikai 26 kalorijas. Toties sēklas gan ir barojošas – 100 g apmēram 540 kaloriju.

    • Miza

    Samal gaļas mašīnā (liec sietiņu ar lieliem caurumiem), tad izkaltē un vēlāk pievieno zupām un mērcēm. Samaltā ķirbja miza kalpo gan kā garšviela, gan kā izcils, toties lēts uztura bagātinātājs.

    Mizā ir vielas (arī želējošas), kas stiprina matus, nagus, zobus, skrimšļus.

    Mizas ir labas maziem bērniem, kad viņi aug un šķiļas īstie zobiņi. Visvērtīgākā miza ir šķirnei ‘Marina di Chioggia’ – ķirbis ar rievainu, bie­zu, cie­tu mi­zu.

    • Sēklas

    Tās jāēd ar visu apvalciņu – plāno, caurspīdīgo plēvīti, kurā ir daudz vērtīga. Vari darīt arī tā: svaigas sēklas ar cietajām čaulām samal gaļas mašīnā vai izkaltētas sēklas ar visām čaulām – kafijas dzirnaviņās. Malumu pievieno salātiem, uzkaisi uz maizītes, piejauc biezpienam, sviestam, pankūku mīklai, kotletēm! Daudz ne, karotīti.

    • Mīkstums

    Vislabākie ir maza izmēra ķirbji, ko var apēst vienā reizē. ‘Baby Boo’ – tos var septiņus uz pannas savietot! Nogriež augšu, izņem vidusdaļu, piepilda ar dārzeņiem vai pusvārītiem rīsiem un gaļu, vai ar žāvētu cauraudzīti, mazliet siera, tad vāku virsū un cep. Vēl cepšanai labi der mazie riekstu ķirbīši, Butternut – sviesta – grupas ķirbji. Tos ar visu mizu sagriež 2–3 centimetrus biezās šķēlēs, uz pannas apcep no vienas puses, apgriež otrādi, pārkaisa garšvielas, rīvētu sieru vai uzliek siera šķēli, pannu nosedz ar vāku un dažas minūtes pakarsē.

    • Viducis

    Visu ķirbju švammainās iekšas faktiski ir visbagātākās ar bioloģiski aktīvām vielām, kamēr ķirbis vēl nav pilnīgi gatavs, kamēr sēklas vēl nekarājas nabas saitēs. Pēc tam jau sēkliņas visu vidu izēd – tās ķirbja viducī dzīvo un barojas kā bērns mātes placentā.

    Recepte: vēl nenobrieduša ķirbja mizu kopā ar iekšām samal, uzlej šņabi, turi ledusskapī. Derēs kā komprese pret sāpēm visām artrīta skartajām locītavām. Vai arī, ķirbi pārgriežot, ar viduci nosmērē seju – cik samtaina kļūst āda!

    • Sula

    Var būt tā, ka plika ķirbja sula kādam negaršo, bet tad jāpieliek klāt ābolu vai cidoniju sula, vai apelsīns, dzērvenes vai ingvers – ķirbis labi pieņem citas garšas. Var pievienot pustējkaroti olīveļļas, lai A vitamīns labāk uzsūcas. Sajaucot ar medu, ķirbja sula iedarbojas kā vieglas miega zāles.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē