• 7 svarīgi jautājumi par saules aizsargkrēmiem

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    13. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Nekad vēl nav bijis tik daudz zinātnisko publikāciju par UV staru ietekmi uz ādu, saules aizsargkrēmu lietošanas nepieciešamību un diemžēl vismaz tikpat daudz dažādu muļķību un puspatiesību gan internetā, gan presē. Par svarīgāko stāsta dermatoloģe Kristīne Kalniņa.

    Kas būtu jāzina par krēmu sastāvu?

    Saules aizsarglīdzekļu sastāvs ir ļoti variabls, vienkāršoti filtrus var iedalīt divās lielās grupās – fizikālie un ķīmiskie. Lielākoties ražotāji izmanto šo filtru kombināciju, lai uzlabotu krēma konsistenci, tekstūru un nodrošinātu labāku aizsardzību.

    Ja nav ādas problēmu, krēma sastāvu vari nepētīt.

    Tomēr, ja bieži saskaries ar paaugstinātu ādas jutīgumu pret dažādiem krēmiem, tie izraisa alerģiskas reakcijas, tad ieteicams izvēlēties fizikālos filtrus (cinka oksīds, titāna dioksīds).

    Lietojot uz sejas SPF krēmus ikdienā, ievērojami uzlabojas ādas tonis un tekstūra. Ja lieto anti-age jeb pretnovecošanas kosmētiku, tad vajadzētu papētīt šo krēmu, serumu sastāvu. Tie bieži vien satur aktīvas vielas, piemēram, salicilskābi, retinolu u. c., ko drīkst lietot tikai ar nosacījumu, ja ikdienā papildus izmanto saules aizsarglīdzekļus ar augstu SPF.

    Nelietojot aizsargkrēmus, īpašā anti-age iedarbība pazūd, turklāt tā var pat kaitēt.

    Skābes padara ādu daudz jutīgāku pret UV stariem, un tā tiek pastiprināti bojāta. Šādā situācijā anti-age nostrādā pretēji – kā aging.

    Vai ūdensnoturīgie krēmi ir labāki?

    Šie krēmi labāk pasargā fizisko aktivitāšu laikā, tie ir noturīgāki pret ūdeni, sviedriem, berzi un smiltīm. Tomēr to iedarbība ir ļoti atkarīga no reģiona, kur krēms tiek ražots, jo arī šajā jomā nav vienotas klasifikācijas sistēmas.   

    Kā izvēlēties aizsargkrēmu?

    Pats labākais krēms ir tas, kurš tev patīk! Izvēlies sev piemērotāko pēc tekstūras, konsistences un uzklāšanas veida. Piedāvājums ir ļoti plašs – krēmi, losjoni, eļļas, aerosoli (sausie un slapjie, kas paredzēti mitrai ādai pēc peldes), stiki jeb zīmulīši, musi, geli, pūderi, pūderotas utt.

    Ražotāji piedāvā īpašus krēmus sejai ar toni, mirdzuma daļiņām, bagātinātus ar antioksidantiem, ādu mitrinošām un citām kopjošām vielām, lai katrs varētu atrast sev piemērotāko.

    Cik daudz krēma jāuzklāj?

    Kā liecina pieredze, lielākoties cilvēki uzklāj par maz krēma vai dara to neregulāri, tāpēc uzturēšanās saulē rada apdegumus.

    Lai iegūtu norādīto SPF aizsardzību, uz ādas ir jāuzklāj 2 mg krēma uz vienu cm2.

    Cik daudz tas ir? Ar vienu tējkaroti krēma pietiek sejai, kaklam, ausīm, turklāt tas atkārtoti jāuzklāj ik pēc divām stundām, lai saglabātu aizsardzību.

    Vai SPF nekavē D vitamīna veidošanos?

    Pierādīts, ka SPF krēmu lietošana būtiski neietekmē D vitamīna līmeni. Organisms to uzņem ar uzturu vai sintezē no provitamīna, kas aktivizējas, tikai izejot caur aknām un nierēm, un tad iegūst aktīvu D vitamīna formu.

    D vitamīns pa gaisu nekur nelido!

    Lielākoties cilvēkiem mūsu platuma grādos ir D vitamīna deficīts, tas jāuzņem papildus, tāpēc nav jādedzina āda.

    Vai varam būt droši, ka saules krēmi nav kaitīgi mūsu veselībai? 

    Mūsdienās ir daudz viltus ziņu par saules aizsargkrēmu lietošanas kaitīgumu, tomēr mediķi savā praksē redz ādas bojājumus un onkoloģiskas slimības – visvairāk tiem cilvēkiem, kuri pārmērīgi sauļojas. Ieguvumi, lietojot saules aizsarglīdzekļus, ir daudz lielāki, nekā tos nelietojot.

    Eiropas Savienībā un ASV ir striktas regulas, kas nosaka, kādas vielas drīkst un kādas nedrīkst būt krēmu sastāvā un kādā koncentrācijā.

    Regulāri tiek pārskatīts krēmu ķīmiskais sastāvs un to ietekme uz atsevišķām ekosistēmām. Vairākos reģionos ir liegts ražot saules aizsargkrēmus ar sastāvdaļām oxybenzone, octinoxate, kas toksiski ietekmē vietējo ekosistēmu.

    Mēdz spriest arī par nanotehnoloģiju kaitīgumu… 

    Cinka oksīdu un titāna dioksīdu sadala līdz ultra mazām nanodaļiņām, kas uzlabo krēma vienmērīgu uzklāšanu uz ādas, nepadarot to baltu.  Lai arī nosaukums varbūt izklausās biedējoši, šie krēmi ir lietošanai droši, to vielas paliek tikai ādas virskārtā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē