• 3 jautājumi par ķērpi klepum, bišu maizi un citronu

    Labsajūta
    Sigita Āboltiņa
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lūk, īsi konkrēti jautājumi un skaidras, precīzas atbildes!

    Vai bišu maizi var apēst par daudz?

    Atbild apiterapeite un neiroloģe Maruta Solvita Naudiņa.

    Var gan, tāpat kā vitamīnus var pārdozēt, un tad gaidītā labuma vietā sanāk pretējs efekts. Bišu maize bioloģiski ir ļoti aktīva un satur daudz dažādu dabisku vitamīnu. Tieši tāpēc atteikties no tās nevajag, ja vien organismam nav pretenziju un pēc bišu maizes ēšanas nesāp vēders, nesākas caureja, nemetas pumpas vai nerodas kāda cita alerģiska reakcija.

    Pieaugušajiem ieteicamā dienas deva ir apmēram ēdamkarote, lai uzņemtu nepieciešamo vitamīnu daudzumu.

    Slimošanas laikā, uzreiz pēc atlabšanas vai pēc operācijas, kad organisms ir novājināts un tam nepieciešams papildu spēks, lai atgūtos, var apēst divas ēdamkarotes bišu maizes dienā. Nevajadzētu ēst visu devu vienā reizē, bet sadalīt: ēdamkarote brokastīs un otra – pusdienās. Vakarā gan to neēd, jo arī ķermeņa šūnām jādodas pie miera, bet tik bioloģiski aktīvs preparāts tām neļaus to darīt.

    Protams, bišu maizi var un pat vajag dot arī bērniem.

    Mazākiem tik daudz, cik satilpst uz naža gala, skolnieciņam pustējkaroti, bet pusaudža vecumā jau var dot pa tējkarotei dienā.

    Tāpat kā vitamīnus, arī bišu maizi ieteicams lietot kursa veidā, vislabāk rudenī un pavasarī, kad organismam ir lielāka vajadzība pēc papildu spēka rezervēm. Kurss ilgst kādas divas vai trīs nedēļas, tad divus vai trīs mēnešus pauze, un atkal var ķerties pie bišu maizes ēšanas.

    Vai parastais ķērpis der pretklepus tējai?

    Atbild augu zinātāja Dr. pharm. Vija Eniņa.

    Ja kaut reizi esi bijusi mežā, noteikti esi pamanījusi gaiši pelēku ķērpju audzes. Tas ir briežu ķērpis, ko ziemeļos izmanto briežu barībai, un arī šī ķērpju suga daudz neatpaliek no izdaudzinātā Islandes ķērpja, kas pazīstams kā lielisks dakteris bronhīta vai jebkura cita elpceļu iekaisuma ārstēšanai.

    Patiesībā visi ķērpji pēc savas būtības ir vienādi, tikai Islandes ķērpī labuma ir maķenīt vairāk, tāpēc arī lielā slava.

    Ja šā brīnumlīdzekļa zāļu skapītī nav, droši vari vārīt tēju arī no mūsu mežos bieži sastopamā briežu ķērpja. Tas nebūs tik rūgts un gļotains, taču arī tā sastāvā būs gan ēteriskās eļļas, gan daudz citu bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdzēs uzveikt klepu, angīnu vai bronhītu. Tēja līdzēs arī pret saaukstēšanos vai gripu, kam pievienojies klepus. 

    Ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, uzliec traukam vāku un ļauj ievilkties desmit minūtes. Pēc tam vari pievienot medu, lai gardāk un dzēriens vēl vērtīgāks.

    Kas ir labāks – citrons vai laims?

    Atbild dietologs Andis Brēmanis.

    Labi ir abi, nianses ir sīkas un maznozīmīgas. Piemēram, C vitamīns: 100 gramos citrona ir apmēram 50 miligramu, bet laimā – 43,5 miligrami. Tātad pret skābumu īpaši jutīgiem cilvēkiem pieņemamāks un maigāks kuņģim būs laims, taču skābeni ir abi augļi, jo satur daudz organisko skābju.

    Ne velti gan citronā, gan laimā ir augļiem neraksturīgi maz ogļhidrātu jeb cukuru – glikozes, fruktozes, saharozes.

    Tie ir komponenti, kas piešķir augļiem saldumu, tāpēc, piemēram, saldos ābolos šo cukuru ir ap desmit gramiem uz simts gramu produkta, bet banānos un vīnogās – pat piecpadsmit gramu. Savukārt simts gramos citrona un laima to ir vismaz trīsreiz mazāk: citronā ap trim gramiem, bet laimā – nepilni divi grami cukuru. Protams, šādu augli daudz neapēdīsi, tāpēc jau visbiežāk tos abus izmanto dzērienos vai pie ēdieniem un mērcītēs, taču, kā zināms, citrons un laims būs lieliski palīgi gan saslimšanas reizēs, gan lai izsargātos no kādām kaitēm.

    C vitamīnam uzticēta svarīga loma vielmaiņas un organisma audu barošanas procesos.

    Tas arī stiprina asinsvadus, imunitāti un palīdz uzveikt saaukstēšanos, gripu vai kādu citu nelūgtu viesi. Starp citu, ja piemetusies angīna vai kakls sasāpējies kādu citu iemeslu dēļ, to var skalot ar citrona vai laima sulu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē