• Mākslīgais vai dabiskais mēslojums – kuru izvēlēties?

    Reklāmraksts
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ikvienam dārzkopim, kurš vēlas bagātīgu ražu vai skaistu puķu dobi, ir jāpievērš uzmanība mēslojumam, ko izmanto augu barības vielu nodrošināšanai.

    Viens no izplatītākajiem mēslojumiem ir tā sauktais standartmēslojums, kas satur slāpekli, fosforu un kāliju pareizā attiecībā. Tomēr mūsdienās daudzi dod priekšroku ekoloģiskai saimniekošanai un kā mēslojumu izmanto dabisko kompostu. Tas ir ne vien dabai draudzīgs, bet arī izdevīgs risinājums izmaksu ziņā.

    Komposta pamatā var būt nopļautais mauriņš

    Kompostā, ko visērtāk ierīkot komposta kastēs, par pamatu visbiežāk izvēlas nopļauto mauriņu, jo, augot labvēlīgos apstākļos, tajā uzkrājas sevišķi daudz slāpekļa, kas ir svarīgs elements augu zaļās masas veidošanai. Veidojot kompostu, komposta kastē ber komposta materiālu (zāli vai citas auga daļas) un, kad zāle sākusi fermentēties, tai pa virsu var uzkaisīt augsni. Ja komposta sastāvā paredzēts izmantot koku lapas, ļoti svarīgi pievērst uzmanību, vai koks nav bijis slims (piemēram, ar kadiķu rūsu), jo tādējādi pasargāsiet kompostu no aiziešanas postā.

    Komposta kastes – ērts palīgs dabiskā mēslojuma veidošanai

    Agrāk dārzkopji komposta kaudzi ierīkoja kādā sētas stūrī pašu taisītā koka norobežojumā. Tomēr tam ir savi trūkumi – koks ir dabīgs materiāls, tas sāk trūdēt līdz ar kompostu, tāpēc komposta koka kastes mūžs ir īss. Mūsdienīgs risinājums ir plastmasas komposta kastes. Pieejamas dažāda tilpuma kastes, turklāt tās ir ērti lietojamas – jauno kompostējamo materiālu varat pievienot no augšas, bet pa kastes apakšas durtiņām ņemt ārā jau gatavo mēslojumu. Šāda kastes konstrukcija kompostēšanas procesu padara nepārtrauktu, un jums vienmēr būs pieejams dabiskais mēslojums, ar ko bagātināt augsni. Visu nepieciešamo ērtai un pareizai kompostēšanai piedāvā Latvijas izplatītājs maidina.lv, kura interneta vietnē iespējams iegādāties gan dažāda izmēra komposta kastes, gan līdzekļus kompostēšanas veicināšanai.

    Ātrākam kompostēšanas procesam var izmantot kompostēšanas līdzekļus

    Labi saprotams, ka komposta kastē ievietotā svaigi nopļautā zāle un cits organiskais materiāls par dabisku mēslojumu pārveidosies tikai pēc laika, tāpēc procesa paātrināšanai varat izmantot kompostēšanas granulas – tās satur dabiskai trūdēšanai nepieciešamos mikroorganismus. Tādējādi varēsiet gan paātrināt kompostēšanas procesu, gan izvairīties no nepatīkamas smakas, kas rodas nevēlamas fermentācijas rezultātā. Līdzīgi kompostēšanas līdzekļi pieejami arī izsmidzināmā veidā, tomēr visu darbības princips un efektivitāte ir līdzīga. Apdomājot, kur pirkt īpašos kompostēšanas līdzekļus, jāpatur prātā, ka to kvalitāti nosaka pievienoto mikroorganismu veids un daudzums, piemēram, pārbaudīts un efektīvas ir Bokashi granulas, ko varat iegādāties, sekojot saitei https://maidina.lv/komposta-kastes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē