• Kā vingrot ar bērniņu, lai tas pareizi attīstītos? Ieskatieties grāmatā “Mans aktīvais mazulis”!

    Reklāmraksts
    21. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Mazuļa pirmie dzīves mēneši ir ārkārtīgi nozīmīgi tālākajā izaugsmē. Pareizai bērna attīstībai lieliski noder dažādi vingrinājumi. Kopīgas fiziskās aktivitātes veicina bērniņa smadzeņu koordinācijas attīstību, kā arī nostiprina saikni starp mazuli un vecākiem. Taču kā vingrot pareizi? Uz to atbildi sniegs izdevniecības “Helios” izdotā igauņu bērnu fizioterapeites Mārjas Sedas grāmata “Mans aktīvais mazulis”.

    Ieskatieties ilustrētās vingrinājumu grāmatas “Mans aktīvais mazulis” iekšienē! Iepazīstieties ar raksturīgākajiem motorikas prasmju sasniegumiem un fizioterapeites padomiem katram mazuļa vecuma posmam, un smelieties idejas, kā izpildīt vingrojumus mājas apstākļos kopā ar savu bērniņu!

    0–3 mēneši

    Nozīmīgi motorikas prasmju sasniegumi:

    • Vidēji 2 mēneši – stājas simetrija. Zīdainis jau spēj noturēt galviņu ilgāk, veido acu kontaktu, atbildot uzsmaida, dūdo, ūjina un vītero.
    • Vidēji 2,5 mēneši – roku pacelšana sev priekšā. Zīdainis sniedzas pēc rotaļlietas un / vai pazīstama cilvēka sejas.
    • Vidēji 2,5 mēneši – galvas kontrole. Zīdainim jau ir attīstījušies spēcīgāki kakla muskuļi, galvai nepieciešams mazāks atbalsts.
    • Vidēji 3 mēneši – balstīšanās uz apakšdelmiem, esot uz vēdera. Zīdainis notur savu ķermeņa svaru, atrodoties uz vēdera, paceļ galvu un lūkojas apkārt.

    Padomi vecākiem:

    • Pirmajos mēnešos lieciet zīdaini gultiņā uz sāniem, tos mainot: viens miedziņš uz labā sāna, otrs – uz kreisā. Tas ļaus jums kontrolēt virsmas spiedienu uz mazuļa galvaskausu, izvairīties no deformācijām un bērniņa neapzinātas vēlmes dot priekšroku labajai vai kreisajai pusei;
    • Sākot no otrā mēneša, atbalstiet zīdaiņa galvu tikai tad, kad tas ir vajadzīgs un pēc iespējas mazāk.

    3–6 mēneši

    Nozīmīgi motorikas prasmju sasniegumi:

    • Vidēji 4–5 mēneši – velties no muguras uz vēdera. Bērns var patstāvīgi velties no muguras uz vēdera, taču ne no vēdera uz muguras. Pārliecinieties, ka viņš veļas uz abām pusēm.
    • Vidēji 5 mēneši – pagriezties uz vēdera. Atrodoties uz vēdera, bērns lēnām pagriežas. Pārliecinieties, ka viņš griežas gan pa labi, gan pa kreisi.
    • Vidēji 6–7 mēneši – līst. Atrodoties uz vēdera, bērns spēj pārvietoties uz priekšu. Ar līšanu tiek saprasta kustība, kurā ķermenis pieplok virsmai. Reizēm bērni vispirms lien atpakaļgaitā, nevis uz priekšu.

    Padomi vecākiem:

    1. Parādiet bērnam viņa kāju pirkstus un ceļgalus, mudinot sākt celt kājas, par spīti gravitācijai.
    2. Novietojiet rotaļlietas mazulim līdzas, lai mudinātu viņu velties no muguras uz sāniem.
    3. Ja bērns vēl nemāk apvelties no muguras uz vēdera, tad lieciet viņu uz punča, cik bieži vien iespējams, lai viņš iemācītos, kā balstīties uz plaukstu locītavām.

    Mācīties velties no muguras uz vēdera

    6–9 mēneši

    Nozīmīgi motorikas prasmju sasniegumi:

    • Vidēji 7–8 mēnešos – noturēt līdzsvaru, atrodoties sēdus. Sēžot bērns neilgu brīdi spēj noturēt līdzsvaru. Viņš ir attīstījis aizsardzības refleksus, kas neļauj krist uz priekšu vai sāniem. Mazais vēl gan var krist atmuguriski, jo nespēj izstiept rokas atpakaļ, tā pasargājot sevi no kritiena atpakaļ.
    • Vidēji 8 mēnešos – līst uz rokām un ceļiem. Bērns no sēdus pozas spēj tikt uz rokām un ceļiem, šūpoties un / vai kustēties uz priekšu, balstoties uz rokām un ceļgaliem.

    Padoms vecākiem: Pārliecinieties, ka bērns atrodas uz vēdera lielāko daļu nomoda laika.

    Nonākšana uz rokām un ceļiem un rāpošana

    Apmēram 7–8 mēnešu vecumā – pēc tam, kad ir iemācījies balstīties uz rokām – bērns mēģina saliekt ceļgalus un pavilkt zem vēdera. Šis process var aizņemt vairākas nedēļas, un mēģinājumi tikt uz rokām un ceļiem bieži vien beidzas neveiksmīgi. Tas notiek tāpēc, ka muskuļi vēl nav pietiekami spēcīgi, toties šī vingrinājuma mērķis ir tos stiprināt. Tikšanu uz rokām un ceļgaliem var aizkavēt slidena grīda vai zeķbikses / legingi, kas neļauj noturēt pozu, pat ja bērnam izdodas tikt četrrāpus. Jums noteikti jāpievērš uzmanība tādām šķietami nenozīmīgām detaļām, lai viņu atbalstītu jaunas, svarīgas prasmes apgūšanas laikā! Pēc tam, kad bērns ir iemanījies tikt četrrāpus un var noturēties šajā pozā neilgu brīdi, viņš sāks mācīties pārvietot ķermeņa svaru, šūpojoties uz priekšu un atpakaļ, no rokām uz ceļgaliem. Šūpošanās ļauj apgūt, kā pārvietot ķermeņa svaru, atrodoties jaunajā pozā.

    Padomi vecākiem:

    • Neizmantojiet staiguli vai durvīs iekaramās lēkājamās šūpolītes, vai jebkādu citu stāvēšanas palīglīdzekli. Ja bērns tiek stādināts, pirms viņš to var izdarīt pats, pievelkoties pie balsta, kājās palielinās muskuļu tonuss, un tāpēc mācīties līst un rāpot bērnam ir ļoti grūti.
    • Bērna stādināšana pārāk agri vai stāvēšanas palīglīdzekļu izmantošana var atstāt pretēju efektu uz mugurkaula fizioloģisko izliekumu veidošanos.

    9 mēneši līdz pirmie soļi

    Nozīmīgi motorikas prasmju sasniegumi:

    • Vidēji 9–10 mēneši – pārvietoties no stāvēšanas uz iztupienu, pustupus un sēdus pozu. Turoties pie atbalsta, bērns spēj patstāvīgi izkļūt no stāvus pozas, pārvietoties uz tupus, pustupus vai sēdus pozām.
    • Vidēji 9–10 mēneši – likt soļus uz sāniem. Bērns sāk staigāt uz sāniem, turoties pie mēbelēm.

    Padomi vecākiem:

    • Nelieciet bērnu uz pēdām pārāk bieži, jo muskuļu tonuss kājās var palielināties, un rezultātā bērns neapgūs svarīgas motorikas prasmes.
    • Ja bērns labprātāk pievelkas ar rokām un iztaisno kājas, tad māciet viņu nostāties no pustupus pozas. Atcerieties, ka piecelšanās jātrenē no abām pusēm!

    Iešana uz sāniem pieturoties, līdzsvara noturēšana, atrodoties stāvus un staigājot

    Iemācījies pievilkties stāvus, bērns jau pēc dažām nedēļām centīsies tikt uz priekšu. Daudzi vecāki uzskata, ka tad, kad viņš ir pievilcies, turoties pie atbalsta, ir laiks mācīties staigāt. Neaizmirstiet ļoti būtisku starpfāzi – staigāšanu uz sāniem, turoties pie mēbelēm!

    Tas ir drošs veids, kā apgūt staigāšanas kustības, ķermeņa svara pārnešanu, stāvēšanas līdzsvaru, nostiprināt torsa, gūžu un kāju muskuļus.

    Pārliecinieties, ka pieturoties bērns staigā abos virzienos. Ja viena ķermeņa puse tiek izmantota vairāk nekā otra, tad var rasties muskuļu disbalanss. Ja bērns iet tikai uz vienu pusi, motivējiet viņu doties arī pretējā virzienā, lai pārliecinātos, ka abas ķermeņa puses tiek izmantotas vienlīdzīgi.

    Reizēm bērni tipina tikai vienā virzienā mēbeļu izkārtojuma dēļ, piemēram, pievelkas stāvus vienā un tajā pašā vietā un kustas tikai vienā virzienā. Tātad jāpārbīda mēbeles, lai bērns varētu mācīties pieturoties iet abos virzienos!

    Mācīties pievilkties stāvus

    Bērnu fizioterapeites Mārjas Sedas mazuļu vingrinājumu grāmatu “Mans aktīvais mazulis” meklējiet grāmatnīcās “Jānis Roze”, kā arī citās tiešsaistes un klātienes grāmatu tirdzniecības vietās Latvijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē