• Iesnas – rudens neiztrūkstošais pavadonis

    Reklāmraksts
    25. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vecāki labi zina – tiklīdz rudens, bērnam iesnas klāt! Bērnudārza pirmajā gadā iesnas bērnam var būt pat 12 reižu gadā – tātad katru mēnesi. Vecākiem atliek ar to tikai samierināties un palīdzēt mazajam justies labāk, paātrinot izveseļošanos. Kā to izdarīt, skaidro LOR Klīnikas otolaringoloģe DAIGA LIFŠICA.

    Ja iesnas ir zīdainim 

    Kā saprast, ka mazulim būs iesnas, ja tas notiek pirmo reizi? Tad zīdainis berzē deguntiņu, ir nemierīgs un kašķīgs, atsakās ēst, no deguna parādās izdalījumi. Starp citu, zīdaiņi nemāk elpot caur muti, tikai caur degunu. Ja ir aizlikts deguns, mazulim ir grūti ēst, jo viņš nevar paelpot.

    Diemžēl ne vienmēr no iesnām var izvairīties, īpaši, ja mājās ir brāļi vai māsas, kuri apmeklē bērnudārzu. Tomēr zīdaiņi, kas tiek baroti ar krūti, slimo ievērojami retāk. Lai arī bērna imunitāte vēl nav nostiprinājusies, mātes piens satur antivielas, kas nodrošina labu aizsardzību pret daudziem vīrusiem.

    Zīdaiņa vecumā deguna aizlikuma iemesls bieži vien ir arī piena atraudziņa, kas kairina rīkli, aizdeguni un rada deguna tūsku un aizlikumu. Tādēļ pēc zīdīšanas vai barošanas noteikti ieteicams bērnu aptuveni 20 minūtes turēt ar piepaceltu galvu, līdz sagaidīta atraudziņa.

    Kā palīdzēt?

    Pirmā un galvenā rīcība – lietot izotoniska sāls šķīduma pilienus degunam, tajā skaitā 0,9% nātrija hlorīda šķīdumu, un pēc tam izdalījumus atsūkt ar deguna aspiratoru. No gada vecuma drīkst lietot arī deguna tūsku mazinošus pilienus, kas darbojas, sašaurinot deguna gļotādas asinsvadus. Taču pilienus nedrīkst lietot ilgāk par septiņām dienām. 

    Ņem vērā!

    Noteikti nevajadzētu darīt to, ko māmiņas cita citai nereti iesaka vai var izlasīt dažādos interneta avotos, piemēram, pilināt mazulim degunā burkānu sulu vai ievietot degunā citus pārtikas produktus.

    Ja iesnas ir bērndārzniekam

    Pēc gada vecuma, īpaši, ja tiek uzsāktas bērnudārza gaitas, no iesnām izvairīties nevar, bet vecāki var rīkoties uzreiz, kad bērnam iesnas sākušās.

    Kā palīdzēt?

    *Pirmais solis ir deguna skalošana ar izotonisku sāls šķīdumu. Jaunākie pētījumi apliecina, ka efektīvākā ir deguna skalošana ar liela apjoma un pozitīva spiediena izotoniskā sāls šķīdumu. Tā tiek veikta ar deguna skalošanai paredzētu pudelīti. Piemēram, LOR Klīnika piedāvā NeilMed Sinus Rinse pudelītes, kas īpaši piemērotas lietošanai bērniem: pa vienu nāsi ūdeni spiež iekšā, pa otru nāsi tas tek ārā. Mammu pieredze liecina, ka sākumā daļai bērnu šī procedūra nepatīk, taču pēc tam, izjūtot atvieglojumu, arī mazie priecājas un skalošanai nepretojas.

    *Alternatīva deguna skalošanai ir 0,9% nātrija hlorīda inhalācijas ar nebulaizeru – speciālu aparātu, kas nātrija hlorīdu pārvērš tvaikā jeb migliņā, ko bērns ieelpo un kas degunā rada mitrumu un mazina tūsku. Tomēr šo procedūru labāk veikt ar speciālu uzgalīti, kas paredzēts tieši deguna inhalācijām.

    Deguna skalošanu un inhalācijas akūtu iesnu gadījumā iesaka veikt vismaz divas līdz četras reizes dienā.

    *Ja iesnas pavada deguna aizlikums, izdalījumus neizdodas izskalot, bērniem no gada vecuma 10 minūtes pirms skalošanas degunā var lietot tūsku mazinošus pilienus vai aerosolu. Vispirms iepilina pilienus, pēc tam skalo. Lielākiem bērniem deguna aizlikuma gadījumā pirms skalošanas ieteicams lietot izsmidzināmos deguna aerosolus, kas mazina tūsku. Bet jāatceras, ka šo medikamentu maksimālais lietošanas laiks ir piecas līdz septiņas dienas. Ja lieto ilgāk, tie bojā deguna gļotādu un rada pieradumu.


    Svarīgākais par iesnām

    • Iesnas bērniem visbiežāk izraisa vīrusi. Parasti vīruss degunā dzīvo piecas līdz septiņas dienas. Jebkura vīrusa infekcija reiz beidzas, taču ar deguna skalošanu mēs veicinām deguna attīrīšanu. Turklāt skalošana atvieglo elpošanu caur degunu un mazina simptomus, paātrinot izveseļošanos un veicinot labsajūtu.
    • Viens no iesnu iemesliem varētu būt alerģija. Tad bieži ir arī tādi simptomi kā acu asarošana, šķaudīšana, izsitumi, un būtu vērts ar bērnu apmeklēt alergologu. Taču deguna skalošana būs efektīva arī tad, ja deguna gļotādā nonācis alergēns, jo tā šo alergēnu var noskalot, mazinot kairinājumu un nepatīkamos simptomus.
    • Dažkārt galvenais simptoms, kas norāda, ka bērnam ir iekaisums deguna dobumā, ir klepus, kas nereti pastiprinās tieši nakts laikā. 
    • Mazi bērni dara vispareizāk, puņķus šņaucot uz iekšu. Deguna dobumu un blakusdobumu klāj skropstiņu epitēlijs. Skropstiņu kustības notiek virzienā no deguna priekštelpas uz aizdeguni, tāpēc šņaukt uz iekšu ir fizioloģiski pareizi.
    • Pie ārsta ieteicams vērsties, ja, neraugoties uz adekvātu medikamentozo ārstēšanu, iesnas ieilgst (vairāk par 10 dienām), bērnam ilgstoši ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (> 38 ºC), izdalījumi no deguna maina nokrāsu (no caurspīdīgiem vai zaļganiem līdz baltiem), ir galvassāpes, parādās klepus, vērojams acs plakstiņa(-u) apsārtums, ir sūdzības par sāpēm ausī u. c.

     

    Vienības gatvē 51, Rīga

    Brīvības gatvē 410, Rīga

    Reģistratūra: +371 25 727 676

    [email protected]

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē