• Gribi dzīvot forši? Domā šodien, baudi rīt!

    Reklāmraksts
    12. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pensija vēl tālu, vai ne? Tas labi! Tomēr atceries: finanšu stabilitāte un ienākumu līmenis nākotnē atkarīgs no tavas rīcības, tāpēc parūpējies par to jau šodien!

    Tāpat kā citās labklājīgajās valstīs, arī Latvijā pieaug mūža vidējais ilgums, līdz ar to palielinās pensionēšanās vecums. Šodienas strādājošie, pārkāpjot 65 gadu vecuma slieksni, vairs nevarēs rēķināties ar mierīgu atpūtu, vien rušinoties dārzā, lasot dāmu romānus un kopā ar mazbērniem cepot piparkūkas. Diemžēl vai par laimi jau tagad un turpmāk būs jāstrādā ilgāk, nekā savulaik strādāja mūsu mammas. Vienlaikus daudz būtiskāki kļūst cilvēku pašu ieguldījumi uzkrājumu veidošanā. Ar valsts garantēto pensiju diemžēl visdrīzāk nepietiks, lai nodrošinātu iepriekšējo dzīves kvalitāti. Par piemērotāko uzkrājumu veidošanas paņēmienu labklājīgu vecumdienu nodrošināšanai jādomā laikus. Tas nozīmē – nevis atliekot uz rītdienu, bet jau tagad, jo tu taču zini, cik ātri paiet laiks.

     «Cilvēki, kas apzinās, ka tikai valsts pensija nespēs segt visas vajadzības vecumdienās un jau iegulda vai gatavojas to darīt, ieguldījumu mērķiem izvēlas nekustamo īpašumu, pensiju 3. līmeni vai izglītošanos,» stāsta Vita Ņikitina, Swedbank Pensiju atbalsta daļas eksperte. Viņa atzīst, ka aizvien vairāk cilvēku apzinās saikni starp ieguldījumiem šobrīd un savu dzīves līmeni nākotnē: «Cilvēki ir gatavi regulārām iemaksām un salīdzina tās ar daudzajiem ikmēneša izdevumiem, piemēram, par izklaides platformu abonēšanu. Var teikt, ka ieguldījumi savā ziņā ir abonentmaksa par kvalitatīvu dzīvi nākotnē.»

    Kā ieguldīt visgudrāk?

    Nekustamais īpašums. Lai nodrošinātu papildu kapitālu vecumdienām, viens no populārākajiem veidiem ir ieguldījumi nekustamajā īpašumā. Taču lielākajai daļai sabiedrības tas nav pieejams, jo nekustamā īpašuma iegādei nepieciešams starta kapitāls. Savukārt vienīgo mājokli, kurā dzīvojam, noteikti nevar uzskatīt par ienesīgu ienākumu avotu vecumdienās, pat ja to plāno pārdot, pārceļoties uz dzīvi mazākos apartamentos.

    Izglītība vai hobijs. Populārs ir arī ieguldījums izglītībā vai hobijā, kas ļautu strādāt un pelnīt ilgāk, turklāt arī vecumdienās. Tas noteikti ir vērtīgs ieguldījums, jo zināšanas neviens nevar atņemt. Tomēr… noteikti nevajadzētu paļauties uz spēju visus pensijas gadus čakli strādāt, jo tas galvenokārt būs atkarīgs no veselības. Bet to diemžēl paredzēt nevar neviens.

    Pensiju 3. līmenis. Gandrīz katrs piektais Latvijas iedzīvotājs jau šobrīd paļaujas arī uz iemaksām pensiju 3. līmenī. Ļoti labi! 3. pensiju līmenis ir sistemātiski veidots uzkrājums konkrētam mērķim, kas tālāk tiek ieguldīts finanšu tirgos ar mērķi nopelnīt vairāk, turklāt ir valsts atbalstīts, jo sniedz iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu.

    Vilcināšanās maksā dārgi

    Šobrīd Latvijas vidējais privātās pensijas krājējs ir 47 gadus vecs. Laiks ir ļoti svarīgs pensijas uzkrājumu veidošanā: jo ātrāk sāk krāt, jo lielāki tie būs.

    Tiesa, aizvien izplatīts ir salīdzinoši rožains skats uz potenciālajiem ienākumiem pensijas vecumā. Lielākā daļa iedzīvotāju pensijā vēlētos saņemt vismaz 1100 eiro mēnesī. Tas ievērojami pārsniedz gan šodienas vidējo pensiju, gan nākotnes prognozes. Kā liecina Latvijas Bankas aplēses, pēc 30 gadiem nākotnes senioriem ienākumi no pensiju 1. un 2. līmeņa varētu sasniegt vien 25–30% no šī brīža ienākumiem. Protams, tā ir ļoti pesimistiska prognoze, taču skaidri iezīmē vienu – katram pašam maksimāli jārūpējas par savu labklājību arī pēc 65 gadu vecuma.

    «Ikviens vēlas sagaidīt vecumdienas pienācīgi, baudot dzīves garāko atvaļinājumu, nevis bažījoties, kā samaksāt komunālos rēķinus. Tomēr viens ir skaidrs – lai bezrūpīgi baudītu dzīves otro pusi, nākotnes pensijas apmēram jābūt vismaz 70 - 75% no tā, ko pelnām aktīvajos darba gados. Tāpēc rūpēties par vecumdienu ienākumu avotu jāsāk jau laikus,» atzīmē Vita Ņikitina. «Ja vilcināsimies, sakrāt vērā ņemamu kapitālu būs grūtāk. Dažādu ekonomistu vidū izskan viedoklis, ka aptuveni katra 10 gadu ilga ieguldījumu uzsākšanas novilcināšana var samazināt pensiju fonda iespējamo pieaugumu pat uz pusi.

    Svarīgi, lai vēlme un motivācija veidot uzkrājumus rodas jau līdz ar pirmo darba gaitu uzsākšanu, jo ar pensiju kapitāla uzkrājumu ir tāpat kā ar sniega bumbu – jo ilgāk to velsi, jo lielāka būs. Kādam tās būs regulāras iemaksas pensiju 3. līmenī, citam – uzkrājošajā apdrošināšanā vai ieguldījumi fondos un akcijās. Galvenais, lai vienīgais plāns nākotnei nav laimests loterijā.»

    Svarīgi zināt!

    Tavu nākotnes pensiju veidos trīs dažādi naudas grozi:

    Pensiju 1. līmenis. Nauda, ko tev pēc pensionēšanās maksās no tobrīd strādājošo sociālajām iemaksām.

    Pensiju 2. līmenis. Daļa (šobrīd 6%) tavas algas pirms nodokļu nomaksas, ko šobrīd katru mēnesi automātiski ieskaita tevis izvēlētajā pensiju plānā. 

    Pensiju 3. līmenis. Nauda, ko vari brīvprātīgi krāt jau šodien, lai, sasniedzot pensijas gadus, ikmēneša ienākumi no visiem trim pensiju līmeņiem kopā būtu līdzvērtīgi ienākumu līmenim, pie kura pierasts šobrīd.

    ! Pārtikušām vecumdienām vajadzīgi visi trīs pensiju naudas grozi, un tieši pensiju 3. līmenis noteiks to, cik nodrošināta būs dzīve, noslēdzot aktīvās darba gaitas.


    5 iemesli, kāpēc krāt Swedbank pensiju 3. līmenī

    • Par iemaksām pensiju 3. līmenī var saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu 20% apmērā. Tas padara pensiju 3. līmeni par labāko ieguldījumu veidu, jo no tā var gūt maksimālu labumu.  
    • Iemaksu brīvība! To apjoms un biežums pensiju plānā ir tavā ziņā, taču ieteicams pensiju 3. līmenim novirzīt līdz 10% no saviem ikmēneša ienākumiem, lai uzkrātu pietiekamu kapitālu nodrošinātām vecumdienām. Jo ātrāk sāksi veikt regulāras iemaksas, jo vairāk varēsi sakrāt. Saņemt uzkrāto kapitālu var pa daļām vai visu uzreiz jau no 55 gadu vecuma, bet vari to darīt arī vēlāk.
    • Ieguldīt pensiju plānos ir izdevīgi arī zemo komisijas maksu dēļ, kas pēdējos gados ievērojami samazinājušās. Maksimāli izmantot pensiju 3. līmeņa ieguldījumus gan šobrīd, gan ilgtermiņā ir vērts, jo zemās komisijas (no 0,57% gadā no uzkrājuma) nozīmē, ka tev paliek vairāk naudas. Turklāt uzkrājums būs drošās rokās, jo pensiju plānu līdzekļi tiek pārvaldīti sadarbībā ar Swedbank Robur, kas ir pārvaldītājs ar vairāk nekā 50 gadu darbības pieredzi. Un vēl!  Veidojot uzkrājumu vecumdienām, tu rūpējies arī par zaļāku nākotni sev un apkārtējiem, jo ieguldījumi tiek veikti ilgtspējīgos uzņēmumos. Tev pieejams plašs pensiju 3. līmeņa plānu klāsts: no Dinamika+100, kas veic 100% ieguldījumus akcijās, līdz pat Stabilitāte+25, kas akcijās iegulda vien līdz 25% no uzkrājuma.
    • Papildpensijas kapitāls ir mantojams. Uzkrāto kapitālu manto līgumā norādītais labuma guvējs vai mantinieki civillikumā noteiktajā kārtībā.
    • Sekot līdzi uzkrājumam jebkurā brīdī vari savā internetbankā. Tajā ir pieejami pensiju plānu darbības rezultāti, kas tiek atjaunoti katru darbadienu, kā arī ieguldījumu saraksti un ceturkšņa pārskati. Swedbank ieguldījumi tiek veikti tikai licencētos pensiju plānos, kurus uzrauga Latvijas Banka. Papildu drošībai pensiju 3. līmeņa uzkrājums glabājas nošķirti no pārvaldītāja vai bankas līdzekļiem.

    No kreisās: Iveta Simsone, Roberts Silavs, Rūta Dvinska

    Pensijas eksperiments

    Lai rosinātu izpratni par nepieciešamību veidot uzkrājumus vecumdienām, Swedbank rīkoja Pensijas eksperimentu, kurā viedokļu līderi Rūta Dvinska, Iveta Simsone un Roberts Silavs pārcēlās uz dzīvi vecumdienās, divas nedēļas izdzīvojot divus dažādus scenārijus: kā ir dzīvot tikai ar iespējamo valsts pensiju un kā tad, ja par vecumdienām būtu rūpējušies, krājot pensiju 3. līmenī. Par to, kā dalībniekiem veicās eksperimentā un kādas ir galvenās atziņas, lasi viņu sociālo tīklu kontos, kā arī Swedbank blogā.

    Eksperimenta dalībnieku atziņas

    Roberts Silavs: «Gribēju piedalīties pensiju eksperimentā, lai pārbaudītu sevi. Man ir tendence atlikt un nedomāt par nepatīkamo. Vecumdienas nešķiet saistošas, tāpēc līdz šim esmu izvairījies par tām domāt. Bet tās pienāks. Un par ienākumiem ir jāsāk domāt jau tagad.»

    Rūta Dvinska: «Pirmais, kas nāk prātā pēc pensijas eksperimenta laikā uzzinātā, – kāpēc man šo kāds nepateica agrāk?! Noteikti jau teica, bet, visticamāk, šķita, ka tas vēl neattiecas uz mani, jo tas vēl tik tālu… Es būtu ļoti priecīga, ja par pensiju būtu sākusi domāt laicīgāk, bet vēl nekas nav nokavēts.»

    Iveta Simsone: «Vārds pensija man vienmēr licis mazliet satrūkties, bet vienlaikus neskatīties uz to dikti cerīgi. Esmu četru bērnu mamma un mamma uz pilni slodzi, tāpēc apzinos, ka nekādi labie cipari nesolās būt. Visbiežāk esmu bijusi izvairīga no sarunām un iedziļināšanās par iespējamo pensiju. Šī bija lieliska iespēja mazliet ieskatīties nākotnē un saprast, ka viss nemaz nav tik slikti, kā iekšējā balss saka, jo veidot uzkrājumus varu sākt arī tagad.»

    Uzzini, kā dalībniekiem veicies šajā eksperimentā, sekojot viņiem sociālo tīklu kontos @rutadvinska@robertssilavs@mrssimsonart4u.

     

    Reklāmas materiāls tapis sadarbībā ar

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē