• Garšīga, vērtīga, veselīga – “Lāču” karaliskā Valriekstu maize

    Reklāmraksts
    2. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    “Lāčos” valriekstu maizi mēdz dēvēt par karalisku, jo šis patiesi ir īsts meistardarbs! Valriekstu maize šajā periodā būs pareizā izvēle, jo stiprinās gan imunitāti, gan palutinās garšas kārpiņas. Īstā malkas krāsnī cepta maize no 100% rudzu miltiem un dabīga ierauga šobrīd ir pieejama arī bagātināta ar tik vērtīgajiem valriekstiem.

    Valriekstu maizes sastāvā ir 23% valriekstu, kas ir lielisks ikvienam cilvēkam tik nepieciešamais B, C grupas vitamīnu, dzelzs un citu minerālvielu avots. Turklāt pašā rudzu maizītē ir arī magnijs, ļoti daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu un dažādu vitamīnu, kas savukārt palīdz stiprināt imunitāti.

    Pēc latviešu sentēvu tradīcijām tapušai rudzu maizei sastāvā nav nekā lieka, tomēr tās cepšanā ir strikti jāievēro gadu simteņos izstrādāti rituāli, lai maizīte vienmēr saglabātu tās vērtīgākās īpašības un nemainīgo kvalitāti. Kā atzīst pārtikas tehnologi, tad tieši rudzu maizei ir viena no visgarākajām un sarežģītākajām maizes gatavošanas tehnoloģijām pasaulē. Tā ilgst no 24 līdz 30 stundām, un noris vairākos secīgos posmos, kurus izlaist nav iespējams.

    Tā kā milti tiek pamatīgi apstrādāti – gan plaucēti, gan ilgi raudzēti – ar tiem notiek lielas izmaiņas. Tas ir iemesls, kādēļ rudzu maizes garša un aromāts ir  tik noturīgi, turklāt maizes klaipi saglabājas svaigi samera ilgi bez īpašiem uzglabāšanas paņēmieniem.

     Zinātniskajos pētījumos ir pierādīts, ka mīklas raudzēšanas laikā vairāku vitamīnu daudzums pat palielinās. Tādi vitamīni ir riboflavīns (B2), niacīns (B3) un α-tokoferols (E).*

    Pēc “Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes dažādās laboratorijās un rezultāti pārliecinoši apstiprināja – rudzu maizes rika satur cilvēka organismam tik nepieciešamās uzturvielas un bioloģiski aktīvios savienojumus. Tas izskaidrojams ar to, ka tiek izmantots dabīgais ieraugs, un tikai ilgstošajā raudzēšanas procesā dabīgā veidā rodas šie īpašie savienojumi, nodrošinot maizei augsto uzturvērtību.  ievērojami lielāks ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums, kā arī B, E un PP grupas vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes.

    Protams, ir vēl daži amata noslēpumi, kurus maizniekmeistari var likt lietā, lai rudzu maizīte kļūtu vēl veselīgāka un vitamīniem bagātāka. Proti, labs meistars šādam mērķim izvēlēsies rupjā maluma miltus, garāku mīklas raudzēšanas laiku un optimālu maizes cepšanas laiku.

    Un ja vēl rudzumaizei pievienojam valriekstus, tad nudien izdosies baudīt karaliski pilnvērtīgu un veselīgu maltīti!

    Valriekstu maize pieejama visos Lāču veikalos un internetveikalā, kā arī lielākajos tirdzniecības tīklos.

    Veseli ēduši! Lai labi garšo! 

    www.laci.lv

    *(Pētījums par vitamīnu satura izmaiņām pilngraudu rudzu maizes ražošanā, V.Ozoliņa, Proc. Latv. Univ. Agr., 2013, 29(324), DOI: 10.2478/plua-2013–0002).

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē