• 3 ieteikumi, kā izvēlēties bērnu rotaļlietas atbilstoši vecumam

    Reklāmraksts
    28. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash.com, Sandy Millar
    Dod bērnam jaunu spēļmantu un zini – viņš būs laimīgs! Mazi bērni parasti neraizējas par to, kāda ir rotaļlieta, taču vecākiem gan vajadzētu. Ņemot vērā faktu, ka, spēlējoties ar tām, mazi bērni aizvada lielu dienas daļu, jāsaprot, ka rotaļlietas bērniem tomēr ir kas vairāk kā tikai laika kavēklis, un, lai arī tām vajadzētu būt izklaidējošām, tām jābūt arī vecumam piemērotām, stimulējošām un drošām. Kā izvēlēties piemērotas bērnu rotaļlietas? Uzzini rakstā!

    Kā izvēlēties bērnu rotaļlietas?

    Spēles ir svarīgas bērnu sociālajā, garīgajā, fiziskajā un emocionālajā attīstībā, tāpēc rotaļlietas bērniem ir jāuzskata par attīstību veicinošiem rīkiem. Izvēloties vecumam piemērotas rotaļlietas zēniem vai rotaļlietas meitenēm, ņem vērā šos padomus!

    1. Izvēlies vienkāršas rotaļlietas

    Rotaļlietas, kas pašas paveic pārāk daudz, neļauj bērnam izmantot savu iztēli. Lelles un dzīvnieki, kas runā vai dzied, vai mantas, kas darbojas, ja bērns nospiež vienu pogu, pārņem spēlēšanās vadību, nevis, kad bērns pats veic šīs darbības.

    Ja rotaļlieta ir pārāk specifiska, tā ierobežo un liedz bērnam iespēju izmantot savu iztēli. Labākās rotaļlietas bieži ir vienkāršākās – piemēram, koka klucīši, jo tie ļauj bērnam neierobežoti izmantot savu radošumu.

    2. Ierobežo elektronisko ierīču un rotaļlietu izmantošanu

    Lai arī, izmantojot attīstošās rotaļlietas, nāksies veltīt vairāk laika, lai bērnam iemācītu ar to darboties un palīdzētu, tas būs daudz vērtīgāk.

    Dzīvojot elektroniskā laikmetā, sastapšanās ar datoriem, telefoniem, video spēlēm un elektriskām rotaļlietām ir dzīves realitāte. Maziem bērniem ir svarīgi noteikt ierobežojumus šādām ierīcēm, jo lielā daudzumā tās:

    • rada vairākas iespējamās briesmas bērnu veselībai un attīstībai, tostarp dzirdes zudumu (no skaļām rotaļlietām), svara pieaugumu (no neesošajām aktivitātēm spēlēšanās laikā) un valodas un attīstības kavēšanos;
    • var ietekmēt arī bērna uzmanību, jo rotaļlietām, kurām ir mirgojošas gaismas, pastāvīgas izmaiņas un kustība, bērns nepievērš lielu uzmanību. Bērniem, kuri bieži lieto šīs rotaļlietas, var būt grūti koncentrēties uz grāmatu vai nekustīgu rotaļlietu, jo tās sāk šķist neinteresantas.

    Bērniem līdz 2 gadu vecumam vispār nevajadzētu skatīties televizoru vai spēlēt datorspēles; bērniem, kas vecāki par 2 gadiem, šis ekrāna laiks būtu jāierobežo līdz ~1 stundai dienā.

    Unsplash.com, Michał Bożek

    3. Pievērs uzmanību bērna vecumam

    Kādas rotaļlietas piemērotas dažāda vecuma bērniem? Bērniem patīk rotaļlietas, kuras viņi var apgūt un kuras ir piemērotas viņu konkrētajam attīstības posmam. Šeit ir daži ieteikumi par rotaļlietu veidiem, no kuriem bērni gūst labumu dažādos attīstības posmos:

    • 0–6 mēneši: zīdaiņi ir aizrāvušies ar kustībām, skaņām un vienkāršiem melnbaltiem attēliem. Viņi izzina paši savu ķermeni, strādā pie acu un roku koordinācijas, mēģina sasniegt un satvert. Vecumam piemērotas rotaļlietas zīdaiņiem ir, piemēram, grabulīši, kastes un viss, ko viņi var sākt satvert, vilkt, spert, saspiest vai kratīt;
    • 6–8 mēneši: bērni var turēt mazas rotaļlietas. Viņi mācās par cēloni un sekām, un, lai tos apgūtu, viņi atkārtos darbības vēl un vēl. Viņiem patīk arī rotaļlietas pārvietot no rokas rokā, kastītēs un no tām. Daudzas no tām pašām zīdaiņu rotaļlietām, kas izmantotas iepriekš, nedaudz vecāki mazuļi izmantos jaunos veidos;
    • 8–18 mēneši: tas ir vecums, kad zīdaiņi sāk paredzēt rezultātus, izlemt par mērķi un apzināti rīkoties, lai kaut kas notiktu. Viņi sāk arī eksperimentēt ar izmēru, formu un telpu. Vecumam piemērotas rotaļlietas ietver – ar piespiešanu/vilkšanu, klucīši, gredzeni uz stabiem, formu šķirotāji, u.c.;
    • 18–24 mēneši: maziem bērniem sāk patikt spēlēt «izlikties». Šis ir laiks, lai ieviestu lelles, virtuves komplektus un rotaļu automašīnas, kravas automašīnas u.c.;
    • 2–4 gadi: bērni šajā vecumā daudz uzzina par socializāciju un turpina daudz izlikties, iejūtoties tēlos, profesijās u.c. Miniatūri saimniecības un mājas komplekti ļauj viņiem izmantot iztēli, savukārt lielie krītiņi, krāsas un plastilīns palīdz attīstīt radošumu. Bērni šajā periodā gūst lielu ieguvumu no mantu salikšanas procesa, tāpēc puzles, lielie lego, kluči un citas būvēšanas rotaļlietas ir labi piemērotas šim vecumam.

    Izvēlies lietotas rotaļlietas Andelē!

    Bērnu rotaļlietas, kas meklē jaunus “labākos draugus”, ar kuriem aizvadīt lieliskus atpūtas brīžus, Tevi jau gaida Andelē! Vairāki tūkstoši lietu, kas priecējuši mazos – mīkstās rotaļlietas, kluči, konstruktori, koka rotaļlietas, saimnieciskie komplekti meitenēm un zēniem un vēl, un vēl!

    Attēls: Unsplash.com, Sigmund

    Bet kādi ir ieguvumi, izvēloties lietotas mantas?

    1. Ietaupījums. Nepārprotami šis ir veids, kā iegādāties kvalitatīvas, nereti ļoti maz lietotas rotaļlietas, kas citai ģimenei kļuvušas liekas, daudz lētāk.
    2. Rūpes par vidi. Izvēloties lietotu preci, Tu neveicini dabas piesārņojumu, kas tiek veikts rotaļlietu izgatavošanas laikā.
    3. Iespēja bērnu pārsteigt ar jaunām rotaļlietām biežāk. Ņemot vērā, ka maziem bērniem lietas var ātri apnikt, Tu vari nesatraukties par nelietderīgu resursu izlietošanu. Nopērc, ļauj mazajam izpriecāties ar mantu un nodod to lietošanā citiem bērniem.

    Radi prieku savam bērnam jau tūlīt! Ienāc Andelemandele.lv sadaļā BĒRNIEM un iegādājies sev vēlamās bērnu rotaļlietas un citas lietas vēl izdevīgāk!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē