• Miljardierim Pjotram Avenam būs savs muzejs Rīgā

    Īpašums
    Anastasija Kuzminova
    Marta Kalniņa
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Alfa Bank direktoru padomes priekšsēdētājs un mākslas kolekcionārs iegādājies ēku Rīgas centrā pretī Nacionālajam Mākslas muzejam, kur plāno izstādīt savu privāto latviešu un krievu mākslas kolekciju.

    Krievu miljardieris Pjotrs Avens, kura dzīslā rit arī latviešu asinis, pirms četriem gadiem sāka meklēt piemērotas telpas savam mākslas muzejam un izskatīja vairākas iespējas. Sākotnēji meklējis tās Maskavā, bet nospriedis, ka varenā Tretjakova mākslas galerija aizēnos viņa kolekcijas pērles, un raudzījāes Londonas virzienā, bet tur esot pieņemts veidot īstermiņa izstādes. Tikai nesen viņš izlēma par labu Rīgai.

    «Pandēmijas dēļ es Latvijā pavadīju piecus mēnešus. Kad uzzināju, ka tiek pārdota 19. gadsimtā celta trīsstāvu ēka Rīgas vēsturiskajā centrā iepretim Nacionālās Mākslas muzejam, es nevarēju to nenopirkt. Nopirku spontāni – daudz dārgāk par tirgus cenu,» žurnāla Forbes Krievijas izdevumam pagājušajā nedēļā atklāja Avens. Avena labdarības organizācija Aven Foundation šā gada janvārī īpašumu iegādājusies par 3,65 miljoniem eiro.

    Savu mākslas kolekciju miljardieris veido jau 25 gadus. Avenam pieder gan pasaulē lielākā 20. gadsimta sākuma krievu mākslinieku darbu privātkolekcija, gan lielākā privātā padomju propagandas porcelāna kolekcija un Rīgas mākslas porcelāna un keramikas kolekcija.

    Savā oficiālajā paziņojumā Avens vēsta: «Jau vairākus gadus domāju par latviešu un krievu mākslas muzeja izveidi Rīgā.

    Latvija ir mana vectēva dzimtene, mana ģimene šeit pavada daudz laika. Ceru, ka iecerētā muzeja pastāvīgā ekspozīcija un izstādes sniegs ievērojamu pienesumu Latvijas kultūras dzīvē, veicinās Latvijas atpazīstamību pasaulē un tūrismu.»

    Avena mākslas kolekcijas vērtība ir ap 500 miljonu ASV dolāru. Kolekcijai miljardieris devis nosaukumu D2, un to veido viņa vecāko bērnu – Denisa un Darjas – iniciāļi. Avens akcentē, ka visi ģimenes locekļi ir iesaistīti muzeja tapšanā. «Muzeja izveide Rīgā bija ģimenes lēmums,» uzsver viņš. «Visa mūsu ģimene – bērni un sieva Katja – apspriež, kā būs iekārtots, ko tajā eksponēsim.» Vaicāts, vai neplāno uzdāvināt muzeju pilsētai, Avens žurnālam Forbes atbildēja: «Nē, neplānoju. Gan kolekcija, gan muzejs būs privāts īpašums.»

    2011. gadā miljardieris iegādājās nekustamo īpašumu Madonas pusē. Latvijā Avens ir zināms kā dāsns mecenāts, viņš ir apbalvots ar Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni un ir Latvijas Universitātes Goda doktors.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē