• Igo, Zatlers, Lancmanis un citi cīnās pret Mežotnes pils atdošanu nezināmās rokās

    Arhitektūra
    Estere Jansone
    11. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Pēdējā laikā presē izskanējusī ziņa par Mežotnes pils ansambļa nomas tiesību izsolīšanu uz 30 gadiem vai neveiksmīgas izsolīšanas gadījumā pat pārdošanu publiskā izsolē radījusi sabiedrībā plašu neapmierinātības vilni. Pret šo ieceri asi vērsies dziedātājs Igo, bijušais valsts prezidents un vēsturnieks Lancmanis.

    VAS «Valsts nekustamo īpašumu» izsludinātā Mežotnes pils nomas tiesību izsole satraukusi sabiedrību, jo īpaši tos, kam rūp Latvijas arhitektūras un vēstures mantojums. Tāpēc atklātā vēstulē vienojušās prominences, vēsturnieki un mākslinieki, kas aicina apturēt ieceri iznomāt Mežones pili kādam nezināmam investoram uz 30 gadiem. Viņi min, ka, nonākot nepareizajās rokās, pastāv risks, ka tiks zaudētas pils autentiskās vērtības.  

    Mežotnes pils ir celta 18. un 19. gadsimta mijā. Pils iemieso slavenā itāļu arhitekta Džakomo Kvarengi (1744–1817) ieceri, kuru tikai nedaudz koriģējis no Saksijas Kurzemē ieceļojušais būvmeistars Johans Georgs Ādams Berlics (1753–1837). Pils arhitektūra ir agrākais kolonnu portika būves piemērs Latvijas piļu arhitektūrā, un

    tās arhitektoniski mākslinieciskā vērtība salīdzināma ar netālo Rundāles pili.

    Eksperti min, ka Mežotnes pilī ir neparasta iekšējā apdare, kas tajā laikā esot bijis novatorisks dizains – tajā ir pat mākslīgā marmora darbi un unikāli sienu gleznojumi, kuriem līdzvērtīgu nav citviet Latvijā. Tāpat pils aizstāvji izceļ pils parku, kuram ir potenciāls kļūt par spilgtāko sava laika parka kultūras paraugu.

    Atklāto vēstuli parakstījuši bijušais Valts prezidents Valdis Zatlers, mūziķis Igo, vēsturnieks Imants Lancmanis, Rundāles pils direktore Laura Lūse, Bauskas mērs Aivars Okmanis, Mazās Mežotnes pils īpašniece Regīna Deičmane, Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītājs Raitis Ābelnieks un vēsturnieks Dainis Bruģis. Viņi aicina Mežotnes pili saglabāt kā Rundāles pils filiāli vai atvērt tajā muzeju.

    Arī kultūras ministre Agnese Logina ir vienisprātis ar Bauskas pašvaldības darbiniekiem un māksliniekiem. «Šonedēļ esmu saņēmusi arī atklāto vēstuli sakarā ar iespējamo Mežotnes pils ansambļa statusa maiņu. Mūsu prioritāte ir ne vien saglabāt unikālo Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu, bet nodrošināt, lai šis objekts arī turpmāk ir pieejams visai sabiedrībai. Šonedēļ izsūtīsim oficiālu vēstuli ar aicinājumu iesaistītajām pusēm sēsties pie viena sarunu galda, lai izvērtētu, kādi ir iespējamie varianti situācijas risināšanai,» raksta Logina.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē