• Latvijas delegācija EXPO izstādē Dubaijā – programma par 175 000 eiro

    Gada notikumi
    Anastasija Kuzminova
    16. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: INSTAGRAM, FACEBOOK, NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM (ILMĀRS ZNOTIŅŠ)
    Kad cita pēc citas sociālajos tīklos pazibēja latviešu fotogrāfijas no saulainās Dubaijas, šķita – turp devušies teju visi! PDz skaidroja, kas tad īsti notiek starptautiskajā izstādē EXPO 2020 un cik latviešiem izmaksā sevis reklamēšana Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE).

    Cik tas maksā?

    Ikgadējā starptautiskā izstāde EXPO šoreiz no 1. oktobra līdz nākamā gada 31. martam risinās vienā no bagātākajām un greznākajām vietām pasaulē – Dubaijā. Latvijas dalību EXPO 2020 organizē Latvijas Investīciju attīstības aģentūra kopā ar Ekonomikas ministriju. Sākotnēji Latvijas dalībai no valsts budžeta atvēlēja 4,4 miljonus eiro. Kad tika rasta iespēja nevis būvēt jaunu paviljonu, bet īrēt to, izmaksas saruka līdz 1,4 miljoniem eiro. 

    Novembra beigās oficiālajā vizītē uz Dubaiju devās Latvijas delegācija. Uz siltajām zemēm aizlidoja Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi Andru Leviti, valsts kancelejas vadītājs, fotogrāfs, atbildīgie padomnieki, apsardze, arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs un kultūras ministrs Nauris Puntulis ar valsts sekretāres vietnieku kultūrpolitikas jautājumos Uldi Zariņu.

    Latvijas amatpersonu vizīte un uzturēšanās Dubaijā izmaksājusi ap 22 tūkstoši eiro. Valsts prezidenta kancelejas izmaksas saistībā ar Egila Levita darba vizīti AAE bija 16 903 eiro. No tiem lidostas pakalpojumi, aviobiļetes un apdrošināšana – 13 341 eiro, viesnīcas izdevumi – 2891 eiro, bet reprezentācijas dāvanām tika atvēlēti 671 eiro. Puntuļa un Zariņa aviobiļetes izmaksāja 1739 eiro. Viesnīcas izmaksas kultūras ministram sedza AAE, bet Zariņa izmitināšana maksājusi 922 eiro. Savukārt Vitenberga aviobiļetes cena bijusi 935 eiro, bet viesnīcas izdevumi – 1000 eiro.

    Vizītes laikā notika vairākas amatpersonu oficiālās tikšanās. Ekonomikas ministrs pauda gandarījumu par biznesa forumu, bet kultūras ministrs apspriedis Latvijas Nacionālās operas un baleta sadarbību ar Dubaijas operu viesizrāžu un kopražojumu veidošanā, pārrunāta arī Latvijas mākslas nedēļa Dubaijā, kas plānota nākamā gada februārī.

    Oficiālajā vizītē AAE devās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, Latvijas vēstnieks AAE Atis Sjanīts, Valsts prezidents Egils Levits un kultūras ministrs Nauris Puntulis.
    Oficiālajā vizītē AAE devās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, Latvijas vēstnieks AAE Atis Sjanīts, Valsts prezidents Egils Levits un kultūras ministrs Nauris Puntulis.

    Ekonomikas ministrs mājās nesteidzās

    Pirms divām nedēļām izskanēja runas, ka ekonomikas ministrs nav steidzies atgriezties no Dubaijas. Viņš paņēmis atvaļinājumu un nolēmis tur uzkavēties.

    Vitenberga padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce PDz sacīja: «Ņemot vērā, ka starptautiskā izstāde katrai valstij ir liels notikums, gan izaicinājums tās rīkošanā, un Latvija plāno piedalīties arī nākamajā pasaules izstādē, kas notiks Japānā 2025. gadā, ekonomikas ministrs laikus bija ieplānojis triju dienu atvaļinājumu, lai rūpīgāk iepazītos ar Expo konceptu un citu valstu piedāvājumu. Viņa saspringtā darba grafika dēļ komandējuma laikā tas nebija izdarāms.»

    Viņa piebilda, ka mājupceļa izmaksas ministrs sedzis no savas kabatas. «Turklāt visu šo laiku viņam bija attālinātā komunikācija ar Ekonomikas ministrijas kolēģiem, lai koordinētu ministrijas darbu,» piebilda padomniece.

    «Letiņi novembrī,» latviešu mūziķu būšanu saulainajā Dubaijā raksturoja dziedātāja Asnāte Rancāne. (Foto: no publicitātes materiāliem)

    Latviešu mūziķi pārsteidz

    27. novembrī tika demonstrēta Latvijas Nacionālo dienu programma. Latvijas Nacionālās dienas EXPO 2020 budžets bijis 175 000 eiro, un šajā summā iekļauti arī uzaicināto mūziķu honorāri.

    «Pateicoties izcilajam kultūras apsveikumam, mēs saņēmām ievērojami augstāku uzmanību no AAE, nekā bija gaidīts,» atzina Latvijas paviljona direktore Inga Ulmane. Pasākumā latviešu un arābu valodā dziedāja Intars Busulis un Tautumeitu dalībnieces Asnāte un Aurēlija Rancānes, spēlēja Abonementa orķestris. Sanākušos īpaši aizkustināja dziesma Allah, Dar el Zayed – sveiciens AAE 50. neatkarības gadadienā. Pirms tās Busulis sacīja: «Piedodiet par mūsu akcentu, bet dziedāsim no sirds!» Pārsteigums izdevies godam.

    «Tas bija patīkams ceļojums arābu mūzikas pasaulē, kas man vienmēr patikusi,» PDz atzina Intars. «Par muzikālo programmu EXPO 2020 atbildīgs bija Kārlis Lācis, kurš mani uzaicināja piedalīties. Mans libāniešu paziņa neiroķirurgs Basels Jakubs Vahbe, kurš Latvijā ir jau 22 gadus, man WhatsApp mācīja pareizu izrunu. Gribēju, lai viss ir noslīpēts un nav kauns uzstāties.

    Vēlāk Zoom sazinājos ar AAE vēstniecības pārstāvjiem Rīgā. Viņi sacīja, ka viss bija super, tomēr dažās vietās man bijis libāniešu akcents,» atklāj Busulis, kurš savukārt arābu valodas nianses mācījis māsām Rancānēm. Dubaiju viņš apskatījis jau pirms diviem gadiem, kad devies uz krievu komponista Igora Krutoja dzimšanas dienu, bet šoreiz tur bijis tikai īsā komandējumā.

    Inga Ulmane, Latvijas pārstāvniecības AAE vadītāja un Latvijas paviljona Expo 2020 vadītāja atklāja, ka kopējās kultūras programmas izmaksas 12 cilvēkiem, ieskaitot uzturēšanās izmaksas Dubaijā, bija 38875,18 ar PVN. Savukārt aviobiļešu izmaksas 12 cilvēkiem abos virzienos sastādīja 7209,58.

    Latvijas mūziķi pārsteidza ar dziedāšanu arābu mēlē.
    Latvijas mūziķi pārsteidza ar dziedāšanu arābu mēlē.

    Cienā ar čiekuriem un pelnu mīklas groziņiem

    Latvijas paviljonā rosījās arī šefpavārs Mārtiņš Sirmais. Tur varēja nogaršot kūpinātu un vītinātu briedi, čiekuru marmelādi, iesālītu un ar mārrutku krēmu nokūpinātu Dzērbenes foreli, nosusinātas šprotes uz rupjmaizes ar iemarinētu paipalu olu un maurlociņu krēmu. Bija arī Soiras siers pelnu mīklas groziņā ar sīpolu marmelādi un šefpavāra Ērika Dreibanta iecienītā recepte – melno ķiploku un šokolādes kēkss ar lāceņu ievārījumu.

    Par izsmalcinātiem gardumiem gādāja šefpavāru Ērika Dreibanta un Mārtiņa Sirmā komanda
    Par izsmalcinātiem gardumiem gādāja šefpavāru Ērika Dreibanta un Mārtiņa Sirmā komanda

    Visa centrā kūdra

    Latvijas paviljona koncepciju par 925 888 eiro bez PVN izstrādāja un realizēja triju uzņēmumu apvienība Soil. Citu valstu paviljonos lielākoties izrādīja tehnoloģiskus brīnumus futūrisma stilā, bet Latvija izcēlās ar… kūdru!

    Tā paviljona izdaiļošanai izvēlēta kā simbolisks un Latviju raksturojošs materiāls, kas radot īpašu auru un Tuvo Austrumu reģionam neierastu vidi. Ar digitālo tehnoloģiju palīdzību ekspozīcijā tika demonstrēti stāsti par Latviju.

    Latvijas paviljons citu valstu vidū izcēlās ar... kūdru!
    Latvijas paviljons citu valstu vidū izcēlās ar... kūdru!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē