• Kino nonāk pirmais latviešu vesterns – uz pirmizrādi ierodas pat ēzelis!

    Pirmizrāde
    Gita Vīksne
    21. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Zilgalvis
    Vesterns Wild East. Kur vedīs ceļš tapa piecus gadus, un nu tas ir nonācis uz lielā ekrāna. Pirmizrādē aktieri labprāt atminējās savus kovboju cienīgos piedzīvojumus.

    Sāra – aktrise ar pieredzi

    Vakara zvaigzne filmas pirmizrādē bija aktrise ar pieredzi – ēzelis Sāra. Viņa tik eleganti defilēja pa sarkano paklāju, it kā to darītu katru dienu. Jaunajā filmā Sāra uz muguras vizina iguānu, un arī ar teātri viņa ir uz tu. Sāra piedalījusies Jaunā Rīgas teātra izrādē Ziedonis un Visums. Uz pasākumu viņa bija ieradusies no savām mājām Baldones novadā, un Sāru pavadīja viņas saimniece Maija Grunte-Bērzupe. Sāra esot ļoti sabiedriska, un arī režisora Matīsa Kažas sabiedrībā ēzelītis jutās omulīgi.

    Uz pirmizrādi aizlienētās drēbēs

    «Šīs drēbes aizlienēju no aktieriem Andra Keiša un Egona Dombrovska,» savu neparasto pirmizrādes tērpu skaidro Matīss Kaža. «Kad sāku strādāt pie šīs filmas, man bija 21 gads. Tagad man ir 26,» atklāj pirmā latviešu vesterna režisors.

    «Ļoti novērtēju, ka visi talantīgie un drosmīgie aktieri piedalījās trikos un citos ārprātos, ko šis žanrs paģērē. Neviens nenobijās, ka jāspēlē nedaudz stilizēti un jādarbojas izdomātā pasaulē. Ja jums būtu interesanti 19. gadsimta latviešu zemniekiem un vagariem iedot kovboja cepures un paskatīties, kas notiks, šī filma jums patiks!» nosmej Kaža.

    Visi aktieri, kas filmā redzami zirga mugurā, pirms tam tikuši sūtīti uz jāšanas nodarbībām. «Visgrūtāk ar zirgiem sarast bija Andrim Keišam, jo viņam iepriekšējās filmās ar tiem bijusi nepatīkama pieredze, bet ar Agnesi Budovsku bija otrādi, viņa pie zirgiem turpina doties arī pēc filmēšanas,» atklāj Matīss.

    Jaunā filmu zvaigzne – slavenu aktieru meita

    «Ir tik kruti redzēt, ka meita spēlē patiešām labā līmenī!» redzot savas meitas Žanetes Zvīgules debiju uz kinoekrāna, priecājas viņas tētis Latvijas Nacionālā teātra aktieris Kaspars Zvīgulis. «Filmā ir daudz pērļu, un visi aktieri – lieliski,» piebilst viņš. Kaspara un Jaunā Rīgas teātra aktrises Sandras Kļaviņas meitai vesternā uzticēta galvenā – aristokrātes Evelīnas Rogoci – loma. «Visspilgtāk no filmēšanas atmiņā palicis riskantais piedzīvojums – man bija jāpeld ar zirgu pa upi septembrī, turklāt vēl lietainā laikā,» sarunā ar PDz atminas Žanete.

    «Jāšana ar zirgu man nebija pilnībā jauna nodarbe, jo bērnībā pat braucu uz jāšanas nometnēm. Tāpēc pirms filmēšanās man bija tikai jāatkārto jāšanas pamati. Iepriekš šāvusi gan nebiju, un tā man bija interesanta pieredze,» atklāj viņa. «Žaneti galvenajai lomai izvēlējos jo viņa ir ļoti patiesa – emocijas neatdarina, bet gan izdzīvo tās katrā filmas epizodē. Uz šo lomu bija liela aktieru atlase, Žanete nāca uz provēm un izturēja sīvu konkurenci,» uzsver režisors Matīss Kaža.

    Jāšanu apguvis divos mēnešos

    Dailes teātra aktieris Toms Veličko filmu noskatījās kopā ar savu draudzeni Alisi Jirgensoni. «Visspilgtākie iespaidi man ir no filmēšanās Itālijas ziemeļos,» PDz atklāj Toms, kurš vesternā spēlē vienu no galvenajiem varoņiem – zemnieku puiku Miku Zemīti.

    «Garās darba stundas kalnu ainavās paskrēja nemanot, un itāļu picas spēj celt spārnos,» atminas Toms. Filmēšana notikusi gan Itālijā, gan Zviedrijā, filmējuši gan naktīs, gan agrās rīta stundās, un dažkārt miegam atlicinātas vien četras stundas diennaktī. Lai kadrā trauktos zirga mugurā, viņš divus mēnešus apguvis jāšanas pamatus. «Man bija ķēve Pasadoble – milzīgs un karstasinīgs sporta zirgs. Ar pārdrošu bezbailību metos tai mugurā, un ar treneru palīdzību apguvu auļošanu un lēkšanu pāri šķēršļiem,» stāsta Toms.

    Kopā ar meiteni no Aģentūras

    Vesternā nofilmējies arī Dailes teātra aktieris Niklāvs Kurpnieks. Novērtēt viņa veikumu ieradās arī Niklāva skaistā draudzene Lolita Stūrmane. Viņa ir Jaunā Rīgas teātra studijas topošā aktrise un redzama arī sekretāres lomā daudzsēriju filmā Aģentūra.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē