• FOTO: Uz Dailes teātra jumta top bišu dārzs — drīz būs pašiem savs medus!

    Izklaide
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    22. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)
    Siltā pavasara dienā Dailes teātra vadība bitenieka uzraudzībā rosījās uz teātra jumta, kur uzstādīja pirmos bišu stropus. Vīri lika pamatus urbānajai biškopībai pilsētas centrā, kura drīzumā varētu pāraugt bišu dārzā uz Dailes jumta.

    Par bitēm uz Dailes teātra jumta dravnieks Uģis Mālnieks teic – cilvēks domā, Dievs dara. «Viss sākās pirms vairākiem gadiem, kad bites un medus mani saveda kopā ar Viesturu Kairišu. Biju izlasījis rakstnieces Ingas Ābeles Klūgu mūku. Sapratis, cik viņa ir brīnišķīga rakstniece, uzmeklēju viņu un, lai vēl labāk rakstītos, cienāju rakstnieci ar foršu medu. Inga mani sapazīstināja ar Viesturu Kairišu un Ievu Jurjāni, kuriem arī patīk labs medus.

    Tad atklājās – Viesturs jau kādu laiku domājis, ka viņam pašam gribētos turēt kādu bišu saimi. Runājām, ka varētu Pārdaugavas mājās ierīkot kādu stropu, bet, kad Viesturs kļuva par Dailes teātra radošo direktoru, kļuva skaidrs – biškopībai hobija līmenī nekas nemaz nevar būt labāks par Dailes teātra jumtiem,» teic dravnieks.

    Šobrīd uz jumta iekārtotas trīs saimes, bet plāns ir vērienīgāks. «Šovasar iecerēts veikt remontdarbus uz Dailes teātra jumtiem, un nākamgad uz viena no tiem varētu izveidot reālu bišu dārzu, kur būtu kādi 10 stropi, iekopta teritorija ar puķēm, soliņiem, bišu māju, kur gulēt uz bitēm…» iecerēs dalās Uģis.

    Dravnieks teic – biškopība ir lieliska nodarbe, jo harmonizē cilvēku. «Teātra ļaudīm tieši tas, kas nepieciešams. Aktieri un režisori dzīvo nepārtrauktā stresā. Pēc mēģinājumiem viņi varētu aiziet pie bitēm, pavērot strādīgās būtnes, pasekot, kā viņas lidinās iekšā un ārā no stropa, un atgūt savu iekšējo mieru,» pārliecināts ir bitenieks.

    Viņš uzsver, ka jau šobrīd uz pilsētas vairākiem jumtiem dravnieki izvietojuši stropus, jo liepām bagātā zaļā Rīga ir ideāla vieta, kur ievākt medu. Jau sen zinātnieki esot pierādījuši – tas ir mīts, ka pilsētā vākts medus piesārņojuma dēļ varētu būt neekoloģisks. «Lēšu, ka jau līdz šim ap 25 miljoni bišu Rīgā vāc medu. Mūsu doma par 10 stropiem, kuros būtu ap pusmiljons bišu, nav plānota kā rūpnieciska medus vākšana. Tas vairāk ir harmonijas gūšanai teātrī. Pluss, protams, būtu arī pašiem savs Dailes medus.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē