• Dzīvesdraugs — sekss. Visa mūža garumā

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    27. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai seksuālo attiecību kvalitāti ietekmē vizuālās un hormonālās pārmaiņas, kas notiek mūsu ķermenī? Vai arī to vairāk ietekmē aizspriedumi, kas mīt mūsu galvās? Saruna ar ginekoloģi un seksoloģi Aiju Tulu-Rijkuri Diplomātiskā servisa medicīnas centrā.

    Vienosimies, šī saruna notiks starp tevi, mani un – manām draudzenēm.
    – Lai notiek!
    – Pirmā draudzene… Tātad 58 gadi, izskatās labi. Pēc darba allaž steidzas mājās, lai sagaidītu savu vīru ar vakariņām, vai arī abi kaut kur dodas – koncerts, teātris, restorāns. Abi ceļo, burvīgs pāris. Taču reiz mana draudzene pateica ko tādu, kas šokēja, – viņai ar vīru sen vairs neesot nekāda seksa, jo ir stingri pārliecināta, ka ir neētiski ar kaut ko tādu nodarboties, kad intīmā vieta kļuvusi veca un neglīta… Mūsdienās! Bet tagad taču to visu var labot! Ir pat jauns medicīnas novirziens – estētiskā ginekoloģija. Kaut vai hialuronskābes injekcijas kaunuma lūpām! Vai lāzerprocedūras, kas padara gļotādu tvirtāku un elastīgāku.
    – Protams, ir reizes, kad tas viss noder. Bet – ne visām sievietēm pēc kārtas! Galvenā medicīniski pamatotā indikācija, kad varētu izmantot, piemēram, hialuronskābes injekcijas, ir slodzes urīna nesaturēšana, kas tik tiešām mēdz būt sievietēm menopauzes gados. Uz šo lietu var palūkoties arī no cita aspekta. Nu pasaki man tagad, kurš vispār tik ļoti pēta sievietes dzimumlūpas! Partneris? Viņa pati spogulī? Salīdzina savējās ar tām, ko redz žurnālā?

    Ja būtu dzīvs seksologs Jānis Zālītis, viņš pateiktu, ka lielai daļai sieviešu ar kaunuma lūpām viss ir kārtībā, viņām vajadzīga psihologa vai psihoterapeita palīdzība.

    Jo kur ir garantija, ka sieviete veiks šo estētiskās ginekoloģijas manipulāciju un pēc tam būs apmierināta ar sevi? Ļoti iespējams, ka viņa tāpat nebūs mierā ar savu izskatu, dzīvi, ar partneri, ar kaut ko, bet tur jau nav vainīgas dzimumlūpas. Es patiešām gribētu šīm sievietēm pajautāt, lai godīgi atbild, – vai jūsu partneris ir teicis, ka viņam nepatīk jūsu vagīna? Partnerim taču ir svarīgas sajūtas. Viņš jūt, ko partnere jūt un ko viņi abi jūt, nevis apspriež dzimumlūpu izskatu.

    Bet tu taču nevari noliegt, ka, gadiem ejot, sievietes organismā samazinās sievišķie hormoni estrogēni un tāpēc zūd maksts gļotādas elastība, mitrināšanās…

    – Ja vajadzīga maksts mitrināšanās uz seksa laiku, tad visiem zināms, ka šajos gados nepieciešama ilgāka priekšspēle. Vārdu sakot, partnerim jānodarbojas ar sievietes sagatavošanu, un arī sievietei pašai vajadzētu pacensties. Vienīgi te ir nūja ar diviem galiem – vīrietim pēc 50 gadiem jau mēdz būt erekcijas problēmas un viņam it kā nav laika gatavot sievieti, jo bail, ka piebriedums dzimumloceklī ātri pazudīs.

    – Ko nu?!
    – Sieviete tikpat labi lubrifikāciju var panākt ar lokāliem maksts līdzekļiem. Ideāli būtu lietot estrogēnu saturošas ziedes. Arī pasaules ginekologu kongresos ziņo, ka tā ir lieta numur viens, ja sievietēm menopauzē ir maksts sausums. Savukārt vispārējo hormonaizvietojošo terapiju (HAT) iesaka lietot tad, ja sievietei ir vispārējas veselības sūdzības – traucēts naktsmiers, svīšana, karstuma viļņi –, bet tas, ka pirmajā pozīcijā būtu liekamas hialuronskābes injekcijas un lāzerterapija, gan netiek minēts. Seksuālā veselība ir atkarīga arī no vispārējās veselības.

    Ja sieviete brieduma gados lieto hormonālo kontracepciju, vērts noskaidrot,
    vai nav kādi traucējumi seksā. Jo daži preparāti tos var izraisīt.

    Ja sievietei ir sirds, asinsrites un asinsspiediena problēmas, cukura diabēts, viņai būs maksts sausums. Jānormalizē cukura līmenis asinīs, un nebūs ne maksts niezes, ne sūrstēšanas, ne sausuma. Sāksim ar to! Jo cukura diabēts vispirms bliež pa sīkajiem asinsvadiņiem, un tie atbild gan par dzimumorgānu piepildīšanos ar asinīm, gan par uzbudināšanos, gan par maksts mitrināšanos sievietēm, bet vīriešiem – lai dzimumloceklis kļūtu pietiekami piebriedis.

    Seksuālo veselību ietekmē arī medikamenti, ko lietojam. No vienas puses, augsts asinsspiediens būtu jāārstē, bet, kad sāk dzert bēta blokatorus, tie vēlmi mīlēties mazina vai nomāc vispār. Ir arī citi medikamenti ar šādu blakusefektu.

    – Lokālās hormonu ziedes… Kad tās drīkst lietot? Ja sievietei menopauze ir jau gadus četrus piecus, vai viņa arī var sākt tās ieziest?
    – Jā. Un drīkst lietot ilgstoši, kaut vai līdz mūža galam. Pirms tam gan jāpaņem onkocitoloģiskā uztriepe no dzemdes kakla un jāpārliecinās, vai nav kādas sliktas izmaiņas šūnās, citas patoloģijas, vēždraudes saslimšanas.

    Tikai žēl, ka Latvijā ir diezgan pašvaka lokālās terapijas hormonpreparātu izvēle.

    Estrogēnu saturošās ziedes stiprina maksts, visas starpenes muskulatūru, veicina arī urīna saturēšanu. Sievietes, kurām maksts sausums radies pēc staru terapijas vai ķīmijterapijas (un ja viņām nav bijis hormonatkarīgs audzējs), arī lieto estrogēnu saturošas lodītes.

    – Bet ir arī parastie lubrikanti bez hormoniem.
    – Parastie neveicina uzbudinājuma ķēdīti, vienīgi uz mīlēšanās brīdi novērš nepatīkamo berzes sajūtu. Lai gan arī tas nav mazsvarīgi, jo ir dāmas, kurām ir ļoti stingrs maksts ārējais gredzens, kas neļauj dzimumloceklim mīlēšanās pašā sākumā skaisti – viegli – ieslīdēt sievietē. Tad, kad penis jau iekļuvis makstī, sekss ir nesāpīgs, bet sākumā vajag piepalīdzēt, un tad der šie vienkāršie lubrikanti.

    – Otras manas draudzenes stāsts – par peļķīti uz palagiem… Biedējoša lieta! Tu mīlējies, un, tiklīdz ļaujies nekontrolei, kaut kas no tevis iztek, lai gan pirms tam speciāli biji pačurāt. Nav diez ko glaimojoša situācija… Arī tāpēc sievietes mēdz izvairīties no intīmām attiecībām.
    – Mums, sievietēm, pēc seksa tomēr mitrums izdalās – gan no maksts, gan no dzemdes, un vīrietis šo urīna pili var pat nepamanīt. Ārsti psihoterapeiti man ir stāstījuši, ka sievietes, kuras uzdrīkstas par šīm seksuālās neapmierinātības problēmām ar viņiem runāt, atklāj, ka dažkārt pēc vētraina seksa viņām ir urīna noplūde un ka partneris pat gājis pie kāda ārsta noskaidrot, vai ar viņa sievu viss ir kārtībā.

    Ārsts atbildējis: varat priecāties, ka jūsu sievietei ir ļoti spēcīgs orgasms un ka seksa laikā noplūstarī urīns. Un tā ir taisnība.

    Jo orgasmā taču saraujas visa muskulatūra – maksts, maksts gredzens, klitors un visi apkārtējie orgāni, arī urīnpūslis un vēdera priekšējā siena. Ja sievietei ir tā dēvētais stresa vai pārstieptais urīnpūslis un ja tajā ir kaut pile urīna, tad urīns mēdz iztecēt. Normāla fizioloģiska lieta. Tā ka to var vīrietim izskaidrot arī ar spēcīgu orgasmu. Un cik viņš ir foršs partneris, ka spēj sagādāt tik spēcīgu orgasmu.

    – Vēl saka, sievietēm pēc piecdesmit gadiem mazinās libido, viņām vienkārši vairs negribas seksu, jo daba tā paredzējusi… Bet man šķiet, ka daudzreiz pat nav vainīga menopauze un hormonu deficīts, bet tas, ka vīrietis vairs nešķiet pievilcīgs… Vai arī sakrājies aizvainojums. Kā es savam vīram reizēm smiedamās saku, ka mana erogēnā zona ir – ka tu kaut ko dari. Viņš būvē man jaunu siltumnīcu, un tas mani reāli uzbudina. Vīrietis, kurš darbojas, kurš rada, ir seksuāls. Bet, ja viņš vienkārši gaida, kad varēs nokniebties, tad, piedod, nav tas.
    – Cik tu lieliski pateici, jā. Vispār mēs mīlam otru cilvēku kustībā. Arī vīrietis mīl skatīties uz sievieti kustībā. Ja sieva, sieviete, partnere vienkārši būs blakus gultā un gaidīs, kad tad viņš beidzot sāks, nekas nesanāks. Vēlreiz atkārtoju: mēs mīlam viens otru kustībā. Mums visām patīk vērot, redzēt savu vīrieti darbībā. Tā ir psiholoģiskā apaugļošana, ka – viņš ir vērtīgs vecis, fiziski spēcīgs vai arī intelektuālis. Vīrietis caur šo spēku spēj radīt sievietē libido, seksuālo apetīti.

    Retai sievietei sekss sākas gultā – parasti tas sākas galvā.

    Bet tas, kā tu teici, ka pēc piecdesmit, sešdesmit vairs negribas, ir sabiedrības uzspiests stereotips. Tai jau menopauze, ko nu vairs… Bet tā nav! Piemēram, kad vienreiz mēnesī aizbraucu konsultēt uz Jēkabpili, man ir ļoti patīkami apzināties, ka apmēram puse pacientu nāk aprunāties par seksuālām problēmām un vairākums ir vīrieši. Viņi vēlas mīlēties ar savām sievām, un viņiem ir sešdesmit, septiņdesmit, pat astoņdesmit gadu. Ja ir kādi traucējumi, kopā cenšamies kaut ko piekoriģēt, lai sekss notiktu. Bet galvenais, ka cilvēks par to ir aizdomājies!

    – Vai ginekoloģiskās apskates laikā var arī redzēt, ka sieviete sen nav mīlējusies?
    – Iespējams arī maldīties, bet vispār var pamanīt. Kad biju jaunāka ginekoloģe, vienmēr pacientei jautāju – vai jums ir seksuālas attiecības, cik bieži un kad tās bija pēdējo reizi? –, jo tas ietilpa anamnēzes vākšanā. Tagad vairs tā nedaru. Laikam nešķiet būtiski, un ginekoloģiskajā apskatē to pat nav ētiski vaicāt.

    Tāpat pirms hormonālās kontracepcijas izrakstīšanas sievietei būtu jāpavaicā, vai viņai nav nosliece uz depresīvu garastāvokli, jo kādreiz četrdesmitgadnieces domā, ka sāks lietot hormonus un viņai uzlabosies seksualitāte. Ja sievietei pašai jau ir depresija, hormonālā kontracepcija nepalīdzēs, efekts var būt tieši pretējs.

    – Varbūt sievietei pašai vajag pateikt savam ginekologam, ka viņai ilgu laiku nav bijušas intīmas attiecības, jo, iespējams, tas ietekmē viņas sievišķo veselību, – lai pievērš tam uzmanību! Vairāki ginekologi man ir sacījuši par saviem novērojumiem, ka mioma tomēr biežāk veidojas sievietēm, kam nav seksa.
    – Zinātnisku pierādījumu tam gan nav, bet praksē šādu sakritību redzam: ja sievietei ir mioma, ļoti bieži viņai vispār vai ilgi nav bijis seksa vai arī ir bijis sekss bez apmierinājuma, bez orgasma. Kas notiek sievietes orgānos seksa laikā? Dzemde un olnīcas piebriest, tiek ļoti intensīvi apasiņotas, un kulminācijā tīri fizioloģiski vajag, lai tās izvibrētu, lai sieviete gūtu apmierinājumu un asins pieplūdums izkliedētos. Ja orgasma un šo vajadzīgo vibrāciju nav, dzemde tāda arī paliek – liela, smaga –, un tas sievietei kaitē vairāk, nekā ja seksa vispār nebūtu bijis.

    – Kaut kur lasīju, ka dzimumorgānu kairināšana stiprina imūnsistēmu un ka regulārs sekss ļauj izskatīties par 7–12 gadiem jaunākai. Arī maksts tvirtumu palīdz saglabāt tieši regulāra mīlēšanās.
    – Atkal – zinātnisku pierādījumu tam nav, bet, jā, tā varētu būt. Tikai ar piebildi – ja sieviete seksā jūtas apmierināta. Bet mēs ar jebkuru baudu varam stiprināt savu imunitāti un tvirtumu.

    Sievietes jūtas laimīgas un veselas arī bez seksa, viņas gūst piepildījumu citās jomās – darbā, hobijos, bērnos, mazbērnos.

    Ir arī pāri, kam seksuālās attiecības vienkārši norimst, jo ir citas intereses – ceļošana, dziedāšana korī, sāk gleznot. Seksuālā vēlme vairs nav pirmajā vietā, atbīdās maliņā. Tā ir tā dēvētā sublimācija, par ko rakstīja arī Jānis Zālītis.

    – Tagad manas trešās draudzenes stāsts… Viņai uzradies draugs no Itālijas. Sarakstījušies, un nu pieteicies atbraukt uz Latviju ciemos. Viņa saprot, ar ko tas viss beigsies. Viņai ir nedaudz pāri piecdesmit, itālim arī, un, protams, viņi viens otram nav pirmie. Vārdu sakot, manai draudzenei bail no HIV. Bet prasīt pirms gultas ārsta izziņu arī ir stulbi.
    – Diezgan nesolīdi, jā, turklāt jebkuru izziņu var dabūt arī tāpat vien, nepārbaudoties. Ko ieteikt? Varbūt mīlēties ar prezervatīvu. Bet vispār vajadzētu spēt novērtēt, vai vīrietis tiecas tikai uz seksu vai arī ir kas nopietnāks. Ja esi pārliecināta, ka viņam ir daudz sieviešu, katrā valstī pa kādai, ja zini, ka esi viņam vienreizējam seksam, labāk neielaidies. Bet, ja tu domā, ceri un tici, ka attiecībām un seksam varētu būt turpinājums, kāpēc ne? Man arī tagad ir ārzemju draugs, taču es viņam pilnībā uzticos.

    – Ir sievietes, kuras tieši ap sešdesmit kļūst ļoti kāras pēc vīriešiem, un, ja nav, ar ko mīlēties, tas dara viņas nervozas. Vai dzemdes trakums?

    – Parasti ar dzemdes trakumu saprot situāciju, kad sieviete ir neapmierināta un pieprasa seksu vēl un vēl, pat vairākas reizes dienā… Šī ir tā reize, kad jāpaskatās, vai laika gaitā tomēr nenotiek kaut kādas izmaiņas galvas smadzenēs. Varbūt ir kāds smadzeņu kairinājums, kas uztur stimulāciju, ka viņa nekad nav mierā. Vajadzētu veikt elektroencefalogrammu.

    Nobriedusi sieviete ir atraisītāka, viņa darbojas seksā ar visu ķermeni, un
    vīriešiem tas ir patīkamāk.

    Otrs iemesls – seksuālā gribēšana uz relatīvā testosterona paaugstināšanās fona, kad sievietei ap piecdesmit un pēc tam dabiski samazinās estrogēnu līmenis. Testosterons atbild par libido, par iekāri.

    – Vīrieša galvā ir daudz mītu par to, kā sieviete jūtas seksa laikā. Bet varbūt arī mūsu galvās ir aplami priekšstati par to, ka vīrietis sapņo tikai par jaunu ķermeni. Ko tev vīrieši par to stāsta, kad esi seksoloģe?
    – Tu atkal pievērs uzmanību gluži anatomiskām lietām, bet es gribētu atgādināt, ka sekss notiek ar visu ķermeni kopumā. Tāpēc vien, ka dzimumlūpas ir pilnīgākas, labsajūta nevairosies. Jā, vīrietis var domāt, ka tad, ja viņš spējis īstenot seksu ar jaunu sievieti, ar viņu viss ir kārtībā. Tajā pašā laikā vīrietis taču redz, ka tā jaunā sieviete nav apmierināta.

    Divdesmitgadīgas sievietes vēl nav nobriedušas seksam, ir diezgan neatraisītas – tur tā problēma.

    Vīrietis jūt, ka tajā kopējā dziesmā kaut kas nav kārtībā. Bieži vien viņi sastopas ar vaginismu – gan psiholoģisko, gan anatomisko –, kad ir ar gribu nesaistīts vagīnas muskuļu saspringums un vīrietis nespēj ieiet sievietē vai arī tas ir ļoti apgrūtinoši.

    Savukārt nobriedusi sieviete tādā ziņā ir atraisītāka, viņa darbojas seksā ar visu ķermeni, un vīriešiem tas noteikti ir patīkamāk. Viņa visu uztver normālāk – kā jau dzīvē, spēj arī pasmieties kopā par neveiksmēm. Nobriedušu sieviešu priekšrocība ir arī tā, ka viņas vairs nebaidās no grūtniecības. Daudzas vairs nebaidās pat no seksuāli transmisīvajām infekcijām, lai gan tas nav gluži pareizi. Bet, jā, viņas ir seksā atraisītākas, nenoliedzami, un to man konsultācijās saka vīrieši. Sekss var būt īsāks, bet – ar lielāku apmierinājumu.

    – Ja nu tomēr intīmajā vietiņā viss patiešām ir plats un netvirts…
    – Var būt arī šaurs un netvirts. Turklāt, ja pārim notiek regulāra intīmā tuvība, maksts var izstiepties garumā, un tad platums vairs netraucē. Tur ir arī cita seksa tehnika piekopjama, sieviete var piepalīdzēt, sasprindzinot savu maksts gredzena muskulatūru, kad tiek ievadīts dzimumloceklis, – lai vīrietis sajustu tvērienu. Tas viss ir apgūstams un izdarāms. Starp citu, ir dāmas, kas dzemdējušas astoņus un desmit bērnus, un viņu vīri seksā ir ļoti apmierināti. Lūk, jautājums – kāpēc? Vairāk intīmajām attiecībām traucē tas, ka vīrietis redz un jūt – šī sieviete viņu negrib.

    – Un pēdējais – ceturtās draudzenes – stāsts, viņai ir drusku pāri piecdesmit… Vīrs jau sen aizmidzis, jo viņa taču skatās neciešami garlaicīgo romantisko kino! Filmā ir kāds moments, pēc kura viņa pēkšņi saprot, ka ļoti gribas seksu. Viņa pati ar sevi pamīlējas. Un pēc tam apmierināta konstatē, ka viņā taču viss notiek, bija orgasms. Viņa spēj uzbudināties no viena sīka impulsa. Ka joprojām ir dzīva… Ko tu saki par masturbēšanu?
    – No pašapmierināšanās gan nav ko kautrēties. Varbūt pat varētu tajā brīdī pamodināt vīru. Jo ir vīrieši, kas grib redzēt, ka tu pati sevi uzstimulē. Sievietēm it kā neērti to darīt, bet principā šī nodarbe ārkārtīgi uzbudina arī vīrieti, ja viņš iesaistās. Kad sieviete masturbējot ir izbaudījusi orgasmu, viņa arī citādi jūtas – apmierināta, pašpārliecinātāka –, un attieksme pret partneri kļūst varbūt pat maigāka, mīļāka, iespējams, arī mazliet aktīvāka, lai uz seksu ierosinātu arī viņu. Rotaļa ar sevi var būt pakāpiens līdz seksam divatā. Vīrietis taču grib pamanīt, ka arī viņš ir sievietei vajadzīgs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē