• Cik maksā kļūt par muižkungu

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    16. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Tie, kas sapņo izbaudīt muižnieka, barona vai baroneses cienīgu dzīvi, ik pa laikam Latvijā var iegādāties vairākus simtus gadus senas arhitektūras pērles.

    Ja gribas 50 istabas 50 km no Rīgas

    Krimuldas muiža – 2 950 000 €

    Viena no dārgākajām muižām, kas meklē saimnieku, atrodas Krimuldā – tā sākta celt pirms 200 gadiem, un patlaban var lepoties ar 17 ēkām 54 hektāru plašā teritorijā. Ēku kopējā platība 10 000 kvadrātmetru. Tam, kurš vēlas kļūt par Krimuldas muižas 50 istabu īpašnieku, jābūt gatavam šķirties no gandrīz trim miljoniem eiro. Vidzemes Šveices koka arhitektūras pērle, kas mijas ar vēlīnā klasicisma laikā celtās pils krāšņumu, atrodas 50 kilometrus no Rīgas – Gaujas senlejas malā. Pirms 19 gadiem Krimuldas muiža pārtapa par sertificētu rehabilitācijas iestādi. Krimuldas muiža piedāvā arī plašas atpūtas un izklaides iespējas tūristiem.

    Trīs kilometrus garas ejas pazemē

    Aizupes muiža – 2 400 000 €

    Pārdošanā izlikts 15 ēku īpašums, kas atrodas 40,66 hektāru plašā teritorijā Kandavas novada Vānes pagastā. Muižas galvenajā ēkā, kas reiz bijusi Kurzemes gubernatora Paula fon Hansa rezidence, saglabātas vēsturiskās mēbeles, gleznas un bibliotēka. Muižas arhitektūras ansambļa teritorijā ir iekopta skaista mežaparka zona ar tūju, dižskābaržu un ozolu alejām. Ir dīķis un pazemes avots ar kristāldzidru ūdeni, kā arī Latvijā vienīgais privātais stadions, kura platība ir divi hektāri. Zem muižas ēkas slēpjas senas pazemes ejas, kuru garums ir trīs kilometri.

    Namiņš medniekiem

    Lāņu muiža – 950 000 €

    Pirms iegādājās savā īpašumā Latvijas lielāko muižas kompleksu – Nurmuižas pili –, bijušā baņķiera Oļega Fiļa simpātijas iemantoja maza mednieku muižiņa ar pāris palīgēkām Salacgrīvas pusē – Lāņu muiža. Pirms 20 gadiem, kad uzņēmējs tajā iemīlējās, mednieku muižiņa, kurā notikušas saviesīgas mednieku balles, bijusi pašvaldības īpašums, un tā netika tirgota. Nu gandrīz 150 gadu seno 1226 kvadrātmetrus plašo muižu ar 22 istabām un teju 10 hektārus zemes ap to var iegādāties par 950 000 eiro.

    Zāles ķermenim un dvēselei

    Bloka muiža – 650 000 €

    Par elegantas muižas īpašnieku iespējams kļūt, arī neizbraucot no Rīgas – viena tāda jau 180 gadu atrodas Torņakalnā. Bloka muiža savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties armijas kapteinim Eduardam Blokam, kas to pirms vairāk nekā 160 gadiem iegādājās savā īpašumā. No koka celtajā muižiņā cilvēki savulaik varējuši atrast zāles gan ķermenim, gan dvēselei – pirms 127 gadiem tajā ierīkota aptieka, savukārt pirms 58 gadiem ēka pielāgota bibliotēkas vajadzībām. Muiža ir vienīgā Rīgā, kurai ir galerijas stila kolonāde.

    16 svešzemju koku paradīze

    Lestenes muiža – 250 000 €

    Lestenes muiža Tukuma novadā var lepoties ne tikai ar 38 istabām, kuru kopējā platība ir 1700 kvadrātmetri, bet arī ar četrus hektārus plašu parku. Tajā aug 16 svešzemju sugu koku un krūmu stādījumi, to vidū arī Amūras korķa koks un Eiropas lapegle. Lai kļūtu par saimniecības īpašnieku, jābūt gatavam šķirties no 250 000 eiro. Īpašumā jaunajam saimniekam būs ne tikai trīsstāvu muižas māja, bet arī senatnīgs pagrabs ar velvēm, klēts un zirgu stallis. Padomju gados muižā bijusi skola un kultūras nams, savukārt atjaunotās Latvijas Republikas laikā īpašums piederējis dzejniecei Astrīdei Ivaskai.

    Cena kāpj mežonīgā ātrumā

    Ziemupes muiža

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē