• FOTO: Rīgas centrā atdzimst pirmskara arhitektūras pērle. Kas tajā dzīvos?

    Arhitektūra
    Elza Krūmiņa
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Rīgas centrā atzimusi viena no jūgendstila pērlēm – Stabu ielas 13 «diplomātu nams». Tam tika atjaunota fasāde, veikts vērienīgs telpu remonts, ierīkotas mūsdienīgas inženierkomunikācijas, kas nodrošina komfortu visprasīgākajiem īrniekiem.

    Pirmās brīvvalsts laikā namu Stabu ielā 13 valsts uzdāvināja Latvijas pirmajam ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meierovicam (1887–1925). Lai gan izcilais politiķis namā nav dzīvojis, to līdz pat 2008. gadam apsaimniekoja Meierovica dzimtas mantinieki.

    Arī patlaban namā turpina valdīt diplomātijas gars – tās nomnieku vidū ir vairāku valstu vēstniecības. Ar patiesu lepnumu raugāmies uz paveikto. Nama rekonstrukcija tika veikta atbilstoši augstākajām kvalitātes prasībām. Kultūrvēsturiskas ēkas atjaunošana prasa izpratni un individuālus risinājumus, arī operatīvu rīcību. Sadarbības laikā izveidojās cieša savstarpējā sapratne starp klientu un banku; kad projekta gaitā radās nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, tie tika arī operatīvi piešķirti,» stāsta uzņēmuma «Bigbank» pārstāvis Mareks Grodskis.

    Viņš arī piebilst, ka šis nams ir īpašs ar to, ka tas ir veidots un renovēts īpaši prasīgiem īrniekiem, galvenokārt, diplomātiem un viņu ģimenēm, nodrošinot viņiem vislabākos un komfortablākos dzīves apstākļus. Ēkā ir arī fiziskā apsardze, kas strādā diennakts režīmā.

    Greznā nama fasāde atjaunota atbilstoši tā vēsturiskajam izskatam.

    Kopējā ēkas īres platība ir 1738 kvadrātmetri, nomniekiem pieejami 11 plaši apartamenti, kā arī biroji un komerctelpas ēkas cokolstāvā. Nama rekonstrukcija notika, netraucējot esošo nomnieku ikdienu.

    Jūgendstila daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka būvēta 1907. gadā, un tās autors ir vācu arhitekts Vilhelms Hofmanis (1869–1945).

    Pēc viņa projektiem Rīgā tapušas 40 ēkas, galvenokārt neorenesanses stilā. Ēka ir kultūrvēsturisks piemineklis, tā salīdzinoši labi pārdzīvojusi padomju laikus. Nams pirmo renovāciju piedzīvoja šīs tūkstošgades sākumā. Kad par telpām interesi izrādīja vēstniecības, ēkas īpašnieks «Astor Group» uzsāka vērienīgāku ēkas rekonstrukciju. Pāris gadu laikā uzlabotas inženierkomunikācijas, nomainīts lifts, izremontēta kāpņutelpa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē