• «Stūra mājā» sākušies remontdarbi

    Nekustamais īpašums
    Estere Jansone
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) sākusi «Stūra mājā» neatliekos darbus, kas ir saistīti ar ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžu un jaunas sistēmas izbūvi.

    Vēl pavisam nesen Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) konstatēja vairākus defektus, kas paaugstina ugunsbīstamības riskus Tetera namā jeb Stūra mājā. Tos ēkas saimniekiem, Valsts Nekustamajiem īpašumiem, bija uzdots novērst līdz 7. maijam. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. Ja VUGD konstatētās problēmas netiktu atrisinātas, 7. maijā vajadzētu slēgt Okupācijas muzeja ekspozīciju, kurā apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties čekas kambaros. Šodien sākti remontdarbi.

    Ēkā paredzēts veikt esošās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžu, kā arī jaunas sistēmas izbūvi, ugunsdzēsības ūdensvada un aprīkojuma demontāžu un jaunas sistēmas un sūkņu stacijas izbūvi, neekspluatējamās elektroinstalācijas demontāžu, kā arī ugunsdrošo konstrukciju neblīvo vietu aizdarīšanu.

    Darbu laikā paredzēts, ka Latvijas Okupācijas muzejs, kas atrodas ēkā, darbību varēs turpināt bez pārtraukumiem.

    «Mūsu mērķis ir nodrošināt, ka Latvijas Okupācijas muzejs turpina darbību, nezaudējot savu būtību un vēsturisko nozīmi.

    Lai to panāktu, jau šonedēļ ir sākti neatliekamie darbi, izmantojot finanšu resursus, kuri pēcāk tiks atgūti no ēkas atsavināšanas ieņēmumiem,» min VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

    Paralēli tam VNĪ un Latvijas Okupācijas muzejs pārskatīs muzeja telpu nomas līgumu, lai pārliecinātos par to, ka līgumā apzinātas un skaidri atrunātas visas telpas, kuras nepieciešamas muzeja ekspozīcijām un darbībai. Nomas līgums un ieraksts zemes grāmatā uz 30 gadiem garantēs muzeja darbību noteiktajā periodā, neatkarīgi no ēkas statusa.

    Ņemot vērā, ka 92% no telpām nav pieprasījums valsts funkciju veikšanai, «Stūra māja», kura ir pazīstama arī kā Tetera nams, pēc 26. marta Ministru kabineta sēdes lēmuma tiek virzīta atsavināšanai un paralēli tam tiks nodrošināta Latvijas Okupācijas muzeja nepārtraukta darbība.

    Līdz šim «Stūra mājā» atjaunošanas vai attīstīšanas projekti nav tikuši realizēti,

    jo nav bijusi skaidri definēta īpašuma nepieciešamība valsts funkciju nodrošināšanai, pauž VNĪ pārstāvji. Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums liedz ieguldīt valsts līdzekļus ēkas atjaunošanā, jo tā netiek prakstiski izmantota. 

    Tāpat VNĪ pārstāvji atzīmē, ka kompānija iepriekš virzīja «Stūra māju» gan nomai, gan atsavināšanai – 2019.gadā notika nomas tiesību izsole, kurā privātiem nomniekiem piedāvāja iespēju nomāt «Stūra māju» uz 30 gadiem. Taču radās grūtības saistībā ar īpašuma tiesībām un nepieciešamajiem ieguldījumiem ēkas atjaunošanā, jo atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumam nekustamā īpašuma nomas līgumu drīkstēja noslēgt uz ne ilgāku kā 30 gadiem. Potenciālo investoru vērtējumā šis laika posms tika uzskatīts par pārāk īsu. Tādēļ 2020.gadā VNĪ nolēma «Stūra māju» atsavināt, saglabājot tajā vietu muzejam.

    VNĪ izveidota 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē