• Marija Bērziņa: «Es līdz Mollijas lomai ilgi jutos līdz galam nenovērtēta.»

    Intervijas
    Ineta Meimane
    Ineta Meimane
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aiga Rēdmane
    Marija Bērziņa ir spilgta, tempermentīga, sievišķīga. Aktrise, kuras lomas ir sirdi un prātu aizskarošas.

    – Ar ko tev šajā rudenī aizņemts prāts?
    – Ar skrējienu mājas, darbs, šobrīd tiekam galā bez svešām auklēm, un Regnāra Vaivara izrādi Suņu ciema nelaimes lācis, kur esmu Nespējīgā Toma. Iestudējuma kontekstā domājam par ļaunuma dabu, kā tas rodas. Pasaules kontekstā – tagad redzam, kā mirst cilvēki, domājam, kā to uztveram un pie kā diemžēl pierodam. Ja tev vai man pajautātu, kā dēļ tu būtu gatavs šobrīd mirt… Tēvzemes dēļ? Grūti atbildēt. 

    – Domāju, ka Ukrainā jau sen atbilde ir atrasta.
    – Jā, bet mana godīgā atbilde būtu – par savu ģimeni droši vien jā, bet… Mēģinām saprast, ko šādā kontekstā mūsdienās gaida no teātra. Un – kas ir tas, ko šobrīd novērtē teātrī. Tu vari pateikt?

    – Meistarību, spožu pēcgaršu. Un visu pamana – gan pavirši izrunātu tekstu, gan šūpīgas dekorācijas, gan asiņojošu aktiera sirdi…
    – Tas nozīmē, ka pārdzīvojuma aktieris tiek cienīts. Bet, kā redzam, arvien vairāk ir formas, ironijas un cinisma, aiz kā var aizslēpties. 

    – Meistarību tas neatceļ. Par tavējo parunāsim! Tev ir spēcīga drāmas harisma, tomēr tavs ampluā bijis vairāk raksturlomas un dziedoša un dejojoša, vai ne?
    – Jā, man visi mēģina iestāstīt, ka esmu raksturotāja. Droši vien tā arī ir, bet… 

    – Lieliska bija tava iemiesošanās Noras Bumbieres zelta balsī un tēlā uzvedumā Nora un Viktors. Tev tembrāli piestāvēja.
    – Vienā vasarā noklausījos pilnīgi visu Noras repertuāru – augstākās klases intuīcija uz skatuves. Zane Dombrovska man iedeva atslēgu, kas palīdzēja šo balsi atvērt. Nora dzied kā orķestrī: katrai dziesmai izvēlas savu instrumentu, vienā ir trompete, citā – vijole. Galvenais bija nesākt to kopēt popielas līmenī, palikt savā balsī, bet sasniegt Noras stilistiku. Lepojos, ka pacēlām arī Pusnakts balādi. Tikai žēl, ka pandēmijas dēļ tik maz izrāžu nospēlējām.

    – Divreiz esi saņēmusi arī ceļojošo Veltas Līnes gredzenu, ko pasniedz par mīlētājas lomu, – par lielisko Džoisa Molliju, Cīrulīšu Gundegu un Akas Viju. Tas ir kas vairāk par raksturlomu. 
    – Tas bija skaisti. Novērtējums par darbu, ja tas ir patiess, ir ļoti, ļoti patīkams. Tikai īsti nesaprotu, kā ir jājūtas, – ka esi parādījusi, kā pareizāk mīlēt?

    – Tu esi parādījusi citas savas šķautnes. Tikai tev kā aktrisei jāgaida, kamēr režisors tās pamana un uzrunā citādai lomai.
    – Kamēr kāds cits notic, ka to varu izdarīt. Jā, es tiešām līdz Mollijai ilgi jutos līdz galam nenovērtēta. Tiesa, pēdējā laikā, līdz bērniņa atnākšanas pauzei, vairs nevarēju sūdzēties par lomu dažādību. Vienu gadu pat saņēmu briesmīgo nomināciju Visnoslogotākā aktrise. (Smejas.)

    Visu sarunu ar lielisko Mariju Bērziņu lasi digitālajā žurnālā Santa+ un jaunākajā žurnāla «Santa» numurā.

    • Intervija ar vienu no krāšņākajām Nacionālā teātra aktrisēm Mariju Bērziņu. Viņa ir atgriezusies uz skatuves pēc dēla piedzimšanas pauzes, ideju pilna. Taču šī intervija ir arī kā meitas vēstule ilgi nesatiktajam tēvam… 
    • Novecot skaisti. Vienkārši vārdi, bet kāpēc tajos vibrē tik liela spriedze?
    • Vīrieša intervijā uzņēmējs Jānis Berdigans. Tikai 34 gadus vecs, bet viņa vadītais Printify – jau simtiem miljonu vērts uzņēmums. Intervijā – par ārējām un iekšējām cīņām, kas bija jāizcīna, lai piepildītu darba un privātos sapņus.
    • Reāla pieredze, iedarbīgi padomi: kā savaldīt laiku, lai paspētu paveikt šķietami neiespējamo.
    • Pāra intervijā arhitekti Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms, kuru radītais Dailes teātra skvērs saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu. Stāsts par divu pretēju cilvēku attiecībām mājās un darbā. 
    • Leģenda par pirmo sportisti, kas Latvijai atnesa olimpisko zeltu, – Inesi Jaunzemi. Par viņas dzīvi, iekšējo spēku un slepenībā turēto privāto dzīvi. 
    • Zāļui philia jeb Kāpēc zāles lietojam par daudz?
    Santa nr11/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē