• Saules paneļi privātmājā – par vai pret?

    Gribu dzīvot zaļāk
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    7. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ražot elektroenerģiju, izmantojot saules paneļus, ir zaļi un dabai draudzīgi. Bet vai ieguvums privātmājas īpašniekam būs tik liels, kā iztērētās investīcijas? Skaidro EDGARS ĻIŅĒVIČS, AS Sadales tīkls būvuzraugs, un DZINTARS SALMIŅŠ, SIA Elektriķis valdes priekšsēdētājs.

    Edgars Ļiņēvičs savā maģistra darbā pētījis saules enerģijas izmantošanu pašpatēriņa vajadzībām. Saules paneļu izmantošanas efektivitāti viņš analizēja kādā ķīmiskajā tīrītavā Tukumā. Kamēr uzņēmums strādāja (laikā no pulksten 8 līdz 17), tikmēr saules paneļu saražoto elektroenerģiju varēja uzreiz izmantot. Taču privātmāju īpašnieku dzīve lielākoties rit citādi. Kā no rīta iziet ārā, tā tikai vakarā ienāk istabā – tātad saražotā enerģija uzreiz netiek tērēta un, ja saimniecībā neko neražo, saules paneļi īsti neatmaksājas.

    Galvenais secinājums – ja vien iespējama tūlītēja saražotās enerģijas izmantošana, tad saules paneļi vērtējami kā izdevīgi.

    Arī Dzintars Salmiņš, kura uzņēmums nodrošina elektromontāžas pakalpojumus un kuram ir pieredze saules paneļu ierīkošanā un izmantošanā, uzskata: ja cilvēks pa dienu ir darbā un mājās atrodas tikai no rīta un vakarā, saules paneļiem īsti nav jēgas. Ja privātmājā dienā ir pietiekams elektroenerģijas patēriņš, piemēram, kāds strādā garāžā, elektriskajā krāsnī cep maizi vai dara ko citu, kur vajadzīga elektrība, saules paneļi atmaksājas.

    Saules paneļu saražoto enerģiju uzreiz var lieliski izmantot arī ūdens sildīšanai baseinā (ja mājās tāds ir) vai elektroautomobiļa uzlādēšanai. Galvenais efektivitātes kritērijs – vai saules saražoto enerģiju pats var iztērēt un uzreiz ieguldīt darbā. Ja nevar, tad likt saules paneļus neatmaksājas. Šeit arī slēpjas atbilde uz visbiežāk uzdoto jautājumu, cik ilgā laikā atmaksāsies investīcijas?

    Ja uzstāda saules baterijas, tad jāņem vērā, ka atmaksāties var tikai saražotā enerģija, kuru paši patērē.

    Jāmaksā gan PVN, gan OIK

    Saules paneļu izmantošanai arī Latvijas likumdošana šobrīd nav sevišķi draudzīga – ja saražo elektroenerģiju, ko paši neizmanto, to nodod kopējā tīklā. Pēc tam atpakaļ no tīkla enerģija ir jāiepērk par to pašu cenu, kādu parasti maksā par elektrību. Ja saules paneļu saražoto elektroenerģiju nodod tīklā, to atmaksāšanās laiks ir aptuveni 25 gadi. Ja enerģiju izmanto savām vajadzībām, termiņš ir mazāks – apmēram septiņi gadi, taču ar nosacījumu, ja ir labi laika apstākļi un daudz saules.

    Daudzas Eiropas valstis savus saules paneļu izmantotājus zaļās domāšanas dēļ atbalsta, bet Latvijā diemžēl tā nenotiek. Latvijā jāmaksā gan PVN, gan OIK. «Ja dienā saražoto elektroenerģiju pārdod biržā, saņem kādus piecus centus par kilovatstundu. Kad vakarā šie kilovati būtu jāpaņem atpakaļ, mēs maksājam pārvades cenu, elektroenerģijas cenu un OIK, un tas ir diezgan absurdi un nekorekti,» uzskata Edgars Ļiņēvičs. Arī paši saules paneļi pašreiz ir pietiekami dārgi – vajadzēs investēt vairāk nekā 10 000 eiro un tāpat vajadzēs maksāt par elektrību piegādātajam, jo ar saules enerģiju nevarēs nodrošināt visu nepieciešamo.

    Līdz ar to arī tad, ja mājai ir saules paneļi, attiecības ar elektrības piegādātāju pārtraukt nevar, jo elektroenerģija vajadzīga pastāvīgi, bet saulīte to saražot nespēj. 

    Kā saules paneļi darbojas?

    Dzintars Salmiņš skaidro, ka saules paneļi darbojas tiešsaistē ar elektrības tīklu un lietotājs reālajā laikā var redzēt uz invertora elektrības jaudu, ko tas tajā brīdī ražo. Uzstādot saules baterijas, AS Sadales tīkls uzliks skaitītāju, kas uzskaitīs gan no tīkla saņemto, gan tīklā nodoto enerģiju. Brīdī, kad Sadales tīklos tiks atslēgts spriegums, arī invertors pārstās darboties. Tātad normālā situācijā nepastāv iespēja, ka saules baterijas darbojas atsevišķi – bez Sadales tīkla pievadītā sprieguma. Lai saules enerģiju varētu izmantot par visiem 100%, var izmantot akumulācijas iekārtas, bet tādā gadījumā jārēķinās ar papildu izdevumiem gan par to uzstādīšanu, gan ekspluatāciju, jo akumulatoru baterijas ar laiku jāmaina. Vēl viens variants ir izmantot elektropatērētājus ap pusdienas laiku, kad saules enerģija ir lielāka, ja tas ir iespējams (saprogrammēt, piemēram, veļasmašīnu, trauku mašīnu vai citas ierīces, lai tās strādā), bet tas jāvērtē individuāli.

    Naktī un ziemā – nekā

    Edgars Ļiņēvičs maģistra darbā pētīja zemeslodes deklinācijas leņķus – kad saule ir visaktīvākā un visvairāk saražo elektroenerģiju, un kad saule ir, tomēr ne efektīva. Atklājās, ka no 22. marta līdz 22. septembrim saule rada vislielāko efektu – tātad saules paneļi visvairāk enerģijas ražo no marta līdz septembrim. Rudenī un ziemā tie nodrošina 10–20% no kopējā gadā saražotās elektroenerģijas apjoma. Ziemā deklinācijas leņķis ir ar mīnus zīmi, un tad stundas, kad saule apspīd zemi, ir retākas un neefektīvākas.

    Tāpēc decembrī, janvārī, februārī saražotā enerģija vispār var būt nulle.

    Arī rudenī, kad bieži līst, un pat lietainā vasarā saražotās elektroenerģijas daudzums ir niecīgs. Atkal jādomā, vai lietus laikā mājā strādās visas elektroiekārtas, un šis ir vēl viens iemesls, kāpēc nevar pārtraukt attiecības ar elektrības piegādātāju. Arī naktī saule enerģiju neražo, un, ja naktī gribēsies aiziet uz tualeti un ieslēgt gaismu, nekas nesanāks.

    Monitorings mājai

    Lai saprastu, vai mājai likt saules paneļus, vispirms vajadzētu veikt savas mājas monitoringu, izmantojot viedo skaitītāju, un izpētīt savus elektroenerģijas tērēšanas paradumus. Proti, tagad daudziem ir viedie skaitītāji, un katrs pats Latvenergo/Sadales tīklu mājaslapā var apskatīties, kāds viņam ir elektroenerģijas patēriņš pa stundām. Cik jaudas patērē no rīta septiņos, astoņos, cik dienā un cik vakarā. Ja jauda lielāko daļu vajadzīga dienas gaišajā laikā, pulksten 11–13, tad var domāt, ka saules paneļi varētu būt izdevīgi. Bet, ja lielākais enerģijas patēriņš ir tikai no rīta un vakarā, ticamākais, saules paneļi nebūs izdevīgi. Ideālajā variantā vajadzētu 100% patērēt saules paneļu saražoto un tikai to, kā pietrūkst, piepirkt klāt. Tātad, ja dienā patērē, piemēram, 50 kilovatstundas, tad paneļiem ir jēga, ja vakarā vai naktī – jēgas nav. Tad ir tā, ka saules saražoto enerģiju pārdod elektroenerģijas tirgotājiem un pēc tam atkal no viņiem iepērk jau par paaugstinātu tarifu.

    Kad tas izdarīts, izvēlas saules paneļu komplektu: invertoru un pašus paneļus. Pirms iegādes noteikti jāpārliecinās, vai izvēlētais ir iekļauts Sadales tīklu atzīto invertoru sarakstā. Pretējā gadījumā Sadales tīkls vienkārši nedos atļauju to darbināt, jo ir invertori, kuri var kropļot spriegumu. Ja ģenerators pieslēgts tīklam, to fiksē Sadales tīklu elektroenerģijas skaitītājs, un noslēpt to visdrīzāk nesanāks (un nebūs juridiski korekti). Latvijā ir arī kompānijas, kas piedāvā visu pakalpojumu paketi – gan saules paneļus, gan monitoringa iekārtas un atkarībā no rādītājiem arī piemērotāko risinājumu.

    Arī saules paneļu uzlikšana jāuztic profesionāļiem, jo svarīgi zināt, kādas jaudas paneļus var uzstādīt, vai jumta konstrukcija tam vispār ir piemērota.

    Vēl svarīgi

    * Saules paneļus var likt uz jumta un uz zemes. Galvenais – panelis jānovieto pareizā leņķī, lai saules stari kristu pēc iespējas perpendikulāri fotoelementam. Izvietojumam jābūt pareizam, pretējā gadījumā saules panelim būs mazāka efektivitāte.

    * Saules paneļu mūžs ir 20–25 gadi. Efektīvākais to darbības laiks ir 15 gadi, kad panelis strādā ar lielāko jaudu, un tad potenciāls krītas. 

    * Privātmājā var ierīkot arī saules kolektoru – tā ir pavisam cita iekārta, tā uztver saules siltumu un silda tikai ūdeni.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē