• Gribu savu pirti! 1.sērija: Kur to novietot un kā aprīkot?

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    9. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Žurnāls “Lauku Māja” sāk jaunu rakstu sēriju par vienu no lauku dzīves patīkamajām sastāvdaļām – pirtī iešanu. Pirmā raksta tēma – pareiza pirts ierīkošana. Lai pēršanās būtu gan tīkama, gan veselīga, nepietiek sarūpēt tikai krāsni un lāvu, svarīgi ir padomāt arī par akmeņiem un pērtuves plaušām.
    Nākamais: Būtiskākie pērtuves principi

    Konsultē Jānis Pavlovičs, sertificēts pirtnieks.

    Pa taciņu uz pirtiņu

    Lai izdomātu, kur pirti labāk novietot, sākumā jāsaprot, kādu to vēlies redzēt un kā plāno izmantot. Turklāt labi ir apdomāt arī nākotnes plānus saistībā ar to.

    Ja pirtī plāno iet tikai ģimene, tad viens no vietas izvēles kritērijiem varētu būt tās ainaviskums. Lai iešana pirtī nav tikai higiēnas pasākums, bet arī baudījums dvēselei, ir jauki iet uz pirti pa glītu taciņu un sēdēt pirtī, kas nav vis plikā laukā, bet blakus ir kāds koks, dārzs, žogs. Savukārt, ja uz pirti plānots aicināt daudz viesu, nenāks par sliktu to novietot no mājas iespējami tālāk, ar atsevišķu piebrauktuvi un autostāvvietu, lai pirtī gājēji netraucē mājinieku mieram.

    Iezīmējot vietu pirts ēkai, jādomā arī par to, ka varbūt nākotnē būs vēlme, piemēram, tai blakus izrakt dīķi, ierīkot terasi pasēdēšanai ārā pēc pēršanās, varbūt gribēsies uzstādīt kublu. Tam visam vajadzēs vietu – tāpēc tas jāapsver jau laikus.

    Attiecībā uz pirts ēkas projektu droši vien nav labāka veida, kā tikt pie sapņu pirts, kā uzmanīgi izpētīt un izmēģināt citu izveidotas pirtis. Lai saprastu, ko īsti vēlies, ir vērts paceļot un apmeklēt dažādu stilu pirtiņas. Var veidot pavisam vienkāršu pirti, kurā ir tikai pērtuve, taču biežāk tiek izvēlēti projekti, kur papildus ir arī ģērbtuve un atpūtas telpa. Varbūt pat ar iespēju nakšņot.

    Vēl viens būtisks plānošanas aspekts ir tualetes un dušas ierīkošana. Tas it kā šķiet pašsaprotami, tomēr jārēķinās, ka labierīcības prasīs gan papildu izdevumus, gan arī rūpīgu plānošanu – kā tiks nodrošināta ūdens padeve un kur novadīta kanalizācija.

    Raksta turpinājumā lasiet, kā ierīkot pērtuvi, ventilāciju, krāsni un lāvu!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē