• Gribu savu pirti! 1.sērija: Kur to novietot un kā aprīkot?

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    9. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    4/5Vissvarīgākās – pirts plaušas

    Vissvarīgākās – pirts plaušas

    Patiesībā pirtī būtiskākā lieta ir pareiza un pietiekama ventilācija. Tas tādēļ, ka neikdienišķā vidē (paaugstināts karstums, mitrums) traucēta vai neesoša gaisa apmaiņa pirtī gājējiem var beigties ar galvassāpēm, nespēku vai vēl bēdīgāk. Lūk, piemērs ar diviem cilvēkiem pērtuvē. Veicot mērījumus 12 kvadrātmetru plašā pērtuvē jau pēc piecām minūtēm CO2 koncentrācija palielinās līdz 1500 ppm jeb miljondaļām (no angļu val. – parts per million), bet 20. minūtē sasniedz 3000 ppm. Telpās ieteicamais līmenis ir līdz 1000 ppm…

    To, ka ventilācija nav atbilstoša, var sajust katrs pats. Ieejot pirtī, ātri vien ir grūti elpot? Tātad gaisa kvalitāte pērtuvē ir slikta. Tādēļ, ja negribas galvas sāpes pēc katras pirtošanās, nevar žēlot līdzekļus un pūles, ierīkojot pareiza izmēra un pareizi izvietotas lūkas un logu. Tas ne tikai nodrošinās skābekļa ieplūdi, bet arī pareizi kustinās siltumu pa telpu. Pirtnieks Jānis Pavlovičs pieredzējis pirti pat ar 15 lūkām (!), kas izveidotas gan griestos, gan sienās. Lai tiktu galā ar lūku plānojumu, jāņem talkā pieredzējis pirtnieks, jo svarīgas ir dažādas nianses: durvju, krāns izvietojums, telpas lielums u. c.

    Vienas stundas laikā pērtuvē vismaz četras reizes jāveic pilnīga gaisa apmaiņa. Tam (atkarībā no āra temperatūras) nepieciešams vien paturēt pērtuves durvis atvērtas divas līdz piecas minūtes.

    Tvaika kustības tests

    Katrs pats var iztestēt, kā tvaiks kustas pa pērtuvi. Ņem aptuveni divus litrus ūdens, pievieno pāris tējkarošu sāls. Atver lūkas pēršanās režīmā. Sālsūdeni uzlej uz akmeņiem. Ventilācija ir pareiza, ja tvaika kustība ar nelielu palīdzību viegli aptver lielāko pērtuves daļu un lāvu.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē