• Gribu savu pirti! 1.sērija: Kur to novietot un kā aprīkot?

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    9. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    2/5Būtiskākie pērtuves principi

    Būtiskākie pērtuves principi

    Pirts galvenā telpa, protams, ir pērtuve. Svarīgākie tās ierīkošanas principi ir drošība un ergonomika. Viens no drošības riskiem, kas jānovērš pērtuvē, – pienācīgi jānorobežo krāns, lai pēršanās karstumā tai nejauši nepieskartos. Pie drošības pieder arī mitrām telpām speciāli pielāgotas elektroinstalācijas izveide.

    Tāpat pērtuvē mēdz būt slidenas grīdas. Lai to novērstu, parasti uz pirts grīdas (visbiežāk flīzēm) liek koka redeles, izvietojot tās visur, kur vien nepieciešams nodrošināties pret paslīdēšanu. Pareizi koptas – pēc pirtošanās nomazgātas un izžāvētas –, tās kalpos vairākus gadus. Koka grīdas pērtuvē gan nav labs risinājums, jo tās pirts vidē ātri vien sabojāsies.

    Pērtuvē jāparūpējas arī par pietiekamu apgaismojumu un pareizu apgaismes ķermeņu izvietojumu, lai, teiksim, sēžot uz lāvas, lampa nekarājas pie pašas galvas vai nespīd tieši acīs, traucējot baudīt pērienu. Tajā pašā laikā jālūko, lai pērtuvē nebūtu arī pārāk tumšs.

    Lai nepārcenstos ar pēršanās ilgumu un karstumu, pērtuvei būtu nepieciešams termometrs, bet vēl labāk – divi. Vienu izvieto aptuveni 1,70 m no grīdas un 1,30–1,50 m no krāsns, otru – dūmgāzu termometru –, liekot uz skursteņa pievada. Tas nav dārgs un palīdzēs labāk saprast, kad krāsnī vēl jāpiemet malka un, kas vēl svarīgāk, lai to nepārkurinātu. Pērtuvē noderēs arī pulkstenis. Lētie smilšu pulksteņi samērā ātri iziet no ierindas, tāpēc laika kontrolei labāk izvēlēties, piemēram, elektronisko taimeri.

    Lai pirts ilgi kalpotu un būtu higiēniski droša, kā arī atbilstu sanitāro prasību minimumam, nekādā ziņā nedrīkst aizmirst par tās kopšanu. Pērtuves siltums un mitrums ir labvēlīga vide dažādām baktērijām, tāpēc tā ir jāvēdina, rūpīgi jāmazgā, jāizžāvē.

    Izvēloties materiālus pērtuves ierīkošanai, vērts atcerēties – jo blīvāks materiāls, jo lielāka ir tā siltuma vadīšanas spēja un jo lielāka iespēja apdedzināties, pieskaroties tam. Tāpēc, piemēram, metāla rokturus aizvieto ar ādas vai virves cilpām, koku, bet lāvās metāla skrūvju galvas nosedz ar koka tapām.

    Pasūtot pērtuves logus un durvis, noteikti vajag meistariem minēt, kur tieši tos plānojat izmantot, lai tos pielāgotu jūsu pirts vajadzībām.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē