• Adīt bez adatām? Var arī tā! Adām pledu no īpaši biezas dzijas

    Rokdarbi
    Lita Bērziņa
    11. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja negribas adīt neko plānu, izmēģini biezos un apjomīgos adījumus, kur sarežģītus rakstus aizstāj iespaidīga izmēra dzijas pavediens – no pirksta līdz pat rokas resnumam. Lūk, kā šādā tehnikā pavisam viegli uzadīt pledu.

    Nepieciešams

    • Dzija. Lai izgatavotu 1,5 × 2 metrus lielu pledu, kāds ir attēlā redzamais, vajadzēs 3600 gramu (18 fices pa 200 gramiem katra) pirksta resnuma dabiskas jēlvilnas apjomdzijas, kas efekta panākšanai liktas kopā divos pavedienos. Vēl izteiksmīgākam efektam var ņemt trīs pavedienus, savukārt ekonomijas nolūkos – tikai vienu. Ja izvēlējies vienu pirksta resnuma jēldzijas pavedienu, sega būs plānāka un adīšanai izmantojamas 20.–25. numura adāmadatas.
    • Vieta. Tā kā šoreiz adāmadatas aizstāj cilpu veidošana ar pirkstiem, nepieciešama gluda, plaša virsma, kur adījumam tapt. Derēs galds, gulta vai grīda, kur izkārtot apjomīgo rokdarbu procesa laikā.
    Process aizņems apmēram stundu.

    Darba gaita

    1. Lai, veidojot cilpas, dzija neķertos, notin vienlaikus no abām ficēm vairākus metrus pavediena kaudzē uz darba virsmas. Procesa laikā dzijas notīšanu ērtākai strādāšanai varēsi atkārtot.
    2. Atstājot aptuveni 20 cm garu posmu, izveido no dubultā dzijas pavediena plaukstas locītavas lieluma cilpu – aptuveni 12 cm diametrā.
    3. Līdzīgi kā tamborēšanā, turpini vienāda lieluma cilpu pīnītes veidošanu, kamēr rindā savienotas 20 cilpas.
    4. Caur pēdējo cilpu izvelc garāku pavedienu, izveidojot taisnleņķa formu uz augšu. Otro rindu cilpo, velkot dziju caur pirmās rindas pīnītes cilpām un atstājot vaļējas vienāda lieluma cilpas rindā citu aiz citas.
    5. Procesu atkārto rindu pa rindai, kamēr sasniegts segas vajadzīgais garums – 1,5 metri.
    6. Pēdējā rindā, veidojot noslēdzošo pīnīti, dzijas pavedienu velc caur divām cilpām. Atlikušos sākuma un nobeiguma dzijas galus nostiprini, iepinot adījuma valdziņos.

     

    Noderīgi!
    Adīšana, ar rokām aizstājot adatas, var tikt īstenota arī tiešā nozīmē, roku apakšdelmus izmantojot kā adāmadatas. Tādā gadījumā nav nepieciešama plaša darba virsma, bet gan ērts krēsls, kur, turot smago adījumu uz rokas, rindu pa rindai veidot apjomīgās cilpas.

    Kādu dziju izvēlēties?

    Kādas adatas izvēlēties?

    Atkarībā no tā, ko un kā iecerēts adīt, pieskaņojamas adāmadatas. Dzijas ražotāji iesaka izvēlēties adatas, sākot no 15. numura un rupjākas.

    Dzijas ražotāji produktiem pievieno etiķetes, kur sīki norādīts sastāvs, daudzums metros, svars gramos, kā arī rekomendācijas adāmadatu izvēlē, paredzamais adījuma izmērs no attiecīgā lieluma fices un pat kopšanas instrukcija.

    Apjoma dzijas alternatīvas

    • Alternatīva gatavajai apjomdzijai ir vairāku atsevišķu pavedienu apvienošana.

    • Kombinējot grodi sašķeterētu vilnu vai pusvilnu, adījums sanāks smagnējs, bet tādu var lieliski izmantot interjera dekoros: spilvenu pārvalkiem, segām, apdares detaļām.

    • Lai daudzo atsevišķo pavedienu apvienojums adījumam ļautu saglabāt maksimālu vieglumu, jāizvēlas maigi sašķeterēta dzija vai tāda, kuras sastāvam pievietotas sintētiskās šķiedras, kas nodrošinās struktūrai gaisīgumu.

    • Adot ar jēldzijas pavedienu, darbs ritēs viegli un ātri. Ja miksēsi kopā dažādu dziju pavedienus, adīšanai vajadzēs pielikt vairāk pūļu un uzmanības, lai procesā kāds no atsevišķajiem pavedieniem nenokrīt no adatas, lai viss izadās vienmērīgi un gludi.

    • Liekot kopā atšķirīgu krāsu un veidu pavedienus, piešķirsi adījumam unikalitāti.

    Kā kopt?

    • Biezos adījumus drošāk mazgāt ar rokām, izmantojot šķidro mazgājamo līdzekli. Ziemā vari tos iznest sausā sniegā, lai atsvaidzinātu un atbrīvotu no putekļiem.
    • Ja tomēr izvēlies mazgāt adījumu veļasmašīnas saudzīgajā režīmā, pārliecinies, ka centrifūga nebūs spēcīgāka par 600 apgriezieniem minūtē.
    • Mazgāšanai piemēroti saudzīgi šķidrie mazgāšanas līdzekļi. Nekādā gadījumā nelieto pulverus ar balinošu efektu!
    • Adījumus žāvē uz gludas virsmas. Izkarot uz auklas vai žāvētāja, izstrādājumam izstaipīsies forma, iespiedīsies nevajadzīgas rievas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē