• Mājā atkal skudras! Ko darīt?

    Atbild speciālists
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    6. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Latvijā skudru aktivitātes laiks ir no pavasara līdz rudenim. Ko iesākt, lai tās mājā vairs nenāktu, iesaka Jānis Dreimanis, Latvijas Dabas muzeja entomologs.

    Melnās, dārza skudras un mežskudras

    Parasti mājās iemitinās melnās skudras, dārza skudras un mežskudras un dara to izsalkuma dēļ. Lai gan sevišķi lielu skādi cilvēkam nodarīt nevar, skudru klātbūtne, protams, nav sevišķi tīkama.

    Melnās un dārza skudras jeb mazās melnās skudras galvenokārt dzīvo dobēs, smiltīs – tās veido pūžņus dziļumā, bet virszemē iziet eju atveres. Dārzā skudru ejas bieži tiek aizbērtas, un tas apgrūtina viņu dzīvi. Kad jūlijā skudrām ir izlidošanas periods (jā, jā, skudru mātītēm un tēviņiem uz izlidošanas laiku ir spārni, ko tās pēc tam apēd!), tās nosēžas kaut kur un, ja citu skudru tur nav, var izveidot savus mini pūznīšus. Melnās skudras spēj izveidot pat simt pūžņu uz simt kvadrātmetriem.

    Savukārt mežskudras veido kupolveida pūžņus, parasti uz hektāru ir 4–6 pūžņi. Mežskudras vairāk iecienījušas skujkoku meža malas. Vienā pūznī var būt pat vairāki simti tūkstošu skudru. Lai gan tām ir tikai daži pūžņi, teritorija ir daudz lielāka – vasarā meklējot barību, tās var aiziet simt vai divsimt metru.

    Ja skudras jau ienākušas mājā un no tām neatbrīvojas, tās var savairoties.

    Ja mājai ir koka, betona pamats, mežskudru mātīte savu pūzni var izveidot mājas dienvidu pusē, kuru saulīte vairāk uzsilda. Lai tiktu iekšpusē, skudras izgrauž koka detaļas (skudrām ir spēcīgi žokļi), grīdu, un no tā iekšpusē gar sienas malu uz grīdas var būt redzami netīrumi – skaidiņas, smiltis, ko skudras sanesušas līdzi. Skudras var iekļūt arī mūra ēkās pa apakšu, ventilācijas spraugām. Tomēr, ja netālu no mājas atrodas skudru pūznis, tas ne vienmēr nozīmē, ka skudras iemājos arī istabā. Taču, meklējot barību un aplūkojot teritoriju, skudras var līdz mājai atnākt.

    Kas skudrām garšo?

    Lai gan pieaugušas skudras ir izteiktas saldumu cienītājas, telpās tās meklē arī citus kukaiņus. Mežskudras pamatā ēd saldas vielas, bet saviem kāpuriem tās meklē citu kukaiņu kāpurus, beigtus kukaiņus. Skudras var paņemt daļiņas arī no kāda beigta dzīvnieka un aizstiept uz pūzni. Arī dārza un melnās skudras ēd abu veidu barību. Tā kā viņu pūznis ir mazāks, arī savāktās barības ir daudz mazāk nekā mežskudrām.

    Ko darīt?

    Jāsaka tā – neviena no zemāk minētajām metodēm nav panaceja. Cilvēki tās izmanto, kādam palīdz, kādam ne, tāpēc jāmēģina pašiem un jāskatās, kādi rezultāti.

    • Izķert pirmās viešņas. Pirmās mājās ienākušās skudras varētu saukt par izlūkiem, kas pēc tam aiziet paziņot pārējām, ka šeit būs laba vieta, un tad uz mājām atplūdīs lielāks skudru bars. Ja pamana un noķer pirmās skudras, kas mājās ienākušas, var novērst citu skudru ierašanos. Pirmās skudras var mēģināt nolasīt – humāni būtu tās savākt burciņā, aiznest kaut kur tālāk no mājām un izlaist ārā. Var gadīties, ka skudras maldīsies un atpakaļceļu neatradīs.
    • Noblīvēt logus, durvis un visas spraugas, pa kurām skudras var ielīst. Spraugas var mēģināt aizdarīt ar silikonu, savulaik to darīja ar plastilīnu. Uz dažām dienām no skudrām bija miers, bet nereti tomēr pēc laika tās atkal bija iekšā, jo izgrauzās plastilīnam cauri.
    • Iespējamās ieejas vietas zem durvīm, logiem, grīdas spraugām noklāt ar skudras atbaidošu vielu. Skudrām nepatīk etiķis, piparmētru eļļa, kanēlis, melnie pipari, krustnagliņas, lauru lapas. Piemēram, izliets etiķis savas smaržas dēļ izjauks skudru komunikāciju, un varbūt tās mājā nenāks.
    • Izmantot kukaiņu krītiņus un skudru mājiņas. Daudzus gadus populāri bija kukaiņu krītiņi – ar tiem apzieda galda kājas, lai skudras nekāpj uz galda. Tagad krītiņi veikalos ir retums, tāpēc var izmantot skudru mājiņas: ir tādas, kas skudras iznīcina, un ir mājiņas ar cukuru – cilvēkiem, kas vēlas skudras audzēt kā mājdzīvniekus.
    • Izmantot ķīmiskus aerosolus pret kukaiņiem. Tiesa, tie piesmirdina visu māju, tāpēc diez vai būtu labi lietot istabās. Taču saimniecības ēku stūros var smidzināt. 
    • Pagatavot līdzekli, kas tās iznīcina. Šīs uzskatāmas par nehumānām metodēm. Sajauc raugu (to var aizstāt ar boraka pulveri) ar cukuru un nedaudz siltu ūdeni, samaisi putriņas konsistencē un noliec trauciņu kādā istabas stūrī. Skudras saēdīsies putriņu, raugs uzrūgs un skudra arī… Turklāt skudras šo barību aiznesīs savai mātei, un rūgstošais līdzeklis drīz vien darīs savu. Tāpat var sajaukt veļas balinātāju ar pūdercukuru: cukurs būs kā pievilinātājs un saldā viela, bet balinātājs – kā inde.
    • Savākt skudras ar putekļsūcēju. Vēl viena skarba metode, kas skudras nevis aizbiedē, bet iznīcina.
    • Ja saviem spēkiem netiek galā, var izsaukt dezinsektorus, kas atbrīvos māju no kukaiņiem, arī skudrām. Bet tas, protams, būs maksas pakalpojums.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē