• Kaķis pārtiek tikai no sausās barības. Kā dažādot mīluļa ēdienkarti?

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    23. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: plutmaverick / Shutterstock
    Ēst vienu un to pašu dienu no dienas, piekritīsiet, agrāk vai vēlāk piegriezīsies ikvienam. Kaķi, kuri ikdienā pārtiek no rūpnieciski ražotās sausās barības, nav izņēmums. Ko piedāvāt kaķim, lai viņš reizi pa reizei varētu palutināt savas garšas kārpiņas ar ko interesantāku un garšīgāku par sausajiem graudiņiem?

    Konsultē Rimi Mājdzīvniekiem kaķu dzīves eksperte Anita Štelfa. 

    Kādu gaļu drīkst dot?

    Kaķim var dot teju jebkura dzīvnieka svaigu gaļu – vistas, truša, tītara, pīles, zoss, aitas, liellopa. Barojot kaķi ar cūkgaļu, ieteicams tomēr to iegādāties pie zināmiem pārdevējiem. Ļoti ieteicama ir liellopa gaļa, sevišķi liellopa sirdis, jo tas ir lielisks taurīna avots, un, kā zināms, taurīns ir pati svarīgākā no kaķim nepieciešamajām aminoskābēm. Taurīnu satur arī cāļu un citu dzīvnieku sirdis, tikai mazākā daudzumā. 

    Dot vajadzētu tikai svaigu gaļu un subproduktus (dzīvnieku orgānus). Ar vārītu gaļu varētu barot slimus kaķus, kuru organisms var netikt galā ar svaigiem produktiem, īpaši, ja dzīvnieks visu mūžu ēdis rūpnieciski gatavotu barību. Tā kā kaķiem gremošanas sistēma ir jutīgāka pret baktērijām, iekļaujot ēdienkartē svaigu gaļu un subproduktus, jāpiedomā, lai tajā nesavairojas baktērijas. Kaķis, kā jau mazais mednieks, ir radis ēst svaigu, tikko notvertu medījumu, un kaķa organisms nav pielāgojies tikt galā pat ar nedaudz iebojātu gaļu. Vislabāk ir iegādāties gaļu lielākā daudzumā un sadalīt to nelielos porciju gabaliņos, kurus pēc tam sasaldē. Gaļu ieteicams sasaldēt arī tāpēc, ka tādējādi iespējams novērst dažādu baktēriju vairošanos. 

    Veselīgam kaķim vislabāk ēst nelielos gabaliņos sadalītu gaļu un arī kauliņus, skrimšļus. Ja gaļa tiek malta, tad var samalt arī vistu kakliņus un skrimšļus, kas nodrošinās kaķa ēdienkarti ar kalcija devu. Tomēr kaķa veselībai labāk būs, ja viņš ēdienreizē darbā liks arī savus zobus un žokļus. Vistu kakliņus var iz­kla­pēt ar gaļas āmuriņu un piedāvāt kaķim. Malto gaļu kaķim var piedāvāt, ja tikai uzsākat barot ar svaigu gaļu, kā arī dzīvniekiem ar gremošanas vai košļāšanas problēmām (piemēram, ja daļa zobu izkrituši).

    Zivis

    Ilgu laiku kaķu īpašnieki uzskatīja, ka vispiemērotākās kaķa barošanai ir zivis. Te gan uzreiz jāsaka, ka dabiskajā vidē kaķi zivis nemedī, un diez vai jums ir bieži gadījies sastapt kaķus makšķerniekus. Tiesa, daudziem minčiem zivis garšo.

    Jūras zivis kaķim var dot arī jēlas, nevārītas, bet saldūdens zivis būtu vēlams dot tikai termiski apstrādātas (vārītas, sutinātās, tvaicētas). Saldūdens zivis biežāk var saturēt kaitīgās baktērijas salmonellas un listērijas, kā arī pastāv risks inficēties ar parazītiem. Zivīs var būt lenteņi, apaļtārpi un plakantārpi, kas pēc zivju termiskās apstrādes aizies bojā, bet šādās zivīs nebūs saglabājušies arī vitamīni un citas vērtīgās uzturvielas. 

    Zivis ir ieteicams dot termiski apstrādātas arī tāpēc, ka svaigās zivīs ir enzīms tiamināze, kas izraisa B1 vitamīna sadalīšanos. Vārot enzīms sadalās un kaķa organismam vairs nav bīstams. Ja nav vēlēšanās dot termiski apstrādātas zivis, no inficēšanās var mēģināt izvairīties, zivis pirms došanas dzīvniekiem sasaldējot mīnus 20 grādu temperatūrā.

    Tunci un lasi labāk nedot

    Nav noslēpums, ka uz kaķiem tunča konservu kārbas atvēršanas skaņa vien iedarbojas kā magnēts. Taču šīs zivs lietošana mājdzīvnieku uzturā ir pretrunīga. Ilgdzīvotājs tuncis var saturēt tādus smagos metālus kā dzīvsudrabs un uzkrāt ķīmisko un toksisko piesārņojumu. Bet, piemēram, veikalos nopērkamais lasis visbiežāk audzis nebrīvē un var saturēt hormonu, antibiotiku un citu kaitīgu vielu atliekas. Nedaudz tunča vai laša kaķim, visticamāk, lielu ļaunumu nenodarīs, taču ar to nevajadzētu aizrauties. 

    Kā ar dārzeņiem?

    Kaķa organismam nav nepieciešami ne graudaugi, ne dārzeņi, kas tiek pievienoti komerciālajai gatavajai barībai. Kopš savvaļas laikiem būdams gaļēdājs, kaķis īsti pilnvērtīgi spēj izmantot tikai gaļu, dzīvnieku orgānus un ierobežotā daudzumā zivis. Jā – kaķa barību var papildināt ar rīsiem, makaroniem, taču, tāpat kā maize, arī makaroni ir tukšu kaloriju avots, jo tie nesatur nevienu no vit­amīniem, minerālvielām vai aminoskābēm, kas ir būtiskas kaķa veselībai. Un, galu galā, makaroni var izraisīt aptaukošanos. Tāpēc, gatavojot kaķim ēdienu, tas nav jāpapildina ne ar rīsiem, ne svaigiem vai vārītiem burkāniem, kartupeļiem vai citiem augu produktiem.

    Piena produkti

    Kaķa ēdienkarti var papildināt ar skābpiena produktiem – kefīru, skābu krējumu, lakto bez piedevām, biezpienu bez sāls un garšvielām.

    Olas

    Kaķim var dot arī vārītas olas, olu kulteni, sakultu svaigu olas dzeltenumu. Piemēram, paipalu olas var dot pat ar sasmalcinātu čaumalu. Nekad nedod kaķim jēlu olbaltumu! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē