• Britu zinātnieki izpētījuši – kaķu saimniekiem esot lielāks risks saslimt ar šizofrēniju

    Dzīvnieki
    Estere Jansone
    17. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kari Shea/Unsplash
    Ārsti bīstamu saistību starp kaķiem un šizofrēniju ievēroja jau teju pirms 30 gadiem.

    Oksfordas universitātes zinātnieki apkopojuši 17 zinātniskus pētījumus par kaķu ietekmi uz saimnieka veselību. Tie veikti 11 valstīs beidzamo 44 gadu laikā. Tajā izkristalizējies kāds nepatīkams secinājums – kaķu saimniekiem esot gandrīz uz pusi lielāks risks saslimt ar šizofrēniju nekā cilvēkiem, kas izvēlas dzīvot bez mājdzīvniekiem.

    Saikni starp šizofrēniju un kaķiem psihiatri ievērojuši jau 1995. gadā. Tolaik kādā pētījumā ārsti izvirzīja hipotēzi, ka ar šāda veida saslimšanas varētu ietekmēt toksoplazmoze, kuru izraisa kaķu pārnēsāts parazīts. Tika izpētīts, ka šie parazīti spēj iekļūt centrālajā nervu sistēmā un ietekmēt neirotransmiterus jeb ķīmiskās vielas, kas ļauj nervu šūnām savā starpā sazināties. Laika gaitā izjauktais neirotransmiteru balanss var radīt neiroloģiskas saslimšanas.

    Pētījuma autori gan atzīmē, ka šizofrēnija ir ļoti sarežģīta slimība, un tās izpausmes ietekmē vairāku faktoru kopums. Iespējams, kaķa klātbūtne varētu būt tikai viens no vairāku cēloņu kopuma, kas veicina šīs slimības rašanos. Tāpēc ārsti iesaka ievērot higiēnu – regulāri tīrīt kaķu kasti, bieži mazgāt rokas un stingri pieskatīt, lai dzīvnieks nedodas brīvsolī ārpus mājas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē