• Ko tagad darīt ar rozēm un hortenzijām? Aprīļa darbi košumdārzā

    Dārzs
    Vineta Radziņa
    3. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Olena Siemer / Shutterstock
    Aprīlī dārzniekam laiks ķerties pie dārza šķērēm un lāpstas! Šis ir īstais brīdis košumdārza papildināšanai ar jauniem augiem un augu sakopšanai pēc ziemas miega. Konsultē Vineta Radziņa, mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte.
    • Atbrīvo augus no ziemas pieseguma. To vislabāk darīt dienā, kad saule slēpjas aiz mākoņiem. Tā augiem neveidosies saules apdegumi.
    • Ar rožu seguma noņemšanu nesteidzies. Pieredzējuši dārznieki teic, ka rozēm to noņem tad, kad zied forsītijas. Kad tas izdarīts, rozes apgriež līdz pirmajam veselajam pumpuram. 
    • Ja nepaguvi martā, tad apgriez skarainās hortenzijas!
    • Atceries, ka ir košumkrūmi, kurus nedrīkst griezt pavasarī! Tie ir – filadelfi, ceriņi, veigēlas, pelēkās spirejas, forsītijas. Visi iepriekš minētie ziedus veido uz iepriekšējā gada dzinumiem. Ja tos nogriezīsi – ziedu nebūs vai to būs ļoti maz. 
    • Pavasaris ir labākais stādīšanas laiks, īpaši kailsakņu stādiem. Kad augs tikko mostas, nav saplaucis, tas vieglāk pārcieš izrakšanas, pārstādīšanas, ieaugšanas stresu. Neaizmirsti atsiet un laistīt!
    • Ja aprīlis ir sauss un vējains, būtu labi laistīt ne tikai šopavasar, bet arī pirms gada stādītos kokaugus, kuru sakņu sistēma vēl nav pietiekami dziļa. 
    • Uzirdini un mulčē apdobes. Irdināšana palīdz liekā mitruma ātrākai iztvaikošanai, gaisa piekļuvei, organisko vielu ātrākai noārdīšanai. Mulčēšana palīdz uzturēt vienmērīgāku mitruma režīmu, kavē nezāļu augšanu.
    • Vai putnu būri dārzā ir iztīrīti? Bojātie salaboti? Jauni izlikti? Gājputni atgriežas. Viņi ne tikai iepriecinās ar dziesmām un rosīšanos, bet arī palīdzēs pasargāt dārzu no daža laba kaitnieka, tāpēc ir vērts parūpēties par spārnotajiem kaimiņiem.
    • Tuvojas maijs un ievu ziedēšana. Vai zini, ka reibinošo ievu smaržu var baudīt arī no maigi rozā ziediem? Sarkanas lapas un rozā ziedi ir parastās ievas (Padus avium) šķirnei ‘Colorata’. Iestādi dārzā rozā ievu – tās smarža ir tieši tāda pati kā savvaļas māsai, bet koks būs košs akcents dārzā. Ieva ir saulmīle, bet var paciest arī ēnainu vietu. Tai patiks mitra, auglīga augsne. Izaugs aptuveni 10 m augsta un 5 m plata.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē