• Ar kurām zivīm drīkst cienāt kaķi?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izrādās, ka jābūt ļoti uzmanīgam, iekļaujot kaķa ēdienkartē zivs produktus. Konsultē Anita Štelfa, Rimi Mājdzīvniekiem kaķu dzīves eksperte, sertificēta felinoloģe.

    Ja bērniem skolā pajautātu, kas kaķiem vislabāk garšo, vairākums noteikti atbildēs, ka piens un zivis. Godīgi sakot, arī daudzos pieaugušajos iesakņojusies pārliecība, ka kaķiem garšo zivis. Daudzi minču saimnieki nekad nav uzdevuši sev jautājumu, vai kaķim tās vispār var dot, jo uzskata, ka zivis ir ļoti vērtīgs un kaķim nepieciešams pārtikas produkts, tāpēc dzīvnieku regulāri ar to lutina. Daži kaķu īpašnieki pat speciāli dodas uz tirgu vai lielveikalu, lai iegādātos savam mīlulim svaigas brētliņas, siļķi vai makreli. Taču patiesībā ir jābūt ļoti uzmanīgam, iekļaujot kaķa ēdienkartē zivs produktus. 

    Nedaudz par kaķa ēdienkarti

    Viens no labas veselības un ilgas dzīves priekšnoteikumiem ir pareiza dzīvnieka barošana.
    Kā barot kaķi – ar rūpnieciski ražotu barību vai pievērsties svaigēšanai –, tā ir katra saimnieka izvēle atbilstoši tā dzīvesveidam un iespējām. Visērtāk kaķi barot ar augstvērtīgu gatavo sauso barību. Tai ir vairāki plusi. Pirmkārt, barība var ilgstoši stāvēt traukā un nebojāties. Otrkārt, tā ir ērti uzglabājama. Arī no ekonomiskā viedokļa tā ir pārāka par citām barībām. Mūsdienās ne tikai attīstās cilvēku uzturzinātne, bet arī dzīvnieku barības tirgus nepārtraukti attīstās un mainās. Pēdējā laikā arvien biežāk ražotāji atsakās no graudaugiem barības sastāvā, aizstājot tos ar saknēm, piemēram, kartupeļiem, bietēm, vai ar pākšaugiem – zirņiem, pupām, lēcām. Iemesls var būt gan tas, ka dzīvniekiem rodas dažādas alerģijas, gan tas, ka graudi kļūst dārgāki, turklāt, tos audzējot, tiek izmantoti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, kas, lai arī iznīcina nezāles un palielina ražību, vienlaikus var radīt nevēlamu ietekmi uz dzīvo organismu. Protams, vari barot kaķi arī ar konserviem, taču tajos ir līdz 70 procentiem mitruma, tātad konservu vajadzēs daudz vairāk un tas būs dārgāk. Turklāt vairumā konservu nav visi nepieciešamie vitamīnu un minerālvielas, tāpēc tās jādod papildus, kas saimniekam ir liekas klapatas. Vēl viens no barošanas veidiem ir svaigēšana, proti, svaigi, termiski neapstrādāti produkti. Kaķis pēc savas būtības ir plēsējs, un lielākoties viņa nagos nonāk peles, putni un citi sīki dzīvnieciņi. Kaķis tos apēd ar visiem iekšējiem orgāniem – tā ir šim plēsējam pilnvērtīga svaigā barība, kas nodrošina visu nepieciešamo uzturvērtību. Ja šāda veida barību tev ir iespēja sagādāt savam mīlulim – vari domāt par svaigēšanu. Tomēr ieteicams būtu konsultēties ar veterinārārstu – vai un cik daudz, un kādas papildu minerālvielas vai vitamīni būtu jādod kaķim. 

    Par zivīm

    Ilgu laiku kaķu īpašnieki uzskatīja, ka vispiemērotākās kaķa barošanai ir zivis. Te gan uzreiz jāsaka, ka dabiskajā vidē kaķi zivis nemedī. Taču zivis dot var. Bet jāzina vairāki priekšnoteikumi. Jūras zivis kaķim var dot arī jēlas, nevārītas, bet saldūdens zivis būtu vēlams piedāvāt tikai termiski apstrādātas (vārītas, sutinātās, tvaicētas).

    Saldūdens zivis biežāk var saturēt kaitīgās baktērijas salmonellas un listērijas, kā arī pastāv risks inficēties ar parazītiem.

    Zivīs var būt lenteņi, apaļtārpi un plakantārpi, kas pēc zivju termiskās apstrādes aizies bojā, bet šādās zivīs nebūs saglabājušies arī vitamīni un citas vērtīgās uzturvielas. Ja nav vēlēšanās dot termiski apstrādātas zivis, no inficēšanās var mēģināt izvairīties, zivis pirms došanas mājdzīvniekiem sasaldējot mīnus 20 grādu temperatūrā. Zivis ieteicams dot termiski apstrādātas arī tāpēc, ka svaigās zivīs ir enzīms tiamināze, kas izraisa B1 vitamīna sadalīšanos. Vārot enzīms sadalās, un kaķa organismam vairs nav bīstams.

    Veikalos nopērkamās zivis. Jā vai nē?


    Tuncis un tunča konservi

    Nav noslēpums, ka uz kaķiem tunča konservu kārbas atvēršanas skaņa iedarbojas kā magnēts. Taču šīs zivs lietošana mājdzīvnieku uzturā ir pretrunīga. Ilgdzīvotājs tuncis var saturēt smagos metālus, piemēram, dzīvsudrabu, un uzkrāt ķīmisko un toksisko piesārņojumu. Mazliet tunča ļoti retu reizi, visticamāk, mincim nekādu ļaunumu nenodarīs. Bet, ja cilvēkiem domātie tunča konservi būs gandrīz vienīgais, no kā kaķis pārtiek, tas var izraisīt uzturvielu nepietiekamību, jo tuncis nesatur visas kaķa organismam nepieciešamās uzturvielas. Visprātīgāk tunci kaķim nedot nemaz. 

    Lasis un forele

    Veikalos nopērkamie laši lielākoties ir audzēti nebrīvē un var saturēt hormonu, antibiotiku un citu kaitīgu vielu atliekas. Šad un tad ar mazu lasīša vai foreles gabaliņu minci var pacienāt, un nekas ļauns nenotiks, taču ar to nevajadzētu aizrauties, lai arī cik ļoti tavam kaķim tas garšotu. Un nekādā gadījumā nevajadzētu dot sālītu vai kūpinātu lasi, jo tas satur lielu daudzumu sāls. 

    Garneles 

    Garneles ir ļoti iecienīta delikatese cilvēku ēdienkartē, bet vai arī kaķiem tās ir piemērotas? Īsā atbilde – jā! To sastāvā ir daudz vērtīgu uzturelementu, kas labvēlīgi ietekmē dzīvnieka veselību. Šī jūras velšu gaļa satur nātriju, kāliju, dzelzi, fosforu un pat omega 3 un omega 6 taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē mājdzīvnieka imunitāti. Garneles tiek uzskatītas par pārtikas produktu ar zemu kaloriju daudzumu, jo tajās tikpat kā nav ogļhidrātu. Savukārt olbaltumvielu, gluži pretēji, tajās ir liels daudzums, kas ir ļoti labi, jo šī organiskā viela ir svarīga ne tikai cilvēku, bet arī dzīvnieku veselībai. Taču ir jāatceras viena svarīga lieta. Ja gribi cienāt savu minci ar šo delikatesi – pēc garneles svaigas, nevis sasaldētas. Tā kā šis produkts ātri bojājas, ražotāji garneles apstrādā ar ķīmiskām piedevām, lai tās ilgāk uzglabātu. Arī pārdevēji bieži vien pievieno antibiotikas, kas nav nekas labs. Ja nu tev nav iespējas iegādāties svaigas garneles, nepērc saldētu produktu lētā lielveikalā. Obligāti pievērs uzmanību ražotājam. Labāk izvēlēties zīmolu, kas populārs visā pasaulē un ir ļoti pieprasīts cilvēku vidū. 

    Cik bieži var barot ar garnelēm?

    Tā kā garneles ir lielisks olbaltumvielu avots, katru dienu tās kaķim dot nevajadzētu. Šis produkts nav piemērots kā pamatēdiens. Tāpēc vislabāk, ja kaķi pacienāsi ar vienu lielu garneli vai divām maziņām ne biežāk kā divas reizes nedēļā. Un atceries, ka neapstrādātas garneles mincim dot nedrīkst. Pirms cienā ar tām kaķi, notīri tās un uzvāri. Ūdenim nepievieno garšvielas un sāli.  

    Konservētas un žāvētas zivis

    Tās kaitīgas tādēļ, ka tām pievienots daudz sāls. Tas pats attiecas uz žāvētām un vītinātām sāļajām zivīm. 

    Jūras zivis

    Jūras zivis – heks, mintajs, siļķe, brētliņa, sardīne u. c. – ir lielisks veselīgo omega 3 un omega 6 taukskābju avots, kam piemīt gan iekaisumu mazinošas, gan citas vērtīgas īpašības. Tās sniedz dzīvniekiem nepieciešamo enerģiju, nodrošina normālu šūnu funkcionēšanu un ļauj uzsūkties A, D, E un K vitamīniem. Tāpat taukskābes stiprina locītavas un sirdsdarbību, kā arī palīdz nodrošināt veselīgu ādas un apmatojuma stāvokli. Ik pa laikam jūras zivis var iekļaut kaķa ēdienkartē, bet ne pārlieku bieži. 

    Kalmāri

    Kalmāriem, tāpat kā zivīm, ir diezgan augsts fosfora līmenis – 250 mg fosfora uz 100 g produkta. Un, kā zināms, pārāk liels fosfora daudzums kaķa uzturā mincim var izraisīt urīnakmeņu slimības. Tāpēc daudzi veterinārārsti neiesaka iekļaut kaķa uzturā kalmārus un citus jūras produktus. Tomēr viedokļi par to dalās. Kalmāri satur arī olbaltumvielas, kas ir ļoti noderīgas augošam organismam. Kaķim var dot tikai bez sāls vārītus kalmārus. Nekādā gadījumā kūpinātus vai ceptus. Ja nu tavs kaķis ir kā bez prāta vārītu kalmāru dēļ, dod tos kā gardumu ne biežāk kā divas reizes mēnesī. Tad vari būt drošs, ka tie nekādu kaitējumu tava minča veselībai nenodarīs.

    Kaltētas zivis

    Zooveikalu plauktos atrodamas dehidrētas un aukstumā kaltētas zivis, kas ir lielisks našķis, jo tām ir cita garša un smarža, turklāt kaltēto zivju ādas palīdz tīrīt mājdzīvnieka zobus, uzturēt veselu mutes dobumu. Tajās saglabājas arī vērtīgās taukskābes, tāpēc kaltētas zivis varbūt pat ir ieteicamākas pa termiski apstrādātām.

    Cik bieži ar zivīm barot?

    Vēlams, ne biežāk kā reizi nedēļā. Un nebrīnies, ja, barojot kaķi ar zivīm, viņa urīns sāks smakot daudz spēcīgāk, īpaši jau runčiem, kuriem zivis pārāk bieži nebūtu ieteicams dot arī tāpēc, ka tās veicina urīnakmeņu veidošanos. 

    Atceries!

    • Zivis nekādā gadījumā nebūtu vēlams dot grūsnām kaķenēm. Pat vārītās zivīs esošās vielas caur placentu nokļūst topošā mazuļa organismā un kavē tā attīstību. 
    • Kas par daudz, tas par skādi, tāpēc, rūpējoties par sava mīluļa veselību, svarīgi nepārspīlēt – jebkuras barības vielas, lietotas pārāk lielā daudzumā, var izsist organismu no līdzsvara un radīt liekas problēmas. 
    • Zivis ir viegli sagremojams proteīna avots. Vislabāk kaķiem piedāvāt mazas, taukiem bagātas zivtiņas – brētliņas, sardīnes, makreles, anšovus. 
    • Iepazīstinot mīluli ar zivīm un vispār ar jebkuru jaunu barību, jāsāk ar mazu porciju, lai pārliecinātos, ka viņam pret konkrēto zivi nav alerģijas vai nerodas kuņģa un zarnu trakta traucējumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē