• 9 padomi krūmmelleņu stādīšanā un kopšanā

    Dārzs
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Likee68 / Shutterstock
    Krūmmellenes ir pieticīgi meža augi, kas labprāt aug nabadzīgā, smilšainā augsnē, un tieši šī iemesla dēļ tām dārzā nākas veltīt daudz rūpju – auga prasības pēc meža apstākļiem ir grūti nodrošināmas. Tomēr tas ir iespējams!

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte, Krūmmelleņu audzētāja ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi, uzņēmuma SIA Arosa-R līdzīpašniece. 

    1. Stādīt var visu veģetācijas periodu. Amerikāņi stāda pat ziemā, jo pie viņiem ziemas ir ļoti siltas – ja vien zemē var iedurt lāpstu, tad stādīt var. Pat plus 4 grādos saknītes ir aktīvas un spējīgas iesakņoties. Augi spēj iesakņoties, arī ja tiek stādīti ziedēšanas un ogu periodā.
    2. Vislabāk patiks skāba, irdena augsne ar pH 4–5. Izcili, ja tā ir kūdra. Stādīšanai jāizvēlas saulaina, ja vien iespējams, aizvēja vieta.
    3. Ja augsne ir mālaina, smaga, vajadzētu darīt šādi: izrok dobi, kas ir 35 centimetru dziļa un 60 centimetru plata. Saknes krūmmellene veido plašumā, nevis dziļumā, tāpēc dziļāku dobi noteikti nevajag. Visa bedre jāpiepilda ar kūdru, vislabāk ar Laflora KKS–M1, kas paredzēta tieši skābumu mīlošiem meža augiem. Stādot kūdrai var pievienot arī priežu mizu mulču, lai augsnei būtu labāka aerācija.
    4. Ja gruntsūdeņi ir augsti, augsni var uzirdināt, sajaukt ar kūdru un stādīt krūmus uz uzbēruma jeb kupicas. Tiesa, uzbērums tādā gadījumā jāveido diezgan augsts, ar kārtīgu kaudzi, lai augs neapgāžas. Un sausā laikā stādi dūšīgi jālaista.
    5. Jāstāda 7–8 centimetrus dziļāk, nekā augs audzis podā, lai labāk iesakņojas.
    6. Mulčē – to var darīt ar tīru Laflora KKS–M1 kūdru vai arī piejaukt tai priežu mizu mulču. Šim nolūkam der arī priežu zāģu skaidas, tikai tad papildus jāpievieno slāpeklis, jo, priežu skaidas sadaloties, to patērē.
    7. Lai krūmmellenes labi augtu un ražotu, tās obligāti jāmēslo. Pavasarī, aptuveni aprīļa beigās, augus vajag labi pabarot ar slāpekli amonija sulfāta vai karbamīda veidā – pa saujai uz vienu krūmu – un kārtīgi aplaistīt. Pa virsu mēslojumam var uzrušināt mulču, tad laistot aktīvās vielas labāk uzsūksies. Vasarā izmanto kompleksos ūdenī šķīstošos mēslojumus, kas paredzēti tieši krūmmellenēm. Piemēram, Kano organiskais mēslojums augiem, kam patīk skāba augsne, Vito Silva, Schultz Blueberry Food atbilstoši instrukcijai. Var izmantot arī rododendriem paredzēto barību. Tikai jāņem vērā, ka ar mēslošanas devām nedrīkst pārcensties (labāk, lai krūmmellenes ir nedaudz badā nekā pārēdušās) un mēslot ar laistīšanu nevajadzētu vēlāk par 10. jūliju. Pēc tam var miglot uz lapām. Slāpeklis vairāk nepieciešams tieši pavasarī, bet, ja vasarā lapas ir sarkanīgi dzeltenas, tas nozīmē, ka ir slāpekļa trūkums – tad var augus pabarot ar amonija sulfātu vai amonija nitrātu, izšķīdinot to ēdamkaroti uz spaini un apliet (spaini uz krūmu). Karbamīdu gan drīkst lietot tikai pavasarī! Rudenī krūmus vēlreiz kārtīgi nomulčē ar kūdru vai arī kūdras un priežu mizu maisījumu un ierušina mulčā pa saujai superfosfāta un kālija magnēzija. Vecākiem un lielākiem stādiem deva var būt trīs saujas minerālmēslu uz krūma. Atceries! Ar kūtsmēsliem un vircu krūmmellenes mēslot nedrīkst!
    8. Apgriešana. Ogas veidojas uz sānu dzinumiem, kas ir 3–10 centimetru gari. Krūms jāapgriež tā, lai saule tiktu klāt krūma viducim un visām vietām, kur veidojas ogas, citādi tās būs sīkas un mazas. Vēlams, lai krūmam būtu 7–8 lielie zari. Labāk apgriezt pavasarī, jo tad var redzēt, kuri zari ziemā bojāti.
    9. Laisti! Ja krūmi iestādīti tīrā kūdrā, laistīšana nav tik būtiska, jo kūdrai piemīt īpašība pumpēt ūdeni uz augšu, tāpēc arī ļoti lielā sausumā augu saknes tiek pie mitruma un neizžūst. Bet, ja mellenes aug minerālaugsnē, zemē, obligāti jālaista! Te gan svarīgi laistot nesamazināt augsnes skābumu, jo, piemēram, akas ūdenim pH ir 7–8, bet mellenēm vairāk par pH 5 nav vēlams. Ja vien iespējams, labāk izmantot laistīšanai lietus ūdeni vai filtrētu (no kaļķa attīrītu) krāna ūdeni. Vēl laistāmajam ūdenim var pievienot Vito Silva ūdens paskābinātāju vai spainī izšķīdināt šķipsniņu citronskābes.

    Mācies no dabas

    • Likums numur viens – vietā, kur paredzēts audzēt krūmmellenes, augsne nedrīkst būt trekna. Pavēro, kur zilenes aug dabā – tie ir priežu meži, nabadzīga, smilšaina augsne.
    • Otra svarīgā lieta – mitrums. Tas krūmmellenēm ļoti vajadzīgs, bet – augu saknes mitrumā nedrīkst atrasties ilgstoši. Arī mežos mitrās vietās tās aug uz ciņiem, paaugstinājumā, nevis taisni mitrumā. Tas savukārt nozīmē, ka stādīšanas vietā gruntsūdeņi nedrīkst būt augstāki par 30–50 centimetriem. Tāpēc arī, stādot krūmmellenes purvā vai kūdrājā, parasti veido paaugstinātās vagas – līdz pat 60 centimetru augstas. Vai krūmmellenes var izaudzēt Zemgales mālā? Lai gan tā nav augsne, kas šiem ogulājiem visvairāk tīk, tomēr – var. Būtībā šo augu iespējams audzēt pat Alpu kalnos – atliek tikai izcirst akmenī dobi, piepildīt to ar krūmmellenei derīgu substrātu, pievienot pilienlaistīšanas sistēmu, un tā augs!
    • Krūmmellenes audzēt arī podos, piemēram, uz balkona, ja vien nodrošina augam nepieciešamās prasības.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē