• Vai vīriešiem kauns iepirkties ar auduma maisiņu?

    IEVA dzīvo zaļi
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Viens no "zaļajiem" ieteikumiem - pērc apģērbu, ko uzvilksi vismaz 30 reizes!
    Foto: Marco Verch Professional Photographer, Flickr.com
    Viens no "zaļajiem" ieteikumiem - pērc apģērbu, ko uzvilksi vismaz 30 reizes!
    Vai zaļais dzīvesveids ir modes lieta? Pētījumi apliecina, ka sievietes ir ievērojami apzinīgākas attiecībā uz ilgtspējīgu dzīvesveidu. Vai tiešām?

    Šis gads ar klimata pārsteigumiem neskopojās, tostarp arī ar mūsu platuma grādiem netipisko karstumu vasaras viducī un neparasti drēgno rudens iesākumu jau augustā. Kaut kas ar dabu nav ok, tāpēc pat tādi žurnāli kā Harper’s Bazaar un Marie Claire uzskata, ka ir laiks mainīt paradumus. Ilgtspējīga dzīvesstila tendences sen vairs nav tikai eko šmeko kosmētikas burciņas un pārtikas produkti ar bio sertifikātu. Tās ir ikdienas izvēles it visā. Nomainīt plastmasas zobu birsti uz to, kas ražota no bambusa? Retāk pļaut zālāju pie mājas? Nelidot uz dienvidiem, bet doties ceļojumā ar vilcienu?

    60% – tik no visiem kaitīgajiem izmešiem, kas vainojami klimata pārmaiņās, rodas no mājas patēriņa lietām.

    Pētījumi apliecina, ka sievietes ir ievērojami apzinīgākas attiecībā uz ilgtspējīgu dzīvesveidu, zaļākiem iepirkšanās paradumiem un videi draudzīgām izvēlēm. To vēl vairāk pastiprina produktu mārketings – tā sauktie zaļie produkti un pakalpojumi mērķēti tieši sievietēm, tā raksta žurnāls Marie Claire, atsaucoties uz Francijā veiktu pētījumu.

    Tādi ilgtspēju veicinošie produkti kā silikona menstruālās piltuves, vairākreižu lietojamie biksīšu ieliktņi, kā arī kosmētikas līdzekļi, kas arvien biežāk nopērkami stikla vai tērauda iepakojumos, protams, ir domāti sievietēm.

    Tāpēc reizēm var šķist, ka dzīvojam uz dažādām planētām, kur vīrieši par, piemēram, plastmasas atkritumu kalniem neko nebūs dzirdējuši.

    Iemesls tam ir pavisam vienkāršs, sievietes ir ne tikai dedzīgākas pircējas, bet arī ļoti atbildīgas un paklausīgas, kā arī tās, kas sagādā mājas preču klāstu. Viss atbilstoši tipiskākajiem dzimumu stereotipiem, vēstīts tirgus izpētes uzņēmuma Mintel pētījumā pirms trijiem gadiem. Tāpēc visas zaļās produktu līnijas tikpat labi varētu pārdēvēt par rozā, uzskata pētījuma autori.

    Lūk, 12 soļi pretim ilgtspējīgam dzīvesveidam!

    1. SĀC AR VIENU! Tev nav diennakts laikā jākļūst par veģetārieti vai no šodien jāpērk tikai kosmētikas zīmoli ar ekosertifikātu. Iespējams, zaļās jeb precīzāk sakot ilgtspējīgās izvēles līdz šim esi atlikusi, jo tev nav tam laika. Arvien biežāk izskan ieteikums, kļūt nevis par 100% zaļu, bet gan spert vismaz 1 soli pretim ilgtspējīgākam dzīvesveidam.

    2. NEIZMET PĀRTIKU! Viss sākas mājās. Tieši tur krājas lielākie atkritumu kalni gan tie, kas atnesti mājās no veikala kā iepakojums, gan tie, ko saražojam paši. Piemēram, ar ēdiena pārpalikumiem. Ja tev ir mīļdzīvnieks, šī vispār nav problēma, taču, ja nav, ieteikums plānot maltīti tā, lai pēc iespējas mazāk no neapēstā nonāktu atkritumos.

    3. IZVAIRIES NO PLASTMASAS! Ja nevēlies bambusa zobu birsti, kas patiesībā ir labs variants, kā mazāk patērēt plastmasu, kas nepārstrādāta dabā saglabāsies teju 400 gadus, izvēlies kosmētiku bez plastmasas. Ko tas nozīmē? To, ka tādu kosmētikas līdzekļu kā matu kondicionieris, lūpukrāsa, smaržas utml. sastāvā bieži ir tādas plastmasas palīgvielas, kas…nekur nepazūd, bet nonāk mūsu organismā. Attiecīgi izraisot dažādas 21.gadsimta slimības.

    4. GATAVO MĀJĀS! Pirmkārt, ja esi zaļo pirkstiņu cilvēks, tad zini, ka pārtikas audzēšana mājās – dārzā, siltumnīcā, uz balkona vai palodzes – ir labs solis uz ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Otrkārt, izvēle gatavot mājās nozīmē, ka tu labāk zini, ko tu ēd, kur kas audzis, no kurienes (cik tālu?) vests, kā arī vari labāk plānot ēdienkarti. Vēlams, sezonālu un no pašmāju produktiem. Ak, jā, un, ja gribi atbalstīt vietējo uzņēmēju, protams, izvēlies to, kas arī atbalsta vietējos ražotājus. Tā visi kopā samazina milzīgo transportēšanas kaitējumu videi.

    5. PĒRC VALKĀŠANAI! Viens no principiem, ko iesaka modes žurnāls Harper’s Bazaar savām lasītājām ir pērkot jaunu apģērbu, padomā, vai uzvilksi to vairāk par vienu reizi. Vai uzvilkšu to vismaz 30 reizes? Ja vari atbildēt uz šo jautājumu apstiprinoši, pērc! Ilgtspējīgas apģērbu modes eksperti iesaka arī iegādāties labu un izturīgu apģērbu retāk – tas nozīmē rūpīgāk saplānot savu garderobi un sakombinēt tērpus tā, lai tos var valkāt arī dažādās sezonās. Ātrajai modei teikt – nē, bet, ja nepieciešama balles kleita, varbūt vari tērpu aizņemties vai izīrēt?

    6. IEPĒRCIES APZINĀTI! Ikviens jauns pirkums nozīmē lielāku vai mazāku kaitējumu planētai, kamēr jebkas jau reiz lietots ir pilnīgi nevainīgs un drošs attiecībā uz vidi un planētas nākotni. Tas nenozīmē, ka vairs neko nekad nevajag pirkt, taču apzināti gan. Divreiz padomājot – vai man to tiešām vajag? Un, ja pērc, tad dod priekšroku ne tikai labiem, kvalitatīviem zīmoliem jauno preču klāstā, bet arī vintage veikalos.

    7. EJ UZ BIBLIOTĒKU! Viszaļāk, iespējams, būtu lasīt planšetē vai telefonā, taču tās, kurām lapu šķirstīšana ir neatņemama procesa daļa, ieteikums pierakstīties vietējā bibliotēkā. Kāds sakars grāmatām ar ilgtspēju? No vienas puses tu ietaupīsi naudu, jo labas grāmatas ir tiešām dārgas, no otras – arī grāmatas ir preces un atsakoties no to pirkšanas tu mazini patēriņa kultūru – pārtērēšanās ārprātu, kas ir viens no lielākajiem pasaules piesārņotājiem.

    8. MAZGĀ AR ROKĀM! Jā, veļas mazgājamā mašīna, gluži tāpat kā veļas žāvētājs patērē daudz – gan ūdeni, gan siltumu, tātad – enerģiju, tāpēc mazgājot veļu retāk vai atsakoties no žāvētāja vispār, tu darītu labu pasaulei. Droši vien šis solis daudzām liek šausmās saķert galvu, taču nav tik traki. Pirmkārt, padomā, cik bieži esi iemetusi kreklu vai bikses netīrajā veļā, kaut patiesībā tur ir tikai viens tik tikko samanāms pleķītis. To vari noteikti izmazgāt ar rokām. Otrkārt, ja esi gatava izkārt veļu uz balkona statīva vai veļas auklas, no žāvētāja vari atteikties pavisam. Atteikties var arī no matu fēnu vai matu taisnotāja, lai mainītu savu dzīvesveidu.

    9. SALABO PIRMS IZMET! Arvien biežāk redzēsim veikalu plauktos preces, kas ražotas no reiz lietotiem priekšmetiem vai to daļām. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka ziemas riepas ne tikai var lietot arī vasarā, bet no tām var saražot gumijas segumu, ko izmantot būvniecībā vai kur citur. Ilgtspējīgi dzīvot tas nozīmē ar vieglu roku nepirkt jaunas mēbeles vai sadzīves tehniku, bet padomāt, ko un kā to visu var salabot pirms izmest.

    10. EJ AR KĀJĀM! Protams, ka uz otru pilsētas vai Latvijas galu ar kājām neaiziesi. Ne visur arī ērti un droši braukt ar velosipēdu – pat ja ļoti gribētos… Starp citu, ļoti videi saudzējošs pārvietošanās veids ir sabiedriskais transports, ko vajadzības gadījumā kombinēt ar pastaigu – piemēram, saulainā dienā vai kad ir vairāk brīva laika nesteidzīgai pilsētas vai dabas baudīšanai no kājāmgājēja skatupunkta. Atceries, ka tālākiem ceļojumiem vislabākā zaļā izvēle ir brauciens ar vilcienu!

    Menstrual Cups in line
    Menstrual Cups in line

    11. LIETO PILTUVI! Menstruāciju piltuves tāpat kā auduma biksīšu ieliktņi, kas pieejami dažādos izmēros, krāsās, košos vai pavisam neitrālos auduma rakstos ir viens no labākajiem pirkumiem ceļā uz ilgtspējīgu dzīvesveidu. Tas, protams, nav nekas jauns, mūsdienās pieejamas arī daudzreiz lietojamās menstruāciju biksītes, kas gatavotas no īpaša mitrumu uzsūktspējīga materiāla. Kopīgais šiem zaļajiem aksesuāriem vannasistabas skapītī ir tas, ka to lietošana nerada plastmasas atkritumus.

    12. NESTRESO! Mūsdienās ir termins “ekotrauksme”, kas apzīmē bailes no ekoloģiskās bojāejas. Šīs bailes var būt pamatotas ar reālām situācijām, kad cilvēki dzīvo tādās pasaules vietās, kur ir pieredzēti plūdi vai ugunsgrēki, tomēr daudziem cilvēkiem šīs bailes ir saistītas ar ziņās dzirdēto un redzēto. Tās var izpausties kā šoks, nemiers, depresija, bezpalīdzības, nolemtības un dažādas citas baiļu sajūtas. Tā vietā, lai satrauktos par to, ko nevari, neuzdrošinies vai gluži vienkārši tev nesanāk izdarīt ceļā uz ilgtspējīgāku dzīvi, izvēlies domāt par to, ko vari mainīt. Un pieņem, ka viens solis ir sākums, un pārējie sekos pēc tam.

    FAKTS: 2020. gadā Jēlas Universitātē veiktais pētījums atklāja, ka vairāk nekā 40% amerikāņu ir jutuši bezcerību vai izmisumu par klimata pārmaiņām.

    Projekts KOPĀ ZAĻĀK top ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē