• Koka krēsla jaunā dzīve jeb kā saglabāt vērtīgo mēbelēs?

    Kopā zaļāk
    Zane Kazāka
    31. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mūsdienās, kad patēriņa domāšana un tai sekojošā atkritumu savākšanas un pārstrādes problēma ir stipri samilzusi, ikkatra mēbele, kam ir savs stāsts un vērtība, ir pelnījusi, lai to saglabātu vēl kādai paaudzei. Kā to praktiski izdarīt? Te būs ceļvedis soli pa solim sena, lakota krēsla atjaunošanā.

    Mēbeles, kas ražotas līdz pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, ir tā vērtas, lai tās atjaunotu un lietotu vēl ilgus gadus, ir pārliecināta mēbeļu atjaunošanas uzņēmuma “Pavasara mēbeles” dibinātāja Alise Ābele. Koka krēsla pārlakošana un vienkārša mēbeles atjaunošana būs pa spēkam arī iesācējiem. Aiziet, ķeramies klāt!

    Nepieciešamās lietas:

    • Vecs koka krēsls ar plānu lakas kārtu
    • Smilšpapīrs, graudu izmērs 180
    • Smilšpapīrs, graudu izmērs 240
    • Maska ar respiratoru
    • Cimdi
    • Putekļu lupatiņa
    • Kokvilnas vai trikotāžas uzsūcoša lupatiņa
    • Beice uz eļļas bāzes
    • Otiņa
    • Poliuretāna laka
    • Mīksts pūkains rullītis (augstas kvalitātes)

    !!! Nepieciešamais laiks atjaunošanai: 2–3 dienas.

    Atrodi vecu koka krēslu. Tas var būt apsists, ar redzamiem virsmas defektiem, un tam ir plāna lakas kārta.

    1. Pirmais solis ir ar smilšpapīru apslīpēt laku lielāko bojājumu vietās. Tik nelieliem darbiem kā šis, slīpēšanai izmanto klucīti kopā ar smilšpapīru, ko var nopirkt lentēs. Putekļu nav tik daudz, kā darbojoties ar slīpmašīnu, tādēļ šādus nelielus darbus vari veikt arī mājās. Masku pret putekļiem gan būtu labi uzlikt. Iesākumā izmanto smilšpapīru ar graudu lielumu 180, kas ir pietiekami raupjš, lai noņemtu lieko kārtu, bet ir arī maigs, lai nesaskrāpētu pašu mēbeli. Tad apstrādātās vietas apslauki ar viegli mitru lupatiņu, ļauj nožūt. Tad atkal apslīpē nelīdzenās vietas, noslauki. Slīpēšanu un noslaucīšanu atkārto tikmēr, kamēr mēbele patiešām ir maiga un gluda. Vieglo noslaucīšanu ar mitru lupatiņu slīpēšanai pa vidu sauc par starpmitrināšanu. Tā ir nepieciešama, lai uz āru izceltu nenoslīpēto koka šķiedru. Ja to neizdara, tā paceļas uz augšu pirmajā lakošanas kārtā un padara mēbeli nelīdzenu un raupju. Beigās krēslu apslīpē ar 240 raupjuma smilšpapīru un vēlreiz noslauki.

    2. Kad krēsls ir šādi sagatavots, nākamais solis ir tonēšana. Tonēšanai vari izmantot eļļas bāzes beici pēc savas izvēles. To klāj ar otiņu un lieko klājumu uzreiz noslauki ar uzsūcošu kokvilnas vai trikotāžas lupatiņu.

    Ievēro! Lupatiņas pēc darba pabeigšanas jāievieto ar vāku noslēdzamā burkā vai spainītī, lai tām nepiekļūst skābeklis. Ja to neizdara, piesūcinātajām lupatiņām ir liels risks pašaizdegties. Kokvilnas šķiedra kopā ar eļļaino apstrādes līdzekli un vēl skābekli var radīt aizdegšanos.

    Tonētajam krēslam ļauj nožūt apmēram 24 stundas, bet jāskatās arī, ko instrukcijā par žūšanas ilgumu saka koka apstrādes līdzekļa ražotājs.

    3. Nākamais solis pēc tonēšanas ir lakošana. Šajā gadījumā ir izvēlēta poliuretāna laka (saīsināti – polly). Vislabāk lakot ar ļoti mīkstu, viegli pūkainu rullīti, kurš nemet spalvu – respektīvi jāpērk labs, dārgs variants. Laku klāj divās kārtās. Pēc pirmās kārtas ļauj krēslam nožūt tik stundu, cik lakas ražotājs iesaka instrukcijā. Tad vari klāt otro kārtu.

    Divas lakas kārtas vajadzīgas tādēļ, lai krēsls būtu izturīgāks lietošanā.

    Krēsls gatavs! Pēc tam, kad pamats ir atjaunots, krēslu vari papildināt ar mīkstu polsterējumu, pamata slānim izmantojot porolonu un virskārtai – audumu pēc savas izvēles. Tapsēšanu gan labāk veikt ar kāda meistara palīdzību, jo tas nav tik vienkāršs process, kā tikai noslīpēt ar smilšpapīru un pārlakot.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.



     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē