• Kā vakardienas ēdienus izmantot nākamajā dienā?

    IEVA dzīvo zaļi
    Ilze Klapere
    22. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Var baudīt kā veģetāru pamatēdienu, var arī kādu kvalitatīvu gaļas gabaliņu piedevās
    Foto: Ieva Andersone
    Var baudīt kā veģetāru pamatēdienu, var arī kādu kvalitatīvu gaļas gabaliņu piedevās
    Jā, stāsts ir par produktu tālredzīgu izmantošanu – nevis izmisīgi domāt, ko lai iesāk ar produktu pārpalikumiem, bet jau laikus plānot ģimenes ēdienkarti vairākas dienas uz priekšu. Akcentu šoreiz liekam uz ogļhidrātiem, jo enerģiju ziemā vajag. Klasika – kartupeļi, rīsi un makaroni!

    Plāno 3 dienas uz priekšu!

    1. Ja šodien pusdienās paredzēti kartupeļi, izvāri tos tik daudz, lai pietiek trim ēdienreizēm! Piemēram, šodien vārīti kartupeļi ar sēņu mērci, rīt kartupeļu biezputra ar zaļajiem salātiem, bet parīt – sacepumā, kur satiekas gan vārītie apceptie, gan kartupeļu biezputra (skaties recepti!).
    2. Ja galdā iecerēti rīsi, izvāri tos trīsreiz vairāk, un padoms tāds pats – šodien vārīti rīsi ar chili con carne, rīt tie paši vārītie rīsi vistas zupā, parīt pannā cepti tomāti un kabači ar rīsiem (skaties recepti!).
    3. Tas pats ar makaroniem – ja šodien pagatavo vienkārši makaronus ar sieru, izvāri vairāk un rīt tos varēsi pievienot aukstajiem makaronu salātiem ar olīvām, rukolu un kaltētiem tomātiem, bet parīt pasniegt ar saceptām meža sēnēm (skaties recepti!).

    Visi trīs ogļhidrātu avoti – kartupeļi, rīsi un makaroni – vārītā veidā noslēdzamā traukā ledusskapī var glabāties 2–3 dienas.

    RĪSI

    Rīsi ar ceptiem tomātiem un kabačiem

    Ātri pagatavojama, bet garšās bagātīga un aromātiska recepte – var baudīt kā veģetāru pamatēdienu, var arī kādu kvalitatīvu gaļas gabaliņu piedevās. Savukārt pikantumu var regulēt pēc vēlēšanās. Ieteikums – mazliet asumiņa ir vēlams, ja laukā valda nemīlīgs laiks un gadījies nosalt!

    Sastāvdaļas

    • 200 g vārītu rīsu
    • 1 mazs sīpols
    • 1 ķiplokdaiviņa
    • 2 nelieli kabacīši (labāk krāsaini – gaišzaļš, tumši zaļš, dzeltens)
    • 4 nelieli tomāti (labāk krāsaini, lai skaistāk!)

    Eļļa cepšanai

    • 2–3 ēdamkarotes Ponzu sojas mērces (sojas mērce ar citronu aromātu)
    • 1 tējkarote asās Sriracha čili mērces (ja vēlas)
    • Sāls, cukurs (garšas neitralizēšanai, ja tomāti skābāki), svaigi malti melnie pipari pēc garšas
    • Lociņi pasniegšanai

    Pannā sakarsē eļļu un sīki sagrieztus sīpolus apcep caurspīdīgus. Pievieno plāni grieztas kabaču ripiņas un maisot apcep zeltaini brūnas. Liek klāt gabaliņos sagrieztus tomātus, sakapātas ķiplokdaiviņas un kādu brīdi pacep visu kopā. Pieber sāli un cukuru pēc garšas, arī maltus melnos piparus un aso Sriracha mērcīti (ja vēlas asāku). Ber klāt vārītos rīsus un maisot izkarsē. Pievieno sojas mērci ar citronu aromātu (ja nav, var parasto sojas mērci un mazliet svaiga citrona sulas), maisot apcep visu vēl kādu minūti, tad pagaršo, vai vēl ko neprasās, un gatavs! Pasniedzot pārkaisa ar sīki sagrieztiem zaļajiem lociņiem.

    KARTUPEĻI

    Kā pie mammas – sierīgais kartupeļu sacepums

    Sātīgs un garšīgs. Vecmodīgie varētu teikt, ka garšo pēc bērnības, bet modernie –ka šis ir īsts comfort food (komforta ēdiens – angļu val.). Taisnība būs abiem, tikai viens ieteikums – vislabāk šo sacepumu baudīt pēc rudens lapu talkas vai pārgājiena!

    Sastāvdaļas

    • 350 g vārītu vai vārītu apceptu kartupeļu
    • 350 g kartupeļu biezputras
    • 150 g sakapāta šķiņķa (vārītas vistas gaļas vai saceptas maltās gaļas, vai sojas)
    • 200 g rīvēta Čedaras siera
    • Lociņi
    • 200 g skābā krējuma
    • 150 g saldā krējuma
    • 1 tējk. sāls
    • ½ tējk. svaigi maltu melno piparu
    • ½ tējk. ķiploku pulvera

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Cepamo trauku (ap 20 × 30 cm ar vismaz 8 cm augstām maliņām) viegli iesmērē ar sviestu vai eļļu. Ber traukā vārīto vai cepto kartupeļu gabaliņus, kartupeļu biezputru un sakapāto šķiņķi, kā arī pusi sarīvētā Čedaras siera. Pievieno arī abus krējumus, sakapātos lociņus, sāli, maltus melnos piparus un ķiploku pulveri. Visu kārtīgi samaisa. Pāri pārkaisa atlikušo pusi sarīvētā siera un šauj 200 grādos uz pusstundu, līdz siers jauki izkusis un sacepums omulīgi burbuļo.

    Makaroni

    Gardie makaroni ar meža sēnēm un trifeļu eļļu

    Vienkāršs ēdiens, taču garša – izsmalcināta! Jau tikai ceptām meža sēnēm vien garša ir burvīga, bet, ja mājās ir olīveļļa ar trifeļu aromātu, maltīte kļūs restorāna cienīga. Noteikti ieteicams arī pārrīvēt aromātisku cieto sieru – pietiks ar pāris skaidiņām, lai ēdiens iegūtu īpašo noti!

    Sastāvdaļas

    • 200 g vārītu makaronu
    • 200 g jau saceptu meža sēņu ar sīpoliem (var no saldētiem krājumiem)
    • Pāris timiāna zariņu
    • Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
    • 50 ml saldā krējuma
    • 30 g Parmesan tipa cietā siera
    • Šļuciņa trifeļu eļļas

    Ja sēnes jau saceptas ar sīpoliem un sasaldētas, tās var uzreiz likt sakarsētā pannā un maisot atkausēt. Ja cep svaigas, ņem mazliet vairāk sēņu, vispirms sviestā apcep zeltainus sīki sagrieztus sīpolus, tad pievieno cepamās sēnes, kādu timiāna zariņu un sacep visu kopā. Tad pievieno vārītos makaronus, apmaisa, uzkarsē. Pielej saldo krējumu, pieber sāli un piparus pēc garšas, kādu minūti, divas maisot, visu apcep. Liek karstu uzsildītos šķīvjos, pārrīvē cietā siera skaidiņas un viegli pārlaista ar trifeļu eļļu. Ja tādas nav, ieteicams pārslacīt ar kvalitatīvu, aromātisku olīveļļu.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē