• Maikls Džordans un Čikāgas Bulls — tā varēja būt arī cita deja

    Sabiedrība
    Renārs Diņķītis
    5. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Flickr
    Filmas The last dance veidotāji no 19. aprīļa katru nedēļu demonstrēja divas sērijas par, iespējams, izcilāko NBA komandu tās vēsturē, un, protams, galvenais varonis šajā filmā ir leģendārais MAIKLS DŽORDANS.

    Tomēr stāsts nebūs par filmu, bet basketbolistu un to, ka Čikāgas Bulls vietā varēja būt cita komanda, kura uz 14 gadiem kļūtu par vienu no pasaules basketbola mekām.

    Visa stāsta pamatā ir 1984. gada NBA drafts. To dēvē par visu laiku labāko draftu NBA vēsturē, jo tas basketbola pasaulei deva četrus izcilus spēlētājus – Hakimu Oladžuvanu, Čārlzu Bērkliju, Džonu Stoktonu un, protams, Maiklu Džordanu. 1984. gada NBA draftā ar pirmo numuru tika izraudzīts Hakims Oladžuvans, kuru draftēja Hjūstonas Rockets, – viņš uz sevi liktās cerības attaisnoja visas karjeras ­laikā. Oladžuvans palīdzēja Rockets izcīnīt divus līdz šim vienīgos NBA titulus šīs komandas pastāvēšanas vēsturē. Abos finālos tieši Oladžuvans tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju (MVP). Līdz ar to Rockets organizācijai reti pārmet to, ka viņi nedraftēja Maiklu Džordanu.

    Otrā izvēle piederēja Portlendas Trail Blazers komandai. Ja drafts notiktu šodien, tad neapšaubāmi ar otro kārtas numuru tiktu izvēlēts Džordans, jo mūsdienu basketbolā svarīgākais ir talants un spēlētāja potenciāls, nevis tas, kādas pozīcijas spēlētājs viņš ir. Bet tajos gados komandas ģenerālmenedžeri domāja citādi.

    Portlendas Trail Blazers ģenerālmenedžeris Stjū Inmans bija pārliecināts, ka komandai visvairāk nepieciešams centra spēlētājs, tāpēc viņš bija gatavs riskēt, 1984. gada draftā ar otro kārtas numuru izvēloties Semu Bouviju. Pēdējā augstskolas sezonā viņš spēlē guva vidēji tikai 10,5 punktus (Džordanam – 19,6 punkti), bet pirms tam – starp otro un trešo sezonu – Bouvijs bija augstskolu basketbolā divus gadus izlaidis kājas traumas dēļ.

    Stjū Inmans uzskatīja, ka Džordans un pirms gada draftētais Drekslers, kurš jau paspējis kļūt par vienu no komandas līderiem, viens otru laukumā ierobežos. Pirms drafta viens no Trail Blazers līderiem Maikls Tompsons (tagadējās basketbola zvaigznes Kleja Tompsona tēvs) pateica – ja Trail Blazers izvēlēsies Džordanu, tad Džordans, viņš un Drekslers izveidos NBA dinastiju uz ilgu laiku. Tam nebija lemts notikt.

    Maikls Džordans nevar sūdzēties par savu karjeru un sešiem izcīnītiem NBA čempiontituliem. Jautājums ir – vai Trail Blazers komandā viņam veiktos labāk? Karjeras sākums noteikti būtu vieglāks.

    Džordans nokļuva komandā, kura iepriekšējās trīs sezonas bija viena no vājākajām visā līgā. Bulls mājas spēles bija vienas no vissliktāk apmeklētajām visā NBA.

    Jau pirmajā Džordana sezonā Bulls iekļuva izslēgšanas spēlēs, Bulls mājas spēles klātienē noraudzījās par 230 tūkstošiem cilvēku vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Džordans padarīja komandu labāku, un Bulls uz nākamajiem 14 gadiem kļuva par vienu no pasaules basketbola centriem. Bet Džordanam vajadzēja gaidīt 7 sezonas, lai viņam apkārt būtu spēlētāji, kuri palīdzētu komandai izcīnīt čempiontitulu.

    Savukārt Trail Blazers regulāri bija play-off komanda ar tādiem meistarīgiem basketbolistiem kā Klaids Drekslers, Maikls Tompsons, Kiki Vandevedžs, Džeroms Kersijs. Bet klubam regulāri neveicās izslēgšanas spēlēs, jo spēlētājiem pietrūka uzvarētāju mentalitātes, kas piemita Maiklam Džordanam.

    Ja Trail Blazers draftētu Džordanu, tad jau no pirmās sezonas Džordanam būtu bijusi iespēja cīnīties par ­čempiontitulu.

    Neviens nevar pateikt, cik čempiontitulu izcīnītu Trail Blazers, ja viņi draftētu Džordanu. Ar Dreksleru kā saspēles vadītāju un Džordanu kā uzbrūkošo aizsargu Trail Blazers būtu varens spēks pret jebkuru ­komandu.

    Ar šo draftu Trail Blazers zaudēja ne tikai, iespējams, vairākus čempiontitulus, bet arī lielu peļņu, kāda būtu, ja komandā spēlētu tāds spēlētājs kā Maikls Džordans.

    Sems Bouvijs NBA aizvadīja 10 sezonas, mokoties ar traumām. 511 spēlēs viņš guva vidēji 10,9 punktus spēlē, izcīnīja 7,5 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,8 metienus. Statistika nav tā sliktākā, bet ne drafta otrajam numuram.

    2005. gadā Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN nosauca šo Trail Blazers drafta izvēli par sliktāko Ziemeļamerikas profesionālā sporta vēsturē. Savukārt ASV lielākais sporta žurnāls Sports Illustrated Semu Bouviju nodēvēja par NBA vēsturē lielāko drafta neveiksmi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē