• Vai silta vanna palīdz pret muguras sāpēm? Un pirts? 5 svarīgi jautājumi un atbildes

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mugura var sāpēt daudz dažādu iemeslu dēļ. Tie visi ir jānoskaidro un jācenšas tos novērst. Lūk, lasītāju pieci jautājumi un speciālistu atbildes!

    Vai B grupas vitamīni mazina muguras sāpes?

    Atbild neiroloģe Lilita Larka:

    – Jā, daudzi apgalvo, ka viņiem kļūst labāk, bet uz pierādījumiem balstītā medicīna saka ko citu: vitamīnu trūkums nav tas, kas izraisa sāpēšanu mugurā.

    Ar B grupas vitamīniem ir tā: priekšstats par to efektivitāti nāk no padomju laikiem, bet neviens arī mūsdienās nav teicis, ka B12 vitamīns nemazina neiropātiskas sāpes.

    Jā, šis vitamīns ir nervu sāpju remdētājs, bet apšaubu, vai tikai ar B vitamīnu vien varēs mazināt akūtas muguras sāpes.

    Cita lieta, ja sāpes ir ar kādu neiropātisku komponentu – kad sāp kāja vai roka, kaut kur tirpst vai dedzina –, tad B grupas vitamīniem ir lielāka nozīme ārstēšanas plānā.

    Vienīgi varētu rasties jautājums – kāpēc B grupas vitamīni tiek lietoti nevis tablešu veidā, bet injicēti muskulī? Ir reizes, kad injekcijas muskulī noved pie jaunām problēmām – dūriena vietās mēdz veidoties sacietējumi, iekaisumi. Tāpēc, ja medikaments pieejams dažādās formās, labāk to lietot tabletēs vai jāievada vēnā.

    Vai silta vanna mazina muguras sāpes? Un pirts?

    Atbild neiroloģe un osteorefleksoterapeite Inese Blumberga:

    – Variants ar karsēšanos vannā noteikti nav pieņemams, aizmirsti! Arī ar termoforu nevajag muguru sildīt. Jo sākumā, kad sāpes rodas, nevar īsti zināt, kas par vainu. Karsējoties vispirms muskuļi atslābs, asinsvadi paplašināsies un tu varbūt jutīsi atvieglojumu, taču mīkstie audi var piebriest, attīstīties tūska, un pēc tam sāpes būs vēl lielākas.

    Cita lieta ir ar ierīvēšanos – var smērēt ziedes, degvīna uzlējumus, tīties vilnas šallēs. Bet neko nesildīt!

    Vai karsēties pirtī arī neiesaku? Pirts ir cita lieta, jo parasti pēc karsēšanās noskalojas ar vēsu ūdeni. Vēsums asinsvadus sašaurina, tad tūska nerodas. Vēsums un atvēsināšana vispār ir atslēgas vārdi, ja runa ir par līdzekļiem pret akūtām muguras sāpēm pēc neierastas slodzes.

    Tāpēc labāk iesaku sāpīgajai muguras vietai uzziest kādu atvēsinošu ziedi vai uz īsu brīdi pielikt ko vēsu.

    Ne gluži ledu, bet, teiksim, dvielī ietītu pelmeņu paku no saldētavas. Un tikai uz brīdi!

    Kad lietot pretsāpju zāles, ja pēc dārza darbiem mugura stīva? Varbūt labāk paciesties?

    Atbild algoloģe, anestezioloģe un reanimatoloģe Iveta Golubovska:

    – Tiem, kam mugura nav vesela un sāpējusi jau iepriekš, visticamāk, jau ir izrakstītas pretsāpju zāles un mājās atrodams kāds nesteroīdais pretsāpju un pretiekaisuma līdzeklis vai paracetamols.

    Ja prognozē, ka dārza darbi radīs muguras sāpes, pretsāpju tableti vari iedzert jau pirms darbiem, taču – ikvienam tā rīkoties neiesaku.

    Ja ir akūtas pirmreizējas sāpes, tad gan ar pašārstēšanos nevajadzētu nodarboties. Jo akūtas muguras sāpes var liecināt arī par diska trūci vai citu nopietnu problēmu, ko cilvēks pats var neatpazīt, un telefona konsultācijā to ne vienmēr noteiks arī ģimenes ārsts.

    Taču dažus pamatprincipus varu pateikt…

    • Sākoties sāpēm, zāles jāiedzer iespējami drīzāk, lai sāpes nepastiprinātos. Ibuprofēns lietojams 400 mg, dolmens – 25 mg devā, bet naproksēnu un nalgedolu var iedzert 440 mg – divas tabletes, jo lielāku devu bez receptes nemaz nav iespējams nopirkt.
    • Stipru sāpju gadījumā, lai pretsāpju efekts būtu labāks, nesteroīdo pretiekaisuma līdzekli var kombinēt ar paracetamolu.
    • Ja nav ārsta receptes, taču, ja diklofenaka tabletes saglabājušās no iepriekšējās reizes, vari iedzert arī tās – 100 mg.

    Protams, viena tablete akūtu sāpju reizē problēmas neradīs, taču nedrīkst aizmirst, ka ikviens pretsāpju medikaments var izraisīt blaknes. Tos noteikti nav pieļaujams lietot uz savu galvu, ja ir slimas nieres, sirds mazspēja, paaugstināts asinsspiediens, kuņģa un zarnu trakta problēmas.

    Vainīga sakralizācija?

    Mans dēls (15 gadu) līdz šim trenējās airēšanā, bet sākās stipras muguras sāpes, sevišķi pie triecieniem – skrienot, lecot. Magnētiskajā rezonansē konstatēja, ka viņam ir muguras skriemeļa sakralizācija – jostas daļā par vienu skriemeli vairāk nekā visiem, un tas liekais daļēji pieaudzis krusta kauliem. Dēls iet vingrot. Bet trenēties viņš nevar, pie pagriezieniem atkal mugura sāp. Ko lietas labā darīt?

    Atbild vertebrologs Jānis Osītis:

    – Muguras skriemeļa sakralizācija, kas atklāta magnētiskajā rezonansē, ir no dzimšanas, un tas nav sāpju iemesls. Te pie vainas jābūt vēl kaut kam, un airētājiem tas visbiežāk ir 4. vai 5. jostas skriemeļa lūzums pie locītavu izaugumiem.

    Ja skriemelis paliek savā vietā un neveidojas nobīde jeb listēze, šīs nelielās plaisiņas ir grūti pamanāmas.

    Tāpēc vajadzētu aiziet pie mugurkaula ķirurga uz konsultāciju klātienē, lai precizētu diagnozi un saprastu, kā šajā situācijā būtu vispareizāk rīkoties. Diemžēl, ja stresa lūzums jeb osteolīze tiks pierādīta, profesionāls sports dēlam būs jāpārtrauc uz ilgāku laiku.

    Izmeklējuma tulkojumu, lūdzu!

    Magnētiskajā rezonansē ar kontrastvielu, ko veicu pavisam cita iemesla dēļ, man mugurkaula krūšu daļā – L4 skriemeļa ķermeņa augšējā daļā – atrada taukus saturošu hemangiomu vai fokālu kaulu smadzeņu taukainās transformācijas zonu 5–6 mm diametrā. Ko tas nozīmē?

    Atbild neiroķirurgs Igors Aksiks:

    – Mugurkaula skriemeļu hemangiomas ir labdabīgi veidojumi, kas attīstījušies no asinsvadiem. Lielākoties tos atklāj nejauši datortomogrāfijas vai magnētiskās rezonanses izmeklējuma laikā.

    Hemangiomas parasti nerada nekādas problēmas, un nav arī nepieciešama ārstēšana.

    Tikai ļoti retos gadījumos novēro lokālas sāpes mugurā un neiroloģiskus simptomus – tad gan jāvēršas pie neiroķirurga, lai saprastu, vai sūdzībām ir saistība ar hemangiomu un kā situāciju varētu uzlabot.

    Savukārt taukus saturoša skriemeļa transformācija ir normāla mugurkaulāja novecošanas izpausme.

    To parasti novēro pie spondilīta vai spondilozes, kas ir novecošanas radīta skriemeļu vai starpskriemeļu disku deformācija. Arī tas nav nekas bīstams un nav jāārstē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē