• Vai drīkst ēst ievārījumu ar pelējumu pa virsu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Atverot vasarā gatavoto ievārījumu burciņu, kon­statēju, ka uz zaptes virskārtas ir pelējums. Mamma bērnībā mācīja – vajag, negāzelējot burku, visu pelējumu noņemt, un tālāk var ēst droši. Vai tiešām šādu ievārījumu drīkst lietot uzturā? Un kā pelējums vispār tur radās, ja zapte bija kārtīgi izvārīta, burciņa izmazgāta un izkarsēta, turklāt uzlikts pilnīgi jauns vāciņš?

    Iepelējušus ievārījumus un citus pelējuma skartus pārti­kas produktus nav ieteicams lietot uzturā, jo pelējuma sēnīšu veidotie vielmaiņas pro­dukti – dažādi aflatoksīni – ir kaitīgi mūsu organismam! Pe­lējums pārtikas produktos pēc termiskās apstrādes parasti nonāk produktu pakošanas vai pildīšanas procesā no apkār­tējās vides – pamatā no gaisa, jo pelējuma sēnīšu sporas no­kļūst gaisā ar augsnes putekļu mikrodaļiņām.

    Traukos ievā­rījums jāpilda karsts tūlīt pēc vārīšanas, un mājas apstākļos burciņa jāpiepilda maksimāli pilna, lai nebūtu lielas gaisa telpas.

    Jāatceras, ka pelējums ir aerobie mikroorganismi, kas attīstās tikai skābekļa klātbūt­nē. Jā, vāciņš bija jauns, bet vai pirms lietošanas tika ielikts karstā ūdenī? Uz tā, iespējams, jau bija kāda pelējuma spora!

    Lai konservējumos nebūtu pelējuma, masa jālej traukos karsta – ne mazāk nekā 85 grādi –, tūlīt jāaizvāko un trauks jāapgriež ar vāku uz leju, lai pārbaudītu hermētiskumu un pie reizes arī pasterizētu vāci­ņu. Arī vēlāk jāvēro, lai jau at­vērtajās konservējumu burkās neieviestos pelējums – pelē­juma sēnīšu sporas ledusskapī var iekļūt no virtuves gaisa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē