• Urīnskābe asinīs. Kā tā tur nonākusi?!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    14. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz satrauktas lasītājas vēstuli atbild Harijs Čerņevskis, P. Stradiņa Klīniskās universitātes Nefroloģijas centra nefrologs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors.

    Lasītājas vēstule: Man asins analīzēs konstatēja paaugstinātu urīnskābes līmeni – 504 mmol/l, bet norma ir 160–400 mmol/l. Lūdzu, pastāstiet, no kā veidojas urīnskābe asinīs un kā to pazemināt? Man ir 70 gadi. Liene

    Liene, jautājums par urīnskābes vēlamo līmeni asinīs un kas to ietekmē, ir diezgan sarežģīts. Urīnskābes palielināšanos asinīs medicīniski dēvē par hiperurikēmiju. Tā rodas sasitībā ar pastiprinātu urīnskābes veidošanos no purīnvielām vai arī pretēji – ar samazinātu urīnskābes izdali no organisma.

    Urīnskābes līmenis cilvēka asinīs ir vairāk vai mazāk pastāvīgs, un, ņemot vērā to, ka parasti patoloģijas saistās ar tās koncentrācijas palielināšanos, mūs visbiežāk interesē tieši paaugstinātie skaitļi.

    Sievietēm pieļaujamā norma vēl nesen bija līdz 360 mkmol/l (6 mg/dl), vīriešiem – līdz 420 mkmol/l (7 mg/dl), bet mūsdienās pieņemti vienādi rādītāji abiem dzimumiem – līdz 360 mkmol/l.

    Ja asinīs ir paaugstināts urīnskābes daudzums, tā var nogulsnēties audos, visbiežāk locītavās, nierēs, kā arī veicināt sirds un asinsvadu slimību attīstību. Piebildīšu, ka hiperurikēmija sastopama līdz 15 procentiem arteriālās hipertensijas pacientu un 19 procentiem cukura diabēta slimnieku ar aptaukošanos.

    Savukārt 17 procentiem slimnieku tā var pavadīt nieru funkciju traucējumus, bet 40 procentiem hiperlipidēmiju – palielinātu lipīdu daudzumu asinīs.

    Paaugstināts urīnskābes līmenis asinīs var nekā neizpausties vai arī manifestēties ar podagru (podagrisku akūtu vai hronisku artrītu), nierakmeņu slimību vai nieru iekaisumu. Var novērot arī aterosklerozes pastiprinātu veidošanos un arteriālu hipertensiju. To bieži pavada metabolais sindroms jeb aptaukošanās.

    Urīnskābes līmeni asinīs var ietekmēt uztura paradumi. Īpaši nevēlama ir gaļas, it sevišķi dzīvnieku izcelsmes subproduktu, piemēram, aknu, nieru, smadzeņu, ēšana, arī pārmērīga zivju lietošana uzturā.

    Nevēlami ir produkti ar paaugstinātu fruktozes saturu, piemēram, medus vai saldināti gāzēti dzērieni, tāpat arī nevēlams ir alkohols, it īpaši alus.

    Urīnskābes līmeņa paaugstināšanos var veicināt urīndzenošie līdzekļi, ilgstoši lietots aspirīns mazās devās, citostatiskie līdzekļi, kurus izmanto vēža ārstēšanā, angiotensīna konvertējošā enzīma inhibitori, kurus izmanto, piemēram, sirds mazspējas ārstēšanā, un tie gan atslābina asinsvadus, gan palielina urīna izdalīšanos, kā arī alfa un bēta adrenoreaktīvo sistēmu bloķētāji, kurus lieto, piemēram, lai pazeminātu asinsspiedienu, arī prettuberkulozes līdzeklis pirazinamīds.

    Lai samazinātu urīnskābes līmeni asinīs, ieteicams ēst ķiršus un ar C vitamīnu bagātus produktus, liesus piena produktus, arī dzert kafiju.

    Atbilstošas diētas ievērošana un adekvāta fiziskā slodze var pazemināt  paaugstināto urīnskābes līmeni par 10–15 procentiem. No medikamentiem urīnskābi mazina tā dēvētie ksantīna inhibitori (allopurinols, febuksostats), urikozūriskie līdzekļi, kas palielina urīnskābes izdali caur nierēm, tādi ir, piemēram, benzbromarons un probenecīds. Vēl var palīdzēt peglotikāze, kas veicina urīnskābes sadalīšanos neaktīvos gala produktos. Tāpat  urīnskābes līmeni izdodas pazemināt ar zālēm, kurām tas nav galvenais mērķis, bet parādās kā blakne, piemēram, tādi ir statīnu un fibrātu grupas medikamenti, ko lieto pret augstu holesterīna līmeni.

    Taču uzsveru, ka šos medikamentus drīkst lietot, tikai un vienīgi saskaņojot ar ārstu!

    Hiperurikēmija ir slimības simptoms, tāpēc, lai to mazinātu, ir jāārstē pamatslimība, kas to veicina. Turklāt – nekad nevajag sākt ar zālēm. Nereti pietiek ar atbilstošu dzīvesveidu, kas ietver pietiekamu fizisko slodzi un atteikšanos no minētajiem produktiem, kas var veicināt urīnskābes paaugstināšanos asinīs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē