• Skaidrojam, kas ir kas mamogrāfijas rezultātos!

    Slimības
    Anda Hailova
    28. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izlasot mamogrāfijas aprakstu, pirmajā brīdī vai elpa aizsitas – tik daudz nezināmu vārdu un visi šķiet biedējoši. Visu pa plauktiņiem saliek un izskaidro radioloģe diagnoste Ingrīda Šlosberga.

    Lielākā nozīme – slēdzienam

    Mēs pašas vai ārsts varam vizuāli novērtēt krūšu formu, kontūru, kā arī pamanīt, vai nav kādas ādas un krūšu galiņu izmaiņas, sataustīt veidojumus. Savukārt krūšu vizuālās diagnostikas pamatmetodes ultrasonogrāfija un mamogrāfija, kas ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana ar zemas intensitātes rentgenstarojumu, tiek ņemtas palīgā, lai saprastu, vai izmaiņas ir tādas, ka par tām vērts satraukties, vai arī – tās ir dabiskas un labdabīgas.

    Faktiski attēla diagnostika no mūsu, radiologu, viedokļa ir ēnu pētīšana – mēs skatāmies ēnas intensitāti, formu, kontūras, savstarpējo sakarību…

    Redzi, krūts audzēja diagnostiku sarežģī fakts, ka ļaundabīgajam audzējam attēlā ir dažādas sejas, tāpēc nevar pateikt, vai zem audiem nav paslēpušās kādas sliktas šūnas. Zinot aizdomīgo vietu, tās precīzu diagnostiku iespējams veikt, paņemot un histoloģiski analizējot audu gabaliņu.

    Svarīgākais, kas tev jāsaprot radiologa izsniegtajā izmeklējuma aprakstā, nav vis tādi vārdi kā fibroadenoma, cista, parenhīma vai citi medicīniski termini, kas nemediķim tiešām var šķist sarežģīti un pat biedējoši, bet gan ārsta slēdziens – ir atrasta patoloģija vai nav. Tas parasti redzams pašās izmeklējuma apraksta beigās. Ja patoloģijas nav – ideāli, dzīvo tālāk! Ja ir – arī tas vēl nenozīmē, ka tev ir vēzis, tāpēc nekrīti panikā, bet zini, kā rezultātu iztulkot.

    Uzlaužam kodu!

    Mamogrāfijas izmeklējumus veic vai nu skrīninga ietvaros, lai agrīni diagnosticētu audzēju, vai arī kā simptomātisku izmeklējumu, kad krūtī, piemēram, ir sataustīts sacietējums. Šāda sacietējuma atrašana nekādā gadījumā nenorāda, ka krūtī ieperinājies vēzis, jo lielākā daļa sacietējumu ir labdabīgi un tie var būt sacietējumi krūšu dziedzeraudu daivās, cistas, fibroglandulāri audi, limfmezgli…

    Mamogrāfijas rezultātu aprakstam pieņemts pievienot kodu, kas sastāv no lielā burta R un cipara no 1 līdz 5.  

    • R1 nozīmē, ka krūtis atbilst normai.  
    • R2 liecina, ka ir potenciāli labdabīga atradne – kāds atsevišķs labdabīgs veidojums vai struktūras asimetrija. Jāteic, lielākajā daļā atbilžu, ko sievietes saņem, ir norādīts kods R2.

    To var izskaidrot arī kā dabiska novecošanas procesa gaitā radušās izmaiņas, ko radiologs saskatījis attēlā.

    Katrā ziņā tas nozīmē, ka pēc mamogrāfijas attēla izpētīšanas nav nekādu redzamu norādījumu domāt par vēzi. Priecājies!

    • R3visslidenākais rādītājs, kas norāda uz iespējamām aizdomām par patoloģiju vai kādām lokālām, nepietiekami skaidrām izmaiņām. Tas nozīmē, ka varētu būt kādas problēmas, par kurām radiologs nevar būt pilnībā drošs un viņš vēlas, lai tu krūtis papildus izmeklētu ar ultrasonogrāfiju vai nākamā pusgada laikā atkārtotu mamogrāfiju. Tiesa, absolūtā pārsvarā ar R3 netiek apstiprināts vēzis.

    Lielākoties tie ir audu summēšanās efekti, kas dabiski rodas, veicot krūts mamogrāfisku izmeklēšanu.

    Tāpat, redzot asimetriskus audus, radiologs bieži rakstīs R3 – šie asimetriskie audi var būt tavu krūšu normāla, anatomiska īpatnība, bet – var būt arī audzējs, un tāpēc nepieciešama papildu izmeklēšana, lai to pilnīgi droši izslēgtu.

    • R4 norāda, ka radiologam ir reālas aizdomas par ļaundabīgām pārmaiņām. Vai nu tie ir pavisam mazi audzēji, vai audzējam raksturīgi specifiski mikrokalcināti, kas rodas vēža šūnu nekrozes dēļ. Tādā gadījumā nepieciešama audu biopsija un audu parauga pārbaude laboratorijā. Savukārt, ja radiologs pie šī koda raksta nespecifiski mikrokalcināti, tas liecina par labdabīgām pārmaiņām.
    • R5 – rentgenoloģiski krūts mamogrāfijas attēls atbilst ļaundabīgam audzējam.

    Tavu krūšu vārdnīca

    Ultrasonogrāfijas vai mamogrāfijas aprakstā var izlasīt, ko vēl krūts dziedzerim raksturīgu vai neraksturīgu radiologs ieraudzījis attēlā. Lūk, daži biežāk sastopamie termini!

    • Regresējoši fibroglandulārie audi, fibroze – tas nozīmē, ka krūts struktūra ir parasta, bez patoloģijas. Tātad, lai kā tev tas izklausītos, patiesībā tas nozīmē, ka nekas slikts nav atrasts un krūšu audi ir atbilstoši tavam vecumam. To pašu var pateikt arī citiem vārdiem – involutīva tipa pārmaiņas.
    • Parenhīma vai fibroglandulārie audi. Tātad – normāla atradne krūšu dziedzeros. Groziņā, kas saucas parenhīma, atrodas fibrozie audi. 
    • Fibroadenoma – visbiežāk sastopamais labdabīgais krūts audzējs. Fibroadenomas var būt multiplas (daudzas) un bilaterālas (abās krūtīs). No fibroadenomām praktiski gandrīz nemaz neattīstās ļaundabīgi audzēji (atsevišķi literatūras avoti uzrāda iespējamību zem 0,5 procentiem).
    • Nespecifiski limfmezgli – tā apzīmē limfmezglus, kuri ir veseli un parasti.
    • Specifiski limfmezgli – limfmezgli, kuri krūts attēlā atgādina iespējamas patoloģiskas pārmaiņas.
    • Mikrokalcināti – niecīgas kalcija daļiņas nogulsnes, kas parasti nogulsnējas piena vadā vai piena daiviņās un ko var redzēt tikai mamogrāfijā. Var liecināt par sākotnējām audzēja izmaiņām dziedzeru audos vai pārliecinoši norāda par ļaundabīgu audzēju, kas sācis attīstīties piena vados vai daiviņās un var atbilst T0 stadijai tā saucamajam CA in situ (ka vēzis nevar dot metastāzes).
    • Cista – labdabīgs veidojums, kas sievietes krūtīs rodas hormonālu izmaiņu dēļ. Gadiem ejot, cistas bieži vien kaļķojas, veidojot mikrokalcinātus, kas attēlā ir ar tipisku labdabīgu izskatu un nerada aizdomas par patoloģiju. Mēs, radiologi, aprakstot ultrasonogrāfijas izmeklējumu, tad lietojam apzīmējumu parasta cista. Ultrasonogrāfija ir vislabākais izmeklējums, lai atšķirtu, vai tā ir cista vai fibroadenoma, kaut arī būtībā tam nav izšķirīgas nozīmes, jo abas atradnes ir labdabīgas. Cistas var būt solitāras (viena pati) vai multiplas (daudzas, bet attiecībā uz patoloģiju skaitam nav nozīmes). Ja aprakstā radiologs minējis netipisku cistu, tai var būt audzēja daba, bet tā saucamā cistiskā izskata vēži ir reti sastopami.
    • Dziedzeraudu asimetrija – šāda atradne kā norma sastopama lielākajā daļā dziedzeraudu. Tomēr, tā kā šāda pazīme var liecināt arī par vēzi, nereti tiek rakstīts diagnozes kods R3 vai R4 ar domu, ka šo neskaidro vietu nepieciešams izmeklēt vēlreiz.
    • Reziduāli audi vai reziduāla parenhīma. Tā radiologs apzīmē procesu, kad krūtīs menopauzes iespaidā samazinās dziedzeraudu daudzums. Tas ir normāls process.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē