• Niez tā, ka nezinu, kur likties! Ko darīt?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    Aija Vīksna
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pathitta1986/Shutterstock.com
    Pumpu nav, bet jākasās. Aplūkojam piecas dažādas situācijas, kuras komentē dermatoloģe veneroloģe Elga Bataraga.

    1. Kopš sevi atceros, man bieži niez mugura, īpaši lāpstiņu apvidū. Vīram lūdzu šo vietu paberzēt, jo pati nevaru aizsniegt. Vairāk nieze izpaužas vakarpusē. Reizēm no rīta uz pleciem redzamas saskrāpētas švīkas, kas liecina, ka pa nakti esmu pamatīgi kasījusies. Kāpēc tā?

    Ja nieze bijusi jau sen, iespējams, tā liecina par vieglas formas atopisko dermatītu, kas sācies jau bērnībā un signalizē par ādas aizsargbarjeras traucējumiem un sausu ādu. Nieze ir viena no pirmajām norādnēm, ka āda ir sausāka, nekā tai vajadzētu būt. Galvenais, kas sausai ādai var palīdzēt, ir pareiza tās kopšana, speciālu mazgāšanās līdzekļu un mitrinošu krēmu lietošana.

    Ja ar to nepietiek un nieze nemazinās, jāvēršas pie ārsta – varbut vajadzēs lietot medikamentus. Iespējams, būs jāveic alerģijas testi, lai noskaidrotu niezes provokatoru.

    Tas, ka vakarpusē nieze mēdz izpausties izteiktāk, ir normāli, jo smadzenes sāk atpūsties un tu vienkārši vairāk iedziļinies savās sajūtās. Arī bērni ar atopisko dermatītu bieži vien tieši vakarā un naktī kasās vairāk. Tomēr tas ir mīts, ka atopiskais dermatīts ir tikai mazu bērnu slimība – tā var būt jebkurā vecumā.

    2. Man ļoti bieži niez āda dažādās ķermeņa vietās – te galva, te plaukstu virspuse. Katru reizi kaut kur citur. Nekādu izsitumu nav. Ģimenes ārstei reiz to stāstīju, bet likās, ka viņa to neuztvēra nopietni. Ko darīt ar tādu neizskaidrojamu niezi?

    Atkal – ja ir neizskaidrojama nieze, iesaku novērtēt ādas tipu, tās kopšanas paradumus, kā arī nenāktu par ļaunu veikt analīzes: noteikt glikozes līmeni asinīs, vairogdziedzera funkciju, aknu un nieru rādītājus, kā arī alerģijas testus. Vajadzētu izslēgt vispārējas slimības, jo āda ir cieši saistīta ar kopējo veselību.

    Niezes iemesls var būt gan cukura diabēts, gan pastiprināta vai pavājināta vairogdziedzera funkcija un citas kaites.

    Protams, pastāv liela varbūtība, ka nekas slikts netiks atrasts un pietiks ar mitrinoša krēma lietošanu. Ja niezes iemesls ir tikai ādas sausums, sākot lietot mitrinošus līdzekļus, piemēram, 5–10 % urea saturošus krēmus un ķermeņa losjonus, problēmu parasti izdodas diezgan ātri atrisināt. Nedrīkst arī aizmirst, ka dīvainās niezes provokators bieži vien ir stress. Tāpat jāpatur prātā, ka eksistē medikamentu izraisīta nieze. Absolūtam vairumam medikamentu to lietošanas instrukcijas sadaļā blaknes atrodams simptoms nieze. Dažiem medikamentiem tā novērojama līdz ar lietošanas sākšanu, citiem, uzkrājoties metabolītiem, tātad – laika gaitā.

    3. Man ik pa laikam ļoti niez galva. Pagājušā gadā bērni no skolas bija atnesuši utis. To, ka šie kukaiņi ieperinājušies arī manos matos, sapratu tikai pēc nedēļas, jo arī tad ļoti niezēja galva. Tagad utu mums mājās nav, regulāri ar utu ķemmi pārbaudu arī savus matus, bet galvas nieze ik pa laikam tāpat uznāk. Piebildīšu, ka matus nekrāsoju, katru dienu mazgāju ar maigu kopjošu šampūnu, izmantoju kondicionieri, blaugznu arī nav.

    Tā varētu neirogēnā nieze, ko rada stresa reakcija – negatīvās emocijas un atmiņas par utīm –, tāpēc katra sajūta tiek uztverta sakāpināti. Pastāv arī otra versija – varbūt ārstnieciskie šampūni izraisījuši galvas ādas kairinājumu un niezi.

    Par matu mazgāšanu katru dienu… Ir cilvēki, kas to dara katru otro trešo dienu vai tikai reizi nedēļā.

    Bet – ja tauku dziedzeri ir ļoti aktīvi, tad komfortam un higiēnai matu mazgāšana katru dienu ir okei. Tikai, iespējams, vajag pamainīt šampūnu un kondicionieri. Kaut arī tavējais skaitās maigs, var gadīties, ka kāda viela, kas ir sastāvā, izraisa ādas kairinājumu. Un vēl jācenšas sevi pieradināt pie domas, ka parazītu matos vairs nav.

    4. Nieze uz augšstilbu aizmugures pirmoreiz parādījās vasarā, tad pazuda, bet nu niez tik stipri, ka nevaru nekasīties. Ja dienā varu kaut kā sevi apturēt, naktī miegā atkal nokasos. Šonedēļ niezēt sāka arī pārējais ķermenis – galvenokārt rokas un kājas. Nātrene parādījās uz plaukstām, uz augšdelmiem, uz potītēm. Vakar un šodien arī uz lūpām – redzēt nevar, bet var just mazos punktiņus. Augšstilbu aizmuguri esmu nokasījusi tā, ka viss ir jēls. Nekādu alerģiju man līdz šim nav bijis, ģimenes ārste domā, ka pie vainas varētu būt kontakdermatīts un stress.

    Zini, nieze un nātrene nav viens un tas pats. Nieze ir subjektīva sajūta, nātrene – konkrēta diagnoze, noteikts izsitumu veids. Taisnība, ka stress ādai daudz nodara pāri, taču visu nevar norakstīt tikai uz to vien. Vajadzētu mēģināt atrast cēloni, kas izraisa šādu reakciju. Tik izteiktas izpausmes un tas, ka skarts mutes rajons, ir iespējamas alerģiskas reakcijas rādītājs.

    Varbūt nieze liecina par alerģisku kontaktdermatītu vai citu alerģisku reakciju, piemēram, nātreni.

    Lai veiktu izmeklējumus, versies pie alergologa vai dermatologa. Uz sakasītajām vietām var lietot ādu dziedējošu kopšanas krēmu, piemēram, Bepanthen vai Panthenol. Noteikti nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos un lietot līdzekļus pret niezi, jo, piemēram, pret alerģisku kontaktdermatītu tie nepalīdzēs. Jāatrod niezes īstais cēlonis!

    5. Man ir kāda delikāta problēma – reizēm ļoti niez starpenes un kaunuma apvidū. Protams, regulāri mazgāju intīmo zonu, neesmu arī vaksācijas piekritēja, bet, ja niez, tad nekur nav miera. Nekādu izsitumu nav, ginekoloģiskas kaites arī ne. Kāds varētu būt iemesls?

    Jāvēršas pie ārsta, jo tas var būt dermatoloģiskas slimības sākums. Man ir gana daudz pacienšu, jaunas sievietes, kurām psoriāze sākas tieši ar niezi un sūrstēšanu dzimumorgānu rajonā un tikai vēlāk izplatās tālāk. Iespējams, niezi provocē alerģiska reakcija vai mikrofloras izmaiņas – sēnīšu vai bakteriāla infekcija.

    Vēl jāņem vērā, ka kairinājuma reakciju var izraisīt arī sintētiska apakšveļa.

    Iespējams, vajag pārskatīt mazgāšanas līdzekļus un dušas želeju nomainīt pret speciāliem intīmās kopšanas līdzekļiem ar skābu pH 3,8–4,5, kas palīdz koriģēt mikrofloru un nav kairinoši. Pats galvenais, lai novērstu niezi, ir pareiza ādas kopšana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē