• Krēmi ādai ap acīm. Laužam mītus!

    Padomi
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ādā ap acīm nav tauku dziedzeru, tādēļ tās kopšana jauneklīga izskata saglabāšanā ir būtiski svarīga. Kādu acu krēmu izvēlēties pēc 40 gadu vecuma? Tiešām vērts iegādāties ļoti dārgu? Un vai tas vispār obligāti nepieciešams? Konsultē VC4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Jana Janovska.

    Dermatologi reizēm norāda, ka atsevišķam acu krēmam ādas kopšanā nav tik lielas nozīmes, pietiek ar labu sejas krēmu. Tam daļēji pievienojas arī daktere Jana Janovska, norādot, ka vienas kosmētikas līnijas sejas un acu krēmu sastāvi visbiežāk ir ļoti līdzīgi.

    Tiesa, sejai domātajos drīkst būt vielas, kas acu krēmos nav pieļaujamas, tādēļ pēdējo sastāvs būs tīrāks no potenciāli kairinošām vielām – gan konservantiem, smaržvielām un parabēniem, gan, piemēram, bieži lietotā saules aizsargfiltra titāna dioksīda, samērā smagas aktīvās vielas, kas acu  zonā mēdz izraisīt gan diskomfortu, gan alerģisku reakciju.

    Ādai ap acīm ir vājākas aizsargspējas pret saules starojumu, tādēļ tai noteikti nepieciešama aizsardzība. Diemžēl saules aizsargfiltri ir potenciāli kairinoši, tādēļ joprojām ir pavisam maz acu krēmu, kas tos satur. Klasisko saules aizsargkrēmu mīnuss – tie siltumā uz ādas kūst un, ja ir uzklāti tuvu acīm, sāk kost un var izraisīt asarošanu.

    Ko par krēmu saka cena?

    Premenopauzes laikā jāsāk domāt par acu zonas barošanu – jālūko pēc biezākas konsistences krēmiem, barojošiem serumiem un maskām. Un te cenai ir nozīme!

    Jana Janovska uzsver: «Kvalitatīvs krēms nekad nemaksās piecus eiro, taču arī tāds, kurš maksā simtus, nav adekvāta izvēle ikdienas lietošanai. Mana pieredze rāda, ka ne vienmēr krēmu vērtība atbilst augstajai cenai. Pat ja tam ir burvīga konsistence un izcils, aktīvām vielām piesātināts sastāvs, šāds lādiņš ādai nav nepieciešams katru dienu.»

    Viņa iesaka dārgos, aktīvos krēmus lietot kursa veidā (vienu vai divas reizes gadā) un ir pārliecināta, ka efektīvāks ieguldījums ikdienā būs regulāra sejas masāža, kas, starp citu, ietilpst arī jaunākajā slow age konceptā.

    Labāk iegādāties vienu labu sejas krēmu un lietot gan sejas, gan acu zonā nekā divus atsevišķus zemas kvalitātes krēmus!

    Acu krēma optimālā cena, pēc dakteres domām, ir no 17–20 eiro. Adekvātu cenas un kvalitātes attiecību atradīsi, piemēram, aptiekās. Tiesa, aptieku krēmi neizceļas ar šiku iepakojumu, taču vari būt droša – kas rakstīts sastāvā, būs arī krēmā. Šie līdzekļi visbiežāk ir arī hipoalerģiski. Piemēram, ar inovatīvu saules aizsargkrēmu nācis klajā respektablais aptieku kosmētikas zīmols La Roche-Posay. Augstās aizsardzības saules aizsargkrēma Anthelios Ultra formula ļauj to klāt arī zonā ap acīm. Saudzīgais sastāvs ir draudzīgs pat jutīgām acīm, un īpaši polimēri neļauj krēmam siltuma ietekmē migrēt.

    Laužam mītus!

    • Mīts Nr. 1. Acu krēmi spēj novērst zilos lokus un maisiņus zem acīm.

    Jana Janovska: «Šādiem solījumiem naudu tērēt neiesaku.

    Nav vielu, kas spētu novērst tumšos lokus un maisiņus, jo minētās ir ģenētiskas problēmas.

    Šo krēmu sastāvā visbiežāk ir tā sauktās efektvielas: gaismu atstarojošas daļiņas, kā arī silikons, kas palīdz vizuāli mazināt un aizpildīt sīkās krunciņas. Tos, protams, drīkst lietot, taču jāatceras, ka minētās efektvielas nav dārgas sastāvdaļas un šādam krēmam nevajadzētu izdot lielu summu.

    Labāk ieguldīt naudu kvalitatīvā maskējošā grima līdzeklī un atcerēties, ka labi jāizguļas, daudz jāuzturas svaigā gaisā un, protams, jāizvairās no smēķēšanas (arī pasīvās). Ūdens aizturi, kas rada acu tūsku, efektīvāk mazinās urīndzenošās tējas un maiga masāža ar ledusgabaliņiem.»

    • Mīts Nr. 2. Botulīna toksīna injekcijas vizuāli atjaunina acu zonu, taču ilgtermiņā ādas stāvokli pasliktina.

    Jana Janovska: «Nepiekrītu. Botulīna toksīna iedarbība ilgst 3–6 mēnešus, turklāt acu zonā injicētās devas ir ļoti, ļoti mazas. Tāpēc to nevar uzskatīt par nopietnu iejaukšanos ādas atjaunošanās procesos. Tieši otrādi, jaunākie atzinumi liecina, ka, laikus (pēc 30 gadu vecuma) uzsākot botulīna toksīna profilaksi, acu zona ilgāk izskatīsies jauna.»

    • Mīts Nr. 3. Acu krēmi ir dārgāki, jo aktīvo vielu tajos ir vairāk.

    Jana Janovska: «Nav tiesa. Tā kā acu āda atrodas tuvu acs gļotādai, drošības nolūkos aktīvo vielu koncentrācija tajos ir zemāka. Tas attiecas gan uz ādai tik vajadzīgo C vitamīnu, gan tādām spēcīgām atjaunojošām vielām kā retinols.»

    • Mīts Nr. 4. Āda ap acīm ir jutīgāka nekā citur.

    Jana Janovska: «Tā īsti nav. Tajā nav tauku dziedzeru, taču tas nenozīmē, ka tāpēc tā ir jutīgāka. Potenciāli kairinošās vielas no acu krēmiem izslēdz, lai nepieļautu iespēju tām nokļūt uz acs gļotādas. Tiesa, tā ir vājāka aizsardzības spēju ziņā, tādēļ, piemēram, nevēlama pigmentācija tur veidojas vairāk.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē