• Ko nozīmē – vairogdziedzeris slinko? Pazīmes, kas par to liecina

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Peakstock/Shutterstock.com
    Par taurenīti bieži devētais vairogdziedzeris ir sevišķi svarīgs , jo tas ražo mūsu veselībai tik būtiskos hormonus. Taču diemžēl arī taurenītis var sākt niķoties un švaki strādāt.
    • Kas tā tāda – hipotireoze?

    Vienkārši izsakoties, tas nozīmē, ka tavs vairogdziedzeris ir sācis slinkot – orgāna funkcija ir pavājināta, un tik svarīgo vielmaiņas hormonu tiroksīnu tas vairs neražo vai arī ražo nepietiekamā daudzumā.

    • Vai tiešām jālieto hormoni?

    Jā, jo šo hormonu var efektīvi aizstāt ar medikamentu, kas satur mākslīgi sintezētu hormonu levotiroksīnu. Tiesa, tas, precīzi pielāgojot devu, jālieto visu mūžu. Ja hipotireoze atklāta laikus, sākumā levotiroksīna devas var būt pavisam mazas.

    Ir pacienti, kuriem, uzsākot terapiju, reizēm hormonu līmenis ir mazliet zem normas, bet nākamajās analīzēs – augstāks, jau normas līmenī.

    Šajā situācijā, ja nav nekādu sūdzību, kādu laiku var iztikt bez zālēm, bet hormonu līmenis jākontrolē regulāri. Ja vairogdziedzeris jau ilgu laiku vairs nestrādā, kā nākas, atjaunot darbību bez medikamentiem tam izdodas ļoti reti.

    • Kā zināt, ka vainīgs tieši vairogdziedzeris?

    Kad vairogdziedzeris sāk slinkot, daudzas patiesībā to nepamana, jo viss notiek pakāpeniski: parādās nogurums, miegainība, lēnīgums domāšanā, pieņemšanās svarā… Tā kā visbiežāk hipotireoze sākas sievietēm pēc 60 gadu vecuma, sagurumu un lieko svaru daudzas noraksta uz menopauzi, vecumu, uz daudz strādāju, maz guļu un visu ko citu un nemaz nemeklē sliktās pašsajūtas iemeslu. Ļoti raksturīgi – ja vairogdziedzera hormonu organismā nepietiek, paaugstinās holesterīns.

    • Kāpēc grūti laikus konstatēt slimību?

    Problēmas laikus noteikt diagnozi rada tas, ka simptomi ir tādi, kas var būt arī pie citām kaitēm. Jā, ir cilvēki, kuri jūtas ļoti slikti, tikko organismā kaut kas mazliet pamainās, un meklē ārsta padomu jau laikus, bet bieži vien pacienti atnāk pie ārsta ar pavisam citu kaiti, pie reizes viņiem nozīmē analīzes, un tās parāda izteiktu vairogdziedzera hormona trūkumu jeb nekompensētu hipotireozi.

    Ja šīs kaites sākotnējos simptomus palaiž garām, ar laiku tie kļūst izteiktāki, un hipotireoze var izraisīt citas nopietnas ķibeles – gan depresiju, gan problēmas ar sirdi, lieko svaru, locītavu vainas…

    Būtībā – ja kāda iemesla dēļ vairogdziedzeris vairs labi nefunkcionē, tiek traucēta visa organisma darbība.

    Ja tu pēc 40. dzimšanas dienas reizi gadā dodies pie ģimenes ārsta un veic asins analīzes, dakterim būtu jāizvērtē, vai sarakstiņā atķeksēt arī vairogdziedzera rādītājus, proti, noteikt TSH līmeni. 

    • Kad īsti jāuzsāk ārstēšanās?

    Reizēm kopā ar TSH līmeni tiek noteiktas arī antivielas. Bieži gadās, ka cilvēks atnāk pie endokrinologa, jo viņam konstatēti ļoti augsti antivielu rādījumi, taču – tā nav slimība, antivielas tikai norāda uz šādas kaites risku, bet pret pašām antivielām īsti piemērotu zāļu nav. Šajos gadījumos ir svarīgi regulāri kontrolēt TSH līmeni, lai laikus pamanītu iespējamu hipotireozes attīstību.

    Ja tomēr sākas hipotireoze, tad salīdzinoši vieglāk ir ārstēt to, nevis mēģināt novērst situāciju, kad analīzes uzrāda antivielas.

    Ja analīzes rāda, ka TSH līmenis ir virs normas, tu jūties nogurusi, miegaina, lēna, varbūt tev konstatēts arī paaugstināts holesterīna līmenis, tad gan nav nekāda iemesla atlikt levotiroksīnu saturoša medikamenta lietošanu. Turklāt nekas cits nav jādara – katru rītu jāiedzer vajadzīgā levotiroksīna deva un vismaz reizi gadā jāaiziet uz analīzēm. Levotiroksīns labāk uzsūcas, ja tiek lietots tukšā dūšā vismaz 30 minūtes pirms brokastīm. Taču, ja tabletīti aizmirsies iedzert, to drīkst lietot arī pēc ēšanas. Vienīgais risks – hormons var neuzsūkties pietiekamā daudzumā.

    Pazīmes, kas var liecināt, ka vairogdziedzeris slinko

    • Nogurums, miegainība, lēnīgums (arī – lēnāka domāšana un runa).
    • Lēna sirdsdarbība.
    • Gausāka vielmaiņa, pieņemšanās svarā, aizcietējumi.
    • Sausāka āda, trauslāki mati.
    • Atmiņas traucējumi.
    • Salīgums.
    • Nogurums.
    • Paaugstināts holesterīna līmenis.

    Parasti vienlaikus izpaužas vairākas pazīmes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē