• Ko ēst «alus vēderiem»? Izrādās, no zāles vien nav jāpārtiek!

    Slimības
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    10. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    «Mani sauc Andris. Man ir sešdesmit gadi. Man jau apnicis, ka sieva un tagad arī ģimenes ārste uzņēmušas vienu dziesmu: «Andri, tev jāēd vairāk dārzeņu, tev gaļu katru dienu nevajag, aliņu retāk, Andri, tev augsts holesterīna līmenis, jātievē!» Bet es taču neesmu resns! Man ir tikai vēders tāds drusku lielāks. Kājas man kā jaunībā, un rokas pat muskuļotas! Ko tagad – lai pārtieku no zāles?! Bez gaļas es nevaru paēst. Kā jūs domājat, vai man vajag ko mainīt?» Andrim atbild uztura speciāliste Liene Sondore.

    Neuztraucies, tūdaļ visu izrunāsim rāmi, mierīgi un bez stresa!

    Andri, ja jau reiz pat ģimenes ārste norādījusi, ka tev jātievē, droši vien pamats tam ir. Pieiesim šim jautājumam zinātniski… Ja vīrietim vēders resnākajā vietā pārsniedz 102 centimetrus, nopietni pieaug risks iedzīvoties ne vien sirds un asinsvadu slimībās, otrā tipa cukura diabētā, bet arī gremošanas trakta, vielmaiņas un pat onkoloģiskajās slimībās.

    Īsāk sakot – izmēri vēderu un izdari secinājumus pats!

    Turklāt man tevi, iespējams, tūliņ būs jāapbēdina vēlreiz… Jo notievēt nekādā citā veidā nevarēsi, kā tikai mainot dzīvesveidu, sākot mazliet vairāk kustēties un pievēršot uzmanību tam, ko un cik daudz ēd. Tajā pašā laikā tu pat nenojaut, cik stipri tev ir paveicies!

    Ja jau sieva, kā saki, zāģē par tavu veselību, tu viņai esi mīļš un svarīgs, un viņa nāks tev talkā.

    Kādēļ gan lai šis brīdis nekļūtu par brīnišķīgu, pat romantisku laiku jūsu abu attiecībās, kad abi pārskatāt ēdienkarti, to veidojat pārdomātāku un sabalansētu, atklājat jaunas, interesantas garšas, un varbūt pat kopā pievēršaties kādam jaunam hobijam? Piemēram, nūjošanai. Ir daudz štramu kungu, kuri nūjo. Kādēļ, Andri, lai arī tu to nepamēģinātu kopā ar savu gadīgo dzīvesbiedri?

    Neviens nesaka, ka tev tūlīt pat jāsēžas uz trakas diētas un jādzīvo badā. Tev ir jāēd, bet – jāēd tad, kad jūti izsalkumu, un jākontrolē porciju lielumi.

    Tavā gadījumā mums vajadzētu panākt, kā saka uztura speciālisti, 500–600 kaloriju deficītu.

    Tas ir, ja vidēji vīrietim, kurš tomēr mazliet arī fiziski strādā, pienākas aptuveni 2300–2400 kalorijas dienā, tad mums tev vajadzētu tās mazliet noīsināt. Tas ir pilnīgi reāli izdarāms, pamainot dažus ieradumus. Piemēram, nevis cepot dārzeņus eļļā uz pannas, bet cepeškrāsnī bez pievienotām taukvielām. Nevis treknajam biezpienam pievienojot krējumu, bet liesajam – grieķu jogurtu.

    Majonēzi var labi aizvietot, bezpiedevu jogurtu samaisot ar sinepēm un mārrutkiem.

    Tev un tavai kundzei, Andri, man ir aizraujošs piedāvājums – iepazīstieties ar Vidusjūras uztura ieteikumiem! Tas nozīmē lielas dārzeņu porcijas – katrā ēdienreizē ēst svaigos lapu vai dārzeņu salātus (dienā aptuveni 500–600 gramu), jāēd svaigi augļi, kas nodrošinās organismu ar vitamīniem, antioksidantiem, šķiedrvielām. Priekšroku dod zivīm, tās tev vajadzētu ēst vismaz divas reizes nedēļā.

    Gaļu izvēlies liesu, gatavotu savā sulā, bez liekiem taukiem.

    Un pagatavotajam gaļas gabaliņam vajadzētu būt aptuveni 100–120 gramu smagam. Šādu gaļu tu varētu ēst divas vai trīs reizes nedēļā. Pāris reižu nedēļā būtu vērts iztikt bez gaļas, bet izvēlēties pākšaugus. Savukārt sarkano gaļu tev nevajadzētu ēst biežāk par reizi mēnesī.

    Ar alu ir tā – tas patiesībā ir kalorijām vismazāk bagātais dzēriens, bet šausmīgi veicina apetīti.

    Ja tu vari to alus glāzi izdzert un neklupt virsū sāļajiem riekstiņiem un čipsiem, lai iet! Arī alu dažreiz drīkst.

    Tev būtu vēlams atteikties no baltajiem kviešu miltiem – baltas maizes, bulciņām – un izvēlēties rupja maluma, pilngraudu produktus. Tāpat izvērtē, kādus piena produktus tu lieto, – pienu ņem divprocentu, nevis 3,5 procentu, biezpienu – 0,5 procentu, arī kefīru un paniņas izvēlies no liesā gala.

    Tavā gadījumā, Andri, ļoti svarīgi ir gatavošanai un pie salātiem izmantot extra virgin olīveļļu, kas ir mononepiesātināto taukskābju un flavonoīdu avots, turklāt tai piemīt antioksidatīvas īpašības, jo liekais svarstauki – rada iekaisumu! Salātiņiem, garšas dažādošanai, var pievienot labas kvalitātes linsēklu, ķirbju vai kaņepju eļļu.

    Noteikti jāsamazina sāls daudzums, maksimāli tev vajadzētu dienā uzņemt piecus gramus.

    Bet, tā kā visos gatavajos veikalu produktos sāls ir daudz, jācenšas atteikties no desām, cīsiņiem, pusfabrikātiem, tāpat visām uzkodām, kas nopērkamas benzīntankos, met līkumu! Ja tev garšo brokastīs ēst rupjmaizi ar desu, varbūt ir vērts nevis pirkt kaut kādu apšaubāmas izcelsmes desu, bet ēst krāsnī izsutinātu šķiņķīti, kam pievienots daudz garšaugu un garšvielu bez sāls piedevas.

    Un neaizmirsti padzerties! Klasiskais ieteikums ir 1,5–2 litri ūdens (nevis sulas vai limonādes!) dienā.

    Bet, ja jau ir kaut kādas klapatas ar sirdi, tad par šo jautājumu pakonsultējies ar savu kardiologu. Ir reizes, kad ieteikums dzert daudz ūdens nemaz nav tas pareizākais.

    Skaidrs, ka arī cukura daudzums jāierobežo (lai gan daudziem to nepatīk dzirdēt – arī medus ir cukurs), jo tas palielina insulīna daudzumu asinīs, pastiprina šķidruma aizturi un provocē tūsku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē