• Kāpēc aptieka neņem atpakaļ zāles?!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    27. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Nereti līdz brīdim, kamēr tiek piemeklēti visvairāk piemērotie medikamenti, nākas nomainīt vairākas zāles. Tas jau nebūtu nekas, ja vien negadītos, ka paliek pat neatvērtas zāļu paciņas! Un ko ar tām darīt? Varētu nest atpakaļ uz aptieku, bet… Kā rīkoties, skaidro farmaceite Ieva Virza.

    Lasītājas vēstule: Kāpēc aptiekā nepieņem atpakaļ zāles, ja iepakojums nav atvērts, derīguma termiņš nav beidzies un pirkuma čeks arī saglabāts? Neesmu tās izlietojusi, jo ģimenes ārste izrakstīja citas zāles. Lauma

    Lauma, šādus jautājumus dzirdam diezgan bieži, jo nereti gadās, ka ārstēšanai vajadzīgie medikamenti tiek mainīti. Mēs ļoti labi saprotam jūs un citus cilvēkus, kas vēlas nodot atpakaļ zāles, taču sekojam līdzi farmācijas noteikumiem. Aptiekā ļoti stingri ievērojam noteiktu temperatūras režīmu – gan ledusskapī, gan preču pieņemšanas zonā, gan apmeklētāju zālē –, lai medikamenti tiktu uzglabāti pareizi.

    Tiklīdz zāles ir iznestas no aptiekas, mēs vairs nevaram garantēt to sākotnējo iedarbību, jo nezinām, kur un kādos apstākļos tās glabātas, tādēļ zāles atpakaļ nepieņemam un arī nemainām.

    Otrs iemesls ir visā Eiropas Savienībā ieviestā QR sistēma, kas nozīmē, ka katrai zāļu kārbiņai ir unikāls kods, kurš tiek nolasīts un deaktivizēts pārdošanas brīdī. Šādā veidā pircēji tiek pasargāti no medikamentu viltošanas, kas diezgan bieži notiek ārpus Eiropas valstīm.

    Lai izvairītos no situācijām, kad paliek neizlietotas zāles, kas nav valsts kompensētas, iesaku vispirms, ja vien var, iegādāties pēc iespējas mazāku iepakojumu.

    Taču, ja izrakstīts valsts kompensējamais medikaments (rozā recepte), izsniegt to pa daļām vienā vai vairākās aptiekās nav iespējams – pacientam jāiegādājas viss zāļu daudzums vienā reizē. Šāda kārtība attiecas arī uz psihotropo un narkoloģisko medikamentu iegādi. Kāds ir risinājums?

    Dažkārt, kad ārsts piemeklē pacientam medikamentu, varētu lūgt, lai viņš šīs zāles izraksta nevis trim, bet vienam mēnesim.

    Taču katrs gadījums atšķiras – dažkārt zāļu stabila iedarbība sākas tikai pēc ilgākas to lietošanas. 

    Ja izveidojusies situācija, ka neizlietotās zāles vairs nav vajadzīgas, iesaku tās nodot aptiekā utilizācijai. Mēs šo medikamentu tālāk nogādāsim bīstamajos atkritumos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē