• Kad elpa smird kā āpsim

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    13. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Nepatīkama elpa var radīt lielu diskomfortu, jo sevišķi psiholoģisku. Ko darīt, ja tā piemetusies anatomisku īpatnību dēļ? Lasītājai skaidro gastroenteroloģe Ilze Ķikuste.

    Lasītājas jautājums: Man ir problēma – mute smird kā āpsim jau kādus 20 gadus. Ar kobru noteica, ka neslēdzas muskulis starp barības vadu un kuņģi, ir atrofiskais gastrīts. Ģimenes ārsts iesaka košļāt košļājamo gumiju, bet to nevaru tāpēc, ka ielīp zobu protēzēs. Neko vairāk ne ģimenes ārsts, ne gastroenterologs pret mutes smakošanu nav ieteikuši. Esmu lietojusi «Pangrol» un «Kreon», ja ir spiediena un pilnuma sajūta pēc ēšanas. Ēdu gandrīz tikai diētiskus ēdienus, neko treknu un maz ceptu. Ar zobiem mutē man viss kārtībā, parodontozes nav. Ārsts speciālists teica, ka tā nav aknu vaina, jo tad esot citāda smaka.
    Lūdzu, iesakiet, ko darīt! 
    Pensionāre no Alūksnes

    Nepatīkamai elpai var būt vairāki iemesli, bet uzreiz teikšu, ka atrofisks gastrīts noteikti šāda veida sūdzības neizraisa. Tu raksti, ka endoskopijas laikā tika noteikts, ka tev neslēdzas muskulis starp barības vadu un kuņģi, kas bieži vien var būt atviļņa iemesls. Atviļņa slimības tipiskās sūdzības ir dedzinoša sajūta aiz krūškaula vai vēdera augšdaļā pēc ēšanas, bet retos gadījumos klīniskā aina nav tik tipiska.

    Atviļņa slimība reizēm var izraisīt nepatīkamu elpu, un, lietojot pretskābes medikamentus, pacienti parasti novēro, ka sūdzības par nepatīkamu elpu izzūd.

    Tu raksti, ka esi lietojusi Pangrol un Kreon, kas ir aizkuņģa dziedzera fermentu preparāti, taču šie medikamenti netiek lietoti atviļņa terapijā un neiedarbojas uz kuņģa skābi, kā arī nemazinās nepatīkamu elpu.

    Iesaku vēlreiz konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai gastroenterologu par atviļņa slimības iespējamību saistībā ar nepatīkamo elpu un tālākām ārstēšanas iespējām.

    Ja atviļņa slimība nav pie vainas, varbūt tomēr ir vērts pamatīgāk pārbaudīt mutes dobuma veselību Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Orālās patoloģijas klīnikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē