• Dod savām rokām otru jaunību!

    Veselība
    13. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Roku ādas tekstūras un pigmentācijas izmaiņas diezgan nodevīgi atklāj apkārtējiem gadu skaitu. Tomēr mums ir labas ziņas – dažas izmaiņas var likvidēt vai būtiski mazināt, te palīdz mūsdienīgi anti age risinājumi. Konsultē VC4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe TATJANA ĻIŅOVA.

    Roku āda noveco ātrāk nekā sejas āda. Tas izskaidrojams ar anatomisko īpatnību – roku virspuses āda satur mazāk zemādas tauku, tāpēc jaunības resurss jeb kolagēna un elastīna apjoms ir mazāks nekā, piemēram, sejas vai muguras ādā.

    Roku ādu ietekmē vairāki riska faktori:

    • agresīvi mazgāšanās līdzekļi (pastāvīga ziepēšana, trauku mazgāšana ar rokām, nelietojot cimdus u. tml.);
    • agresīvi laikapstākļi, saule, UV starojums – tas viss dzīves laikā veicina kolagēna noārdīšanos un veicina pigmentu rašanos. Savukārt sals un vējš veicina sasprēgājušas un sausas ādas veidošanos;
    • dažādas profesionālās darba īpatnības (darbs ar krāsām, audumu u. tml.);
    • ģenētiski mantota izteikti sausa ķermeņa āda.

    Šo faktoru mijiedarbība izraisa pastiprinātu kolagēna šķiedru noārdīšanos, rokas izžūst, veidojas ādas atslābums, krunciņas, atrofējas mīkstie audi, tāpēc atklājas kaulu un cīpslu zīmējums, redzamākas kļūst vēnas. Ir jārīkojas!

    Kopšana mājas apstākļos

    Aizsargā! Izmanto saudzīgus līdzekļus roku mazgāšanai. Velc piemērotus cimdus, gan ejot ārā aukstā laikā, gan veicot mājas darbus. Kur iespējams, samazini kontaktu ar agresīviem attaukotājiem jeb surfaktantiem (ziepes, alkohols, formaldehīdi u. tml.). Saules aizsardzības krēmu lietošanai ir būtiska nozīme tik nevēlamo pigmentu profilaksē. Atrodoties saulē, ikdienā ir pietiekami lietot aizsargkrēmu rokām ar SPF 25.

    Mitrini! Ādas barošanai un mitrināšanai ikdienā lieto krēmu ar keramīdiem, NMF (Natural Moisturizing Factor) dabiskiem mitrinošajiem faktoriem, dekspantenolu, A vitamīnu un citām vērtīgām vielām. Pierādīts, ka pat vienkāršs, mitrinošs krēms būtiski uzlabo sausas ādas stāvokli un izskatu, ja vien to lieto regulāri.

    Jaunākie zinātniskie sasniegumi. Krēmi, kas satur augšanas faktorus (tos galvenokārt iegūst no augiem), spēj veicināt jauna kolagēna veidošanos. Šos krēmus iesaka sākt lietot pēc 40 gadu vecuma. Pētījumā, kas atspoguļots dermatoloģijas medikamentu žurnālā (Journal of Drugs in Dermatology ), pierādīts, ka grumbiņas mazinās jau 60 dienu laikā pēc krēma lietošanas. Vienīgā nepatīkamā lieta ir cena. Jārēķinās, ka krēms ar augšanas faktoriem (tas norādīts uz etiķetes – growth factors) maksā krietni dārgāk salīdzinājumā ar laba mitrinošā krēma tūbiņas cenu.

    Ādu balinošie līdzekļi. Ja uz roku ādas ir parādījušies pigmenti, var lietot ādu balinošos krēmus. Ir arī dažādi bezrecepšu līdzekļi ādas balināšanai – vieni no populārākajiem ir krēmi ar hidrohinonu. Tomēr tā efektivitātes rezultāti dalās tieši uz pusēm – daļai tas palīdz spīdoši, citiem nemaz. Profilaksei ieteicams saulainā laikā lietot saules aizsardzības krēmus. Ja balinošie krēmi nelīdz, lūdz padomu dermatologam. Iespējams, vispirms ir nepieciešams veikt ķīmisko pīlingu, ar skābēm nolobot ādas virsējo raga slāni, vai lāzera procedūru, kas sašķeļ pigmentus, un tikai tad papildus jālieto balinošs krēms. 

    Maģiskais parafīns. Parafīna sildošās vanniņas rokām nodrošina mitrinošo krēmu labāku iesūkšanos ādas slāņos, dziļāku mitrināšanu un ādas atjaunošanos.

    Estētiskās medicīnas procedūras

    Līdzīgi kā sejas grumbiņu aizpildīšana, arī roku ādas apjoma atjaunināšana ar pildvielām ir viena no visvairāk pieprasītajām procedūrām – tūlītējā efekta un noturības dēļ. Tam izmanto hialuronskābes fillerus vai ārstniecisku vielu kokteili. Procedūra ilgst apmēram 20 minūtes, atsāpināšanai lokāli lieto anestezējošu krēmu. Zem ādas caur tievu adatu tiek ievadīts noteikts daudzums pildvielas, ko pēc tam izmasē. Procedūras pēdas (var būt nelieli zilumiņi adatas dūriena vietās) izzūd pāris dienu laikā, efekts ir tūlītējs, bet pilnībā novērtējams pēc pāris nedēļām. Rezultāts saglabājas 8–10 mēnešus, atkarībā no izmantotās pildvielas.

    Līdzīgu efektu sniedz plastiskā ķirurģija – kā pildvielu rokām var izmantot taukaudu kokteili, ko iegūst, iepriekš atsūcot taukus kādā citā ķermeņa daļā. Tauku atsūkšana ir ķirurģiska manipulācija vispārējā anestēzijā. 

    Plazmas injekcijas

    Populāras ir arī metodes PRP (Platelate Rich Plasma) un PRF (Platelate Rich Fibrin) – ar trombocītiem bagātas asins plazmas vai fibrīna injekcijas. Trombocīti stimulē ādas struktūru atjaunošanos, īpaši kolagēna un elastīgo šķiedru reģenerāciju, kas veido ādas saistaudu režģi. Tam izmanto pašas pacientes asinis, tā samazinot iespējamu alerģisku reakciju risku.

    Mūsdienīgas lāzerprocedūras

    Tās izvēlas atkarībā no vēlamā mērķa – tikt vaļā no saules radītajiem pigmentiem, asinsvadu zvaigznītēm vai stimulēt kolagēna veidošanos, atjaunojot, restrukturizējot ādu.

    Likvidē pigmentus. Ja āda ir raiba, novecojusi, saules bojāta, tai var izmantot Q-swich lāzeru. Tā stars sašķeļ ādā esošos pigmentus, to fragmenti paši uzsūcas organismā. Ādas atjaunināšanai der IPL – intensīvi pulsējošas gaismas sistēma, kas vienlaikus ļauj cīnīties ar vairākām problēmām: samazināt gan pigmentācijas, gan asinsvadu bojājumus ādā.

    Lāzerprocedūras veic bezsaules periodā, kas ir 4–6 nedēļas pēc pēdējās aktīvās sauļošanās reizes. Pigmenti mazinās jau pēc pirmās procedūras. Lai iegūtu baltas ādas efektu, ir nepieciešamas atkārtotas procedūras pēc četrām nedēļām.

    Ādas restrukturizācija.  Lielākoties der tām, kuras baidās no adatām. Izmanto frakcionēto lāzeru (frakcionēts nozīmē, ka stars sadalīts vairākos mazos lāzera staros, tā ļaujot iedarboties gan ādas virskārtā, gan dermas dziļākos slāņos). Ar atsevišķa lāzera staru tiek izraisīts tēmēts mikrobojājums. Tā sadziedēšanai organisms pats stimulē kolagēna un elastīna augšanu, kas turpinās vēl vairākus mēnešus pēc procedūras. Tā tiek panākts gan tūlītējs efekts – roku ādas virsmas izlīdzināšanās, toņa uzlabošanās, samazinās arī rētas un poras –, gan ilglaicīgs liftinga efekts turpmākos 5–6 mēnešus ādas dziļākos slāņos. Dzīšanas process norit 5–7 dienas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē