• Cietās lielās darīšanas

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    25. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu sēdi un sēdi tualetē, un joprojām – bez panākumiem. Kāpēc? Kur slēpjas problēma? Un visbeidzot — kas man kaiš?! Konsultē Dr. ILZE KIKUSTE, gastroenteroloģe un gastrointestinālās endoskopijas speciāliste gremošanas slimību centrā Gastro, Latvijas Universitātes doktorante.

    Katru dienu kā pulkstenis – pēc brokastīm, tas būtu ideālais standartiņš. Bet ne vienmēr tā notiek. Un pat nevajag! Ja tev vēders iziet divas reizes nedēļā bez jebkādām problēmām un rezultāts ir mīksti formēts, tad nav ko uztraukties – acīmredzot šāda ir tava individuālā norma. Jo – cilvēki atšķiras. Vienam zarnu darbība ir aktīvāka un tās iztukšojas katru dienu, otram – divreiz dienā, un ir, kam tas notiek tikai divas vai trīs reizes nedēļā. Tas viss pieder pie normas.

    Taču – ja vēders iziet retāk par trim reizēm nedēļā plus vēl ar kādiem traucējumiem (lielās darīšanas notiek tikai ar stipru spiešanos, un rezultāts ir diezgan cieta, spiriņveida konsistence), tad mēs tiešām runājam par kūtru vēdera darbību jeb hroniskiem aizcietējumiem. 

    Aizcietējumi – tā nav diagnoze, bet gan simptoms kaut kam. Tātad kaut kas nav bijis kārtībā vai nav darīts pareizi.

    Protams ir arī neiroloģiskas, iekšējo sekrēcijas dziedzeru un muskuļu saslimšanas, kuras var radīt aizcietējumu (piemēram, ja vairogdziedzeris darbojas gausi, nestrādā arī gremošanas trakts), taču šoreiz es tev izstāstīšu par galveno – par dzīvesveidu un uzturu, kas iesakāms, lai nerastos kūtrs vēders un nebūtu jāsēž tualetē bez panākumiem.

    Nekad NEAIZTURI!

    Tas ir pirmais noteikums. Lielajās darīšanās vienmēr jādodas, tiklīdz jūtama vajadzība. Pretējā gadījumā šis organisma aicinājums atviegloties atkārtosies tikai pēc ilgāka laika, un tad jau zarnu saturs būs sacietējis. Regulāra lielo darīšanu apspiešana veicina arī to, ka nākamreiz šis klauvējiens būs arvien klusāks un klusāks. Tā notiek bērniem, kam vajadzība uz tualeti uznāk skolā mācībstundas laikā, bet viņiem kauns paprasīties.

    Arī pieaugušajiem, kas strādā un kaut kādu apstākļu dēļ negrib darbu pārtraukt vai arī nedrīkst – sapulce, pie kases gara rinda… Tu apslāpē stimulu, tas aizmirstas, un, kad sapulce beidzas, vairs negribas.

    Ļoti svarīgi ir neapslāpēt gastrokolisko refleksu (gastro latīniski nozīmē kuņģis, koli – zarna), tātad saucienu iztukšot zarnas.

    Sirsnīgs padoms! Gastrokolisko refleksu iespējams atmodināt. Tātad – pēc ēšanas uzreiz dodies uz tualeti, neatkarīgi no tā, gribas vai ne! Tāpat kā maziem bērniem māca: «Paēd brokastis un pasēdi uz podiņa.» Pasēž vienu rītu, nekas nenotiek. Pasēž otru rītu, arī nekas, bet pēc nedēļas jau veidojas reflekss. Jo brīdī, kad mēs paēdam, visa gremošanas sistēmas darbība sāk stimulēt arī zarnu darbību – šie procesi ir cieši saistīti.

    Pamatu pamats

    Agrāk valdīja uzskats, ka zemeslode turas uz trim vaļiem – arī normāla vēdera izeja turas uz trim vaļiem. Kā tu domā, kas tie ir?

    • Šķidrums. Lai barības masa viegli virzītos pa zarnām (ja nav sirds un nieru nepietiekamības), noteikti jāizdzer divi litri ūdens dienā, vēl labāk trīs litri. Bieži vien cilvēks saka: «Es dzeru divas vai trīs pamatīgas krūzes kafijas…» Kafiju, arī melno un zaļo tēju, kolu mēs, gastroenterologi, vispār neskaitām pie šķidrumiem, jo tie rada tādu urīndzenošu efektu, ka no organisma vēl papildus izvada šķidrumu un veicina kūtru vēdera izeju. Vislabākais ir silts ūdens, tas stimulēs gremošanu.
    • Šķiedrvielas. Īsts zarnu skrubis, jo šķiedrvielas, kas uzbriestot masē zarniņu no iekšpuses, gan veicina zarnu peristaltiku – viļņveida kustības, gan nodrošina vēdera satura apjomu un vēdera izeju. Ikdienā vajadzētu uzņemt 25–38 gramus šķiedrvielu. Vēl tev jāzina, ka tās ir divu veidu – ūdenī šķīstošās un nešķīstošās. Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas organisms spēj sagremot, bet ūdenī nešķīstošās iziet cauri zarnu traktam nemainītā stāvoklī. Labāki ir produkti ar lielāku ūdenī šķīstošo šķiedrvielu daudzumu. Piemēram, burkāni, kartupeļi,  puķkāposti, kāposti, brokoļi, ķirbis, pākšaugi, āboli, mandarīni, persiki, linsēklas, auzu klijas. Ūdenī nešķīstošās kviešu klijas arī nodrošina aktīvāku zarnu darbību, bet – tās var veicināt gāzu veidošanos. Un, lūk, atkal problēma! Ja es pacientam ar hroniskiem aizcietējumiem nozīmēju uztura maiņu, nākamajā vizītē viņš jau sūdzas par vēdera pūšanos. Arī šā iemesla dēļ šķiedrvielu daudzumu uzturā vajadzētu palielināt pakāpeniski – lai neradītu krasas izmaiņas un papildu sūdzības. Bet, ja gāzes tomēr krājas, pret to savukārt der ķimeņu, diļļu vai anīsu augļu, fenheļa lakstu un piparmētru lapu pagatavojumi.
    • Kustības. Apmēram stundu ilga mērena fiziska slodze ik dienu. Piemēram, pastaiga lieliski masē arī zarnu sieniņas. Bet, ja tu tikai guli vai sēdi, zarnas slinko.

    Ļoti palīdz vēdera pašmasāža – paglaudi no labās pusītes uz kreiso, zarnu dabīgā tranzītceļa virzienā.

    Zāles – kā palīgs

    Būtībā, ja ir aizcietējumi, tad sāc ar trim vaļiem. Ja tas nelīdz, tad jāmeklē iemesls, kāpēc rodas aizcietējumi, un paralēli vari palietot nekaitīgākos medikamentus, kuri rosina vēdera izeju.

    Tātad izvēlies laktulozi (Duphalac) – sintētisku disaharīdu, kas atvieglo lielās darīšanas, saistot ūdeni zarnās un līdz ar to stimulējot zarnu peri­staltiku. Efekts parādās pēc 8–10 stundām. Bet diemžēl – šis preparāts daudziem veicina gāzu veidošanos.

    Ilgstoši pieļaujams lietot arī šķiedrvielas saturošus augu līdzekļus.

    Tie palielina zarnu satura apjomu, vienlaicīgi to šķidrinot, tādējādi arī kairinot zarnu receptorus mehāniski. Piemēram, Lepicol plus+ satur ceļteku sēklu sēnalas un inulīnu, kas ir šķiedrvielu avots un palīdz uzturēt normālu zarnu tranzītu. Vai arī no tādiem, kas nav pārāk dabiski, der Forlax. Tomēr jāatceras, ka, lietojot gan forlaksu, gan dabiskos šķiedrvielu pulverus, nepieciešams tos ieņemt brokastīs un uzdzert virsū vismaz glāzi ūdens, jo šķiedrvielām ir jāuzbriest. Ja zarnās trūkst ūdens, no apēstajām šķiedrvielām neveidojas želejveida masa, kas slīd pa zarniņām, bet stāv tajās kā sauss akmens, un nekas nenotiek.

    Gutalax, Regulax, bisakodols, sennas lapu un rabarbera saknes preparāti, arī krūkļa mizas preparāti Figūra 1 un Figūra 2… Tos arī lieto, bet man ne pārāk patīk. Šo preparātu darbība ir stimulējoša – kā pātaga nogurušam zirgam. Proti, ja zarniņa ir sašļukusi, nestrādā, tai uzsit un viņa kaut ko padara.

    Nelaime tā, ka pie šiem preparātiem pierod, un tāpēc, iedarbībai mazinoties, vēdera stimulētāja devu nākas palielināt.

    Sākumā tev varbūt pietiks ar pieciem gutalaka pilieniem, bet pēc tam vajadzēs jau septiņus, desmit, piecpadsmit – zarniņa pati vairs neko negrib darīt… Turklāt zarnās rodas pārmaiņas, un endoskopijā es redzu, ka gļotādā radušies brūni pigmenti. Šie medikamenti satur vielas, kas izraisa zarnu gļotādas receptoru ķīmisku kairinājumu. Tāpēc es iesaku vispirms vēdera izeju normalizēt ar šķiedrvielu preparātiem – dabiskiem vai mākslīgiem, un, ja tie nelīdz, tikai tad var nedaudz piepalīdzēt ar stimulējošajiem. Katrā ziņā tos nav ieteicams dzert ilgāk par 1–2 nedēļām.

    Gribi kūtru vēderu? Lūdzu!

    Tad turpini daudz ēst rīsus, bulciņas un citus produktus ar nabadzīgu šķiedrvielu saturu! Vēderu cietinās arī īsti gatavi banāni. Tik nesajauc – puszaļie mīkstina!

    Kur visvairāk šķiedrvielu? (100 gramos produkta)

    • Klijas – līdz 40 gramiem. Absolūtais līderis! Iespēju daudz – var nopirkt gan maizi ar klijām, gan tīras klijas. Tās lieto pa 1–3 ēdamkarotēm, pirms tam iemaisot glāzē ūdens vai jogurta, lai uzbriest.
    • Dažādas sēklas – 27 grami. Tikai atceries – tās jāsakošļā, nevis jārij veselas. Piemēram, gan kivi sēklas, gan magoņu sēklas, gan sēklas vispār bieži vien tiešām iziet cauri zarnu traktam neizmainītas… Ēdamkaroti samaltu linsēklu aplej ar karstu ūdeni – ļoti labi, ja šādu klīsteri iedzer no rīta. Vai arī ēdamkarote čia sēklu, ko pārlej ar glāzi istabas temperatūras ūdens, jau pēc 20 minūtēm tās būs uzbriedušas.
    • Pilngraudu rudzu milti – 15,4 grami.
    • Pilngraudu kviešu milti – 11,2 grami. Pelēkie un nevis baltie rūpnieciski apstrādātie milti, kurus maļot graudiem noņemti visi apvalciņi – tātad ne tikai šķiedrvielas, bet arī B grupas vitamīni.
    • Salīdzinājumam: baltmaizē – mazāk par 1 gramu.
    • Popkorns – 11–15 grami. Gastro centra galvenā māsiņa saka: «Popkorns reizi nedēļā – tas ir zarnu skrubis!» Bet  tikai ne tāds popkorns, kas rūpnieciski apstrādāts un sabērts pakās, kuras atliek vien ielikt mikroviļņu krāsnī, – te mīnuss ir sviests, augu tauki, nekvalitatīva eļļa.
    • Rieksti – 10,8–12 grami.
    • Pupas un lēcas – 7,7–11 grami. Labs šķiedrvielu avots, bet ir arī medaļas otra puse – zarnās pastiprināti veidojas gāzes.
    • Dārzeņi. Selerijas sakne, burkāni, sīpoli, puķkāposti, galviņkāposti, bietes, kartupeļi.
    • Skābas ogas un augļi ar visu mizu. Žāvētus augļus, arī plūmes, pa nakti jāizmērcē, citādi tie var veicināt aizcietējumu.

    Zāles, kas arī mēdz radīt sastrēgumu zarnās

    • Daži antidepresanti, no­mierinoši līdzekļi.
    • Medikamenti pret augstu asinsspiedienu, sirds, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas ārstēšanai. Piemēram, kalcija kanālu blokatori un almagels.
    • Kalcija un dzelzs preparāti.

    Ja tā noticis, aprunājies ar ārstējošo dakteri, lai viņš izraugās citas zāles, kas neietekmēs tava vēdera darbību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē