• Aizdomas par multiplo sklerozi. Kā sagatavoties vizītei pie neirologa?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Manam ģimenes ārstam radušās aizdomas, ka man varētu būt multiplā skleroze, nosūtīja pie speciālista neirologa… Atbild nervu sistēmas ārsts Andrejs Millers.

    Lasītājas vēstule: Manam ģimenes ārstam radušās aizdomas, ka man varētu būt multiplā skleroze, nosūtīja pie speciālista neirologa. Prasīju, kā labāk sagatavoties vizītei, lai tā nebūtu pa tukšo, jo uz Rīgu jābrauc tāls gabals, bet ģimenes ārsts atbildēja, ka tad jau neirologs visu izstāstīšot. Varbūt kāds var uz šo jautājumu atbildēt precīzāk? Inita

    Atbild neirologs Andrejs Millers:

    Multiplā skleroze ir hroniska progresējoša smadzeņu slimība, kas rada neiroloģisku deficītu un izpaužas ar dažādiem simptomiem. Patiesībā tā ir ļoti sarežģīta diagnoze! Pastāv simtiem iespēju kļūdīties diagnostikā.

    Tāpēc, ja pie ģimenes ārsta ierodas pacients, kam neiroloģiskie simptomi (tirpšana, redzes traucējumi, līdzsvara traucējumi, kustību traucējumi rokā un/vai kājā, ilgstoši urinācijas traucējumi) ir ilgāk par 24–48 stundām (izņemot gadījumus, ja apstiprinājies insults), tad pacients jāvirza pie neirologa, kā arī jūsu ģimenes ārsts to ir izdarījis. Iespējamie multiplās sklerozes simptomi ir ļoti dažādi: izpausmes būs atkarīgas no perēkļa lokalizācijas galvas vai muguras smadzenēs.

    Vērts arī paturēt prātā faktu, ka multiplā skleroze ir reta un gados jaunu cilvēku slimība. Jauns nozīmē no 20 līdz 40 gadiem.

    Par vizīti pie speciālista…

    Ja pacientam ir kāds paliekošs neiroloģisks deficīts un šie simptomi viņu nepamet, tad būtu mērķtiecīgi veikt magnētiskās rezonanses izmeklējumu. Un nevis rentgenogrammu vai datortomogrāfijas izmeklējumu! Ja, veicot magnētiskās rezonanses izmeklējumu, tiek konstatēti perēkļi, kas ir neskaidras izcelsmes, jādodas uz konsultāciju pie speciālista. Ģimenes ārsts pacientu ar aizdomām par multiplo sklerozi var sūtīt uz trim vietām: P. Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu, Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu un Latvijas Jūras medicīnas centru.

    Pirms pacienta nosūtīšanas pie neirologa vēlams veikt asins analīzes, jānosaka: pilna asinsaina, EGĀ, CRO, aknu funkcijas rādītāji, nieru funkcijas rādītāji, kalcijs, glikoze, vairogdziedzera funkcijas rādītāji, B12 vitamīns, HIV seroloģija.

    Diagnostisku pamatā veic pēc klīniskās ainas un magnētiskās rezonanses izmeklējuma, neskaidros gadījumos jāveic papildu izmeklējumi, bet tā jau ir speciālista kompetence. Tas, ka galvas smadzenēs konstatē perēkļus, vēl nenozīmē, ka tā ir multiplā skleroze: tas var būt vaskulīts – asinsvadu sieniņu iekaisums, ērču encefalīta sekas, migrēna. Tas viss jānoskaidro, un to izdarīs speciālists.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē