Diāna Pētersone, kurai ēstgatavošana ir sirdslieta, mums piedāvā savu versiju ssvētku kūkai: "Šī recepte ir no deviņdesmitajiem, no kāda žurnāla. Simtreiz pārbaudīta. Kādreiz to gatavoju ar sauso kvasu (tāds bija nopērkams padomju laikos), tagad lieku Lāču rupjmaizes rīvmaizi. Šī torte ir kā rupjmaizes kārtojums,- jo ilgāk stāv, jo garšīgāka kļūst.
Rupjmaizes torte
Citi lasa
Produkti:
8 olas
8 ēdamkarotes rudzu rīvmaize
8 ēdamkarotes cukurs
1 tējkarote kanēlis
Pildījumam:
2 glāzes brūkleņu vai brūkleņu- ābolu ievārījums
3 glāzes saldais krējums (750 ml)
4 ēdamkarotes cukurs (vai vairāk)
vaniļas cukurs
Gatavošana:
Olas ar cukuru kuļ karstā ūdens peldē ar mikseri, līdz masa apjomā 3–4 reizes palielinājusies. Pievieno kanēli un rudzu rīvmaizi, visu kārtīgi sakuļ. Cep atsevišķi 2 ripas (veidne ar noņemamām malām, ietaukota ar sviestu, 24–26 cm diam.) pie 175–180 grādiem 20 minūtes. Ļauj atdzist. Pirmo ripu pārklāj ar 1 glāzi ievārījuma, virsū liek biezu, saputotu saldo krējumu. Pārliek otro ripu, arī to pārklāj ar ievārījumu, pēc tam dekorē ar putukrējumu un ievārījumu vai, piemēram, svaigām avenēm Latvijas karoga veidā vai nu pa apli, vai pa diagonāli.
Es savējo cepu katru gadu, divas dienas iepriekš, jo, tāpat kā rupjmaizes kārtijums – jo ilgāk stāv, jo garšīgāka.
Lai jums silti, mājīgi, sirsnīgi, smaržīgi un garšīgi svētki!"